Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne izlazite ako ne morate

Snažno nevrijeme poharalo obalu, no najgore tek dolazi: "Prava količina kiše tek će pasti u sljedeća 24 sata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažno olujno nevrijeme zahvatilo je Jadran, pa su tako već do podneva u dijelovima Dalmacije pale obilne oborine. No, čini se da najgore tek dolazi.

Za jug Hrvatske izdan je crveni meteolarm, a kiša i olujno jugo velike probleme stvorili su u Dubrovniku. U kratkom vremenu orkanski udari juga učinili su veliku štetu na području Župe dubrovačke. Brojne polomljene grane i stabla blokiraju promet pa se preporučuje maksimalan oprez.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..."

Na vrijeme na cijelom Jadranu sve naglašenije djeluje olujna ciklona koja ima centar nad južnom Italijom. Prema podacima DHMZ-a, jugo u Splitu ima orkanske udare do 120 km/h, a nešto ranije u Dubrovniku su zabilježeni orkanski udari do 142 km/h.

No, velike količine kiše tek se očekuju. "Prava količina će tek pasti, u slijedeća 24 sata je moguće i više od 100 litara kiše po četvornom metru", kaže prognostičarka Ana Bago Tomac, dodajući da su tako velike količine najizglednije za južni Jadran i dalmatinsko zaleđe.

Vatrogasci imali pune ruke posla

Na krajnjem jugu zemlje vatrogasci su imali pune ruke posla, rekao je za Dnevnik Nove TV županijski vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Do utorka navečer dubrovački su vatrogasci imali 71 intervenciju, a najteže je bilo na Lastovu, Korčuli, Metkoviću. Najveći su problem bila stabla koja su pala na ceste, kazao je Simović.

Županijski centar 112 Dubrovnik nakon 10 sati zaprimio je više dojava građana i žurnih zahtjeva. U Nacionalnom parku Mljet bilo je srušeno nekoliko borova koji su pali na državnu cestu DC120, a na cesti D8 kod Slanog i na cesti Prižba - Brna dojavljeni su odroni. Srušeno je nekoliko telefonskih i stupova električne energije, a mnoga su porušena stabla i grane na u više naselja.

Neslužbeno, po nekim mjeriteljima na brdu Petka u Dubrovniku zabilježen je udar vjetra od 145 kilometara na sat.

Na području Pelješca i Konavala do večeri nije bilo ni električne energije, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U Splitu je na Pojišanu jugo srušilo stablo na parkirane automobile, a jak vjetar otpuhao je i fasadu sa splitske Zdravstvene škole, zbog čega popodne nije bilo nastave. Jak vjetar iščupao je u lim na zgradi Doma mladih.

U Trogiru se more izlilo na rivu, a pristup starom Čiovskom mostu krajnje je otežan. Nevrijeme je poharalo i Omiš, gdje se podiglo more i potopilo dobar dio obale i gradskog trga. Isto je i na Čiovu i u Kaštelima, gdje se razina mora podigla za nekoliko centimetara. Snažno jugo pogodilo je Bol na Braču i mjesto Postira na otoku.

Nevrijeme u Postiri na Braču

Nevrijeme, praćeno olujnim udarima juga, pogodilo je i otok Hvar, javlja Slobodna Dalmacija. Zbog juga su otkazani su svi polasci brodova za otok i s otoka prema kopnu, a pune ruke posla imali su i vatrogasci koji su s cesta uklanjali granje i drvnu masu.

Na području Dalmacije zabilježena su oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta. Ravnateljstvo civilne zaštite savjetuje građanima da, ako je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima. Savjetuju i da budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ako ne moraju.

Jedan od najjačih udara na Marjanu

Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje da su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana. 

Na Marjanu je izmjeren udar juga od 134 kilometra na sat, što je jedan od najjačih udara otkako postoje službena meteorološka mjerenja na Marjanu, rekao je za Hinu Rade Popadića iz Crometea. Najjači udar juga dosad izmjeren je 1. veljače 1986., a tada je izmjereno 149 kilometara na sat.

''Ovo je nevrijeme vezano uz duboku ciklonu čije je središte nad južnom Italijom i kreće se neobičnom putanjom prema sjeveru te možemo očekivati da će u srijedu ući u Jadran", rekao je Popadić i dodao da je ovo nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina.

Narančasti meteoalarm u Istri

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, koje je također pogodila obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Civilna zaštita poručuje građanima da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu.Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom.

U Rijeci su poplavile uličice između zgrade HNK-a i tržnice.

Imate li fotografije ili videa nevremena možete ih nam poslati na mail moj.report@novatv.hr.

Jako jugo u Omišu

 

Splitski vatrogasci uklanjaju stablo

Nevrijeme je izazvalo brojne probleme u prometu pa su tako sljedeće brodske linije u prekidu:

Splitsko okružje :

- Katamaranska linija 9604 Split- Hvar - Vela Luka -Ubli u prekidu
- Katamaranska linija 9602 Split - Vis u prekidu
- Katamaranska linija 9603 Split - Bol - Jelsa u prekidu
- Trajektna linija 604 Split - Vela Luka - Ubli sa polascima iz Splita u 10:30 h i 15:00 h otkazano.
- Trajektna linija 632 Sućuraj - Drvenik u prekidu
- Trajektna linija 638 Sumatrin - Makarska u prekidu
- Trajektna linija 606 Trogir /Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali u prekidu
- Trajektna linija 602 Vis - Split u prekidu
- Trajektna linija 635 Split - Stari Grad u prekidu
- Trajektna linija 631 Split -Supetar s polaskom u 14:15 sati i Supetar-Split u 15:30 otkazana

Zadarsko okružje:

-Brodska linija 409 Zadar-Preko od 06:20 u prekidu
-Katamaranska linija 9403 Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist u prekidu
-Katamaranska linija 9404 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj u prekidu

Šibensko okružje:

-Trajektna linija 532 Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje u prekidu
-Brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice od 12:00 u prekidu

Riječko okružje:

- Brodska linija 310 Mali Lošinj-Unije-Susak u prekidu
- Katamaranska linija 9308 Rijeka - Cres - Mali Lošinj u prekidu
- Katamaranska linija 9309 Rijeka - Rab - Lun(Tovarnele)(Novalja)
- Trajektna linija 338 Lopar - Valbiska u prekidu

Dubrovačko područje:

- Brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ u prekidu
- Trajektna linija 832 Prapratno-Sobra u prekidu

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar) i brza cesta Solin-Klis (DC1).

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

Što nas čeka u nastavku tjedna?

Vrijeme će u kopnenom dijelu zemlje biti mrvicu bolje u srijedu, a od svih dana u tjednu najpovoljnije izgleda četvrtak. Premda promjenjivo, tad su šanse za sunce najveće. Istok će ukupno idućih dana biti topliji, a i s namanje kiše.

Na Jadranu i u nastavku tjedna promjenjivo, povremeno s kišom i dalje moguće obilnom, osobito u srijedu. Jako i olujno jugo će slabjeti, u četvrtak će prolazno na sjeveru zapuhati i bura, no već nam petak nosi novu južinu, a svi znamo da se s južinom vrijeme neće onda ni za vikend stabilizirati. (D.I./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene