Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI ZRAKOPLOVI

Službeno krenuo najskuplji hrvatski vojni projekt, vrijedan do milijardu eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostao Krstičević ministar ili ne, politički konsenzus oko kupnje novih borbenih aviona nije upitan. Naime, službeno se krenulo u najskuplji vojni projekt.

Na hrvatskom bi nebu borbene avione mogli gledati već 2020., kada bi, bude li sve po planu, trebalo stići desetak novih borbenih aviona, nasljednika MIG-ova. Šef Vlade ne sumnja u jedan od najskupljih vojnih projekata.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

"Mi smo u poziciji da to želimo realizirati, i ukoliko sve bude dobro, možda bi već prvi zrakoplovi koji će biti nabavljeni mogli biti u Hrvatskoj u vrijeme kada će RH predsjedati Vijećem EU", rekao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Damir Krstičević, koji traži ponude iz 5 zemalja, u petak te ponude nije htio komentirati.

Zasad se razmatraju neki rabljeni, ali i novi modeli, poput švedskih i južnokorejskih zrakoplova. SAD, Izrael i Grčka nude različitu verziju aviona F-16.

Na pitanja o planu financiranja odgovorio je Andrej Plenković: "Ne bih htio spekulirati sa sredstvima, malo smo daleko od tog trenutka u ovom času."

Cijene variraju, ovisno, o paketu opreme koja se nabavlja, od 500 milijuna do milijardu eura. No, nije isključeno da će se na pregovaračkom stolu naći i druge investicije i ulaganje u domaće gospodarstvo.

"Novci ovise i o broju zrakoplova, logistici, obuci, dužini aranžmana, mogućim kreditima. I tu će naravno ministar financija morati imati ulogu", za Novu TV komentirao je vojni analitičar Igor Tabak.

Već traju lobiranja. A s njima dolazi i do sve glasnijih nagađanja da predsjednica i ministar obrane ne zagovaraju isti izbor aviona. Kakva god odluka bila, ima potporu SDP-a.

"Treba odvojiti pitanja o potrebi za zrakoplovima i vatrogasnim vozilima. Da nije bilo ovog požara, možda se takva pitanja ne bi ni postavljala. Treba nam i jedno i drugo", rekao je predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Igor Dragovan.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da smo još daleko od konačnog posla od kojeg su sve Vlade bježale i upozorava: "To je zapravo proces koji bi bilo pametno raditi na malo dulji rok, jer je toliko kompliciran, težak i skup da ga je problem ponavljati kroz koju godinu."

Vrijeme Hrvatskoj odavno curi, jer se kao članica NATO-a obvezala štititi zračni prostor, bilo sama ili uz tuđu pomoć.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene