Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s pučkom pravobraniteljicom

Skandalozno: 8% Hrvata živi u ekstremnom siromaštvu, a svaki peti Hrvat liježe gladan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija istraživanja pokazuju da svaku večer gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske liježe gladan. Povodom 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju pučka pravobraniteljica Lora Vidović osvrnula se na siromaštvo u Hrvatskoj i goruće probleme s kojima joj se građani svakodnevno obraćaju.

Gotovo 50 predstavnika institucija i organizacija s područja ljudskih prava iz cijele Europe te brojni gosti iz Hrvatske sudjeluju na međunarodnoj konferenciji koju je povodom 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju organizirala pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Analiza mirovinskih sustava Trebali bi bezbrižno uživati u starosti, a bore se za goli opstanak: Spajanje kraja s krajem za neke je doživotan posao

Pučka pravobraniteljica je navela goruće probleme s kojima se ljudi javljaju u njezin ured.

"Zapravo su to uvijek isti problemi - nepovjerenje u institucije na prvom mjestu. Građani nam se jako često javljaju da ne znaju komu se mogu obratiti, tko može zaštititi njihova prava, kako si mogu pomoći... Pogotovo kada osjećaju da su diskriminirani. Jedan od problema je i teško socijalno stanje kojem svjedočimo, mnogi izolirani dijelovi zemlje nemaju jednako dostupne ni socijalne ni komunalne usluge - često nema osnovnih uvjeta za život. Pitanje jednakosti pred zakonom - bilo da govorimo o listama čekanja na zdravstvene usluge ili o dostupnosti besplatne pravne pomoći", istaknula je Vidović. 

Napomenula je i kako se sredstva za besplatnu pravnu pomoć iz proračuna konstantno smanjuju i da je to osnovni problem.

"To dovodi do nejednakosti pred zakonom i činjenice da najsiromašnije, neuke građane često ne zastupa nitko, tj. da se na sudu zastupaju sami, dok druga strana ima stručnu pomoć. To zapravo zaista jest nejednakost pred zakonom", kazala je pučka pravobraniteljica.

Prokomentirala je i najnovija istraživanja koja pokazuju da svaku večer gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske liježe gladan.

"Gotovo 8 posto stanovnika u Hrvatskoj živi u ekstremnom siromaštvu - nemaju osnovne uvjete za život. 95.000 umirovljenika primaju mirovinu manju od 500 kuna. Umirovljenici su inače u posebno ranjivom položaju, pogotovo oni koji žive u izoliranim sredinama - na otocima, u brdskim područjima, u Slavoniji... U malim zabitim mjestima zapravo žive sami. I tu je potrebno napraviti puno više napora kako bi se postigla ta neka osnovna socijalna sigurnost. Državna mirovina za starije osobe je dobar korak i ja tu najavu apsolutno pozdravljam. Mi je preporučujemo već nekoliko  godina i ja vjerujem da ona može dovesti do nekih pozitivnih pomaka, ali sigurno postoji još jako puno prostora kako bi se ublažila teška situacija u kojoj se mnogi građani nalaze", kazala je Vidović

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene