Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svaka šupa nađe kupca'

SUMANUTE CIJENE ZA STUDENTE 15 kvadrata - 200 eura, luksuzniji stanovi 1000 eura više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti koji stižu u mjesto studiranja iz drugih gradova, broje i posljednje dane do pronalaženja podstanarskog stana. A zbog rastućeg turizma, rastu i najamnine.

Prosječna cijena u Splitu za dvosoban stan je 300 do 350 eura, no lokacije blizu fakulteta i bliže centru mogu lako ići i puno više. U središtu grada se za 200 eura izdaju i garsonijere od 15-ak kvadrata.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

U Splitu garsonjera od samo 200 eura u centru. Takav oglas često znači sobu od 15 kvadrata sa naguranom kuhinjicom i wc om pored kreveta. A taj turistički minimalizam još je i dobar.

'Svaka šupa nađe kupca', rekao je Ivica Rošić, vlasnik agencije za nekretnine.

'Moj prijatelj je platio 160 eura, to je bilo ajme, derutno, gljivice, nikako, ali nije imao izbora. Studenti moraju imati krov nad glavom', kazao je stanovnik Splita.

Oni koji su dobili mjesto u studentskom domu imaju sreću. Druge čeka podstanarstvo, otprilike 300 eura mjesečno. Malo luksuzniji stanovi 1000 i više eura za mjesec. A cijene drže i stanovi blizu fakulteta, recimo medicinskog gdje studiraju i strani studenti.

Mnogi iznajmljivači uvjetuju stidentima da moraju iseliti iz stana najkasnije do 1. lipnja, kada dolaze prvi turisti. A studenti ljeti idu kući. No, posebno ugrožena kategorija su obitelji, pogotovo one sa djecom. Ljeti turisti, zimi studenti, i sve više cijene najma, to je gotovo splitsko pravilo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene