Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaći odojak jeftiniji od psa

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad praznijim svinjcima. Proizvodnja domaćih svinja svela se tek na trećinu. Uzgoj je postao preskup, a meso jeftinije u trgovini. Tradicionalno kolinje tako je pretvoreno u luksuz koji će si ove jeseni tek rijetki priuštiti.

Kotao iz kojeg se puši i svinjske polovice prizor je iz Slavonije koji će ove jeseni biti rijetkost. Cijelu obitelj hranit će tek jedna životinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najopasnija u povijesti VIDEO Virus prvi put u Hrvatskoj: Sve informacije o bolesti koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja Svinje, ilustracija - 2 SVINJOGOJSTVO NA KOLJENIMA Slavonci ulaze u sezonu svinjokolja, no narudžbi nikad manje, na ruku im ne idu ni mjere: "Cijena je u slobodnom padu"

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja. ''Pola sela ne kolje, klala je svaka kuća, sad 30, 40 posto najviše kolju'', kaže Mato Mikleušević iz Male Kopanice. Razlog je preskupa proizvodnja i propast svinjogojstva.

''Mi smo klali nekad sedam, sad pet. Tko je klao dvoje, sad kolje jedno, tko je klao jedno, sad ne kolje ni jedno više'', dodaje Mikluešević. Većinu svojih svinjaca Ivan je porušio i prenamijenio u skladište.

Domaći odojak postao je jeftiniji od psa. ''Za jedno štene dobijem 500, 600 kuna, a za prase 300'', rekao je Ivan Šetka.

Deset kuna za kilogram žive vage, proizvođačima je neisplativo, a kupcima preskupo. U posljednjih osam godina Hrvatska je izgubila 80.000 krmača. Proizvodnja je pala na 30 posto vlastitih potreba.

''Mi smo imali jako puno nekontroliranog uvoza. Nismo protiv uvoza mesa, međutim, jesmo za kontrolirani uvoz mesa'', rekao je Marijan Lučić iz Saveza uzgajivača svinja.

Mali su propali, a devastirani su i veliki proizvođači. Od novog ministra poljoprivrede svinjogojci traže hitne mjere.

''Još uvijek imamo zabranu izvoza zbog svinjske kuge: Nama je nametnuta svinjska kuga i mi jednostavno ne smijemo izvoziti svinje u Europu iako imamo upita'', dodaje Lučić.

Rezultat su prazni svinjci i napuštena sela, ali ne samo to. Bez svinja na slavonskim selima neće biti ni kolinja, a bez kolinja ni domaćih proizvoda. Slavonske pušnice tako bi mogle ostati prazne. A nekad bogata Slavonija - bez domaće hrane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene