Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajaju se štete

Snažno nevrijeme protutnjalo Hrvatskom: Udari groma, iščupana stabla, strgani kabeli, razbijeni automobili, poplave...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažno nevrijeme s tučom u ponedjeljak kasno popodne i navečer prošlo je Hrvatskom. Nacionalni stožer objavio je podatke o posljedicama tog nevremena.

Štete se zbrajaju u pet županija. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je podatke o posljedicama snažnog nevremena koje je prošlo Hrvatskom u ponedjeljak tijekom poslijepodneva i večeri.

Istarska županija

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Nevrijeme, ilustracija Budite na oprezu Upaljen meteoalarm: U dijelu zemlje izdano upozorenje zbog tuče, raste i vodostaj

U ponedjeljak nešto prije 18 sati šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme, naročito zapadni dio Istre i okolicu Pule (Marčana i Ližnjan). Nevrijeme je trajalo nešto manje od dva sata.

Područjem grada Umaga prošla je "pijavica", a zaprimljena je i dojava o nasukanoj jedrilici u Zambratiji (Umag), u koju je udario grom te je jedna osoba lakše ozlijeđena. Zaprimljeno je više dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, zbog čega je bilo otežano prometovanje, o srušenim stupovima telefonskih i vodova električne energije, a srušene su i rampe na pružnim prijelazima u Puli i Smoljancima.

Stabla i granje padali su i po parkiranim vozilima te prouzrokovali znatnu štetu. Bez električne energije nekoliko sati bila su područja općina: Marčana, Ližnjan, Buje i Labin.

Grad Zagreb

Oko 21:50 grad Zagreb zahvatila je jaka kiša, zaprimljeno je više dojava građana koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz stambenih prostorija, odštopavanje odvodnje, poplavljeni su podvožnjaci na Selskoj cesti i Škorpikovoj ulici, a Vukomerečka i Trgetska ulica bile su zatvorene za promet zbog velike količine vode na kolniku. Stanje se normaliziralo do 23:50.

Zagrebačka županija

Oko 23:20, prema informaciji Elektre Velika Gorica, zbog nevremena je došlo do ispada dalekovoda. Ekipe su poslane na teren. Novo Čiče je uključeno, a tri trafostanice ostale su u kvaru: Bukevje, Čret i Ribnica.

Koprivničko-križevačka županija

Oko 23:15 zbog jake kiše i vjetra u mjestu Sigetec, u Starogradskoj ulici preko ceste se srušilo stablo, intervenirali su vatrogasci DVD-a Sigetec. Stablo se srušilo preko ceste i u mjestu Repaš, intervenirali su vatrogasci JVP-a Đurđevac.

Vikend-naselje Šoderica ostalo je u 23:46 bez struje zbog udara groma u dalekovod. Upućena je ekipa HEP-a. Bez struje su kraće vrijeme bili i potrošači u mjestu Repaš zbog uključenja sustava zaštite postrojenja u VP-10 Ždala.

Karlovačka županija

Nešto poslije 18 sati šire područje Karlovačke županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno tučom. Prema dojavama, ima oštećenih krovova na stambenim i poslovnim objektima u gradu Duga Resa i predgrađu Karlovca (Švarča), i to 13 dojava, pet je dojava o oštećenjima na vozilima, a bilo je i srušenog drveća koje je palo na cestu kod Jarčeg Polja i u Sv. Petru, Duga Resa.

U kvaru je dalekovod Generalski Stol-Bosiljevo te je to područje ostalo bez električne energije. Nadležne službe saniraju kvar.

Vatrogasci intervenirali 64 puta

Vatrogasci su u protekla 24 sata intervenirali 64 puta uklanjanjući posljedice sinoćnjeg nevremena u Karlovcu, Dugoj Resi, Netretiću i Generalskom Stolu, izvijestio je karlovački Županijski vatrogasni operativni centar u utorak ujutro.

Jako nevrijeme zahvatilo je pojedine dijelove Karlovca, ali kako je jutros za Hinu rekao gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, nisu se stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode. Šteta je nastala uglavnom od tuče koja je oštetila pedesetak obiteljskih kuća.

Mandić je sinoć obišao više dijelova grada, Švarču, Malu Švarču, Logorište, Turanj, Ladvenjak i Vukmanićki Cerovac. Kako je rekao, nevrijeme je bilo intenzivno, štetu je uglavnom prouzročila tuča, a odvodnja je izdržala prolom oblaka pa nije bilo štete na komunalnoj infrastrukturi.

"Kiša povremeno pada i danas, očekuje se da će je biti i sutra, ali po prognozama koje imamo, poplave se ne očekuju. Kiša je uzrokovala tek zastoj radova na gradnji protupoplavnih nasipa", rekao je Mandić i poručio građanima koji trebaju pomoć da se jave Centru 193.

Spašavali 54 obiteljske kuće

U Karlovcu je sinoć 38 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila spašavalo 54 kuće, mnogi su vatrogasci i danas na terenu i rade na saniranju posljedica te mole građane do kojih još nisu stigli za razumijevanje i strpljenje. Naime, vatrogasci na terenu pomažu građanima zaštititi oštećene krovove, kako od novih oborina ne bi imali još veće štete nego dosad. Za prekrivanje oštećenih krovova grad je o svojem trošku osigurao folije.

Zasad još nije odlučeno hoće li se i kako pomoći građanima u popravcima krovova.

“Na oko 50 obiteljskih kuća materijalna šteta je velika, tek moramo vidjeti kako zakon uređuje to područje kod šteta na privatnim kućama koje nisu osigurane kod osiguravateljskih kuća. Najvažnije je ono što smo sinoć učinili, a to je da se kod gradskih komunalnih poduzeća, kod vatrogasaca i kod dobavljača osiguralo dovoljno kvadrata folija da šteta ne bude i veća, rekao je Mandić. Izrazio i zadovoljstvo što nitko od građana nije stradao, da su sve škole, vrtići i druge institucije "izdržale" te da nema šteta na gradskoj imovini.

U Dugoj Resi 20 vatrogasaca sa šest vozila spašavalo je sedam objekata, a po intervencija ili dvije bile su i u Netretiću i u Generalskom Stolu, priopćeno je iz Centra 193.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene