Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemojte tati uzeti oružje tako da može ubiti mamu'

PROSVJEDNA ŠETNJA U SPLITU 'Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želeći upozoriti na problem nasilja nad ženama, stotinjak osoba sudjelovalo je večeras u prosvjednoj šetnji kroz Split do mjesta ubojstva 49-godišnje žene koju je u srijedu ujutro iz jurišne puške na Poljudu ubio muž od kojega se odselila prije nekoliko mjeseci.

Akciju "Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj?!" organizirala je Udruga za promicanje ženskih prava "Domine". Skupina u kojoj je bio i muškaraca i djece krenula je u 18 sati u prosvjednu šetnju ispred zgrade Prekršajnog suda prema zgradi Splitsko-dalmatinske Policijske uprave, Državnog odvjetništva i Centra za socijalnu skrb, a završila je u Ulici Hrvatske mornarice kod broja 32 na mjestu ubojstva žene, gdje su položili cvijeće, zapalili svijeće i ostavili poruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevezena u bolnicu Užas na sjeveru Hrvatske: Pijan bacio bombu i ozlijedio ženu, policija ga jedva svladala i pronašla još jednu Ilustracija Užas u susjedstvu Muškarac izbo ženu na smrt na kućnom pragu: Prijavila ga ranije za uhođenje

Na porukama koje su nosili cijelim putem pisalo je: "Do kada ćemo zbrajati žrtve nasilja?", "Kada će država početi strožije kažnjavati nasilnike?", "Nemojte tati uzeti oružje tako da može ubiti mamu" i "Njoj vječni pokoj, njemu 1000 kuna."

Izvršna koordinatorica "Domina" Mirjana Kučer rekla je novinarima da su ih zvale mnoge žene i tražile da se organizira prosvjedna šetnja koja bi upozorila na Split kao grad crne statistike po nasilju nad ženama. Istaknula je da se u Hrvatskoj godinama događa nasilje nad ženama, da se na godinu ubije od 20 do 40 žena, a slične su statistike i u drugim zemljama. Nasilja su, dodala je, seksualna, psihička, ekonomska, tjelesna i verbalna, sve do brutalnih ubojstava.

"Društvo žene može zaštititi tako da ratificira Istanbulsku konvenciju koja je u pravnu terminologiju uvela pojam nasilja nad ženama, a koju Hrvatska, za razliku od 27 država, među kojima je i 12 država EU-a, nije ratificirala. Treba uvesti standarde, poboljšati zakone, uskladiti ih s međunarodnim dokumentima i prihvatiti opće preporuke te konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, rekla je Kučer.

Kad popravimo legislativu, drugi je korak edukacija od prvih razreda osnovne škole, do sudaca, državnih odvjetnika, policije te socijalnih radnika. Problem nasilja nad ženama ne shvaća se dovoljno ozbiljno. Društvo je konzervativno i sve tradicionalnije, a još postoji mišljenje da je to privatna stvar, no nije - javna je stvar", ocijenila je Mirjana Kučer.

Da se od institucija traži veća odgovornost, djelotvornije provođenje zakona i da žrtve nasilja ne budu same, nego da im se da potpora i ohrabrenje da nasilnika ubuduće prijave - slaže se i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Splita i gradska vijećnica Slavica Bartulović-Barač. Među prosvjednicima je bila i dogradonačelnica Aida Batarelo, koja je, kako je rekla, ponajprije došla iskazati potporu zato što je nasilje nad ženama postalo vrlo raširen problem u našem društvu.

''Tisuću kuna po metku"'

Kako je rekla, uz mnoge potpisane sporazume i protokole te održane seminare, društvo pada na nečemu što se zove "tisuću kuna po metku", od toga da se postavlja pitanje odakle tom čovjeku oružje, do toga kako prevenirati nasilje i odrediti stroge i bespoštedne kazne za počinitelje.

Na pitanje može li nešto Grad učiniti u tom slučaju, odgovorila je da će svakako nešto učiniti, a za početak će provjeriti kako pomoći kćeri ubijene žene i muškarca koji je u nju pucao.

Aktivisti udruge "Domine" u institicijama do kojih su došli ostavili su letke na kojima je pisalo "Dobrodošli u Hrvatsku, zemlju u kojoj žene žrtve nasilja nemaju odgovarajuću zaštitu" i "Ratificirajte konvenciju." Riječ je o kampanji koju ta udruga provodi posljednje četiri godine tražeći ratifikaciju Istambulske konvencije.

Među prosvjednicima su bili i gradski vijećnik Ivan Banović, gradski vijećnici stranke Pametno Jakov Prkić i Marijana Puljak, predsjednica udruge MoSt Đordana Barbarić, predsjednica Udruge "Anđeli" Dijana Aničić i mnogi drugi.

Maricu Č. (49) u srijedu u 4,20 sati iz jurišne je puške na Poljudu hicima u glavu ubio njezin muž Boris Č. (48), koji ju je dočekao dok je izlazila iz zgrade u kojoj nekoliko mjeseci živjela u podstanarskom stanu, nakon što je napustila nasilnog muža. Kad je ušla u svoj kombi Mercedes, koji je bio pun voća i povrća jer je išla na posao na tržnicu, Boris je otvorio suvozačeva vrata i pucao joj u glavu te je na mjestu ubio. Nakon toga pucao je i u sebe te je s teškim, za život opasnim ozljedama prevezen u splitsku bolnicu u kojoj se liječnici bore za njegov život. Boris je u lipnju ove godine Maričine osobne stvari izbacio iz stana u kojem su zajedno živjeli, nakon čega se ona odselila. Prijavila ga je policiji, a sudac za prekršaje mu je izrekao novčanu kaznu od tisuću kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene