Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: Izražavam žaljenje što je Cerar otkazao dolazak u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak poslijepodne održana je sjednica Vlade RH.

Vlada je u petak ovlastila predstavnika države u skupštini Đure Đakovića da glasuje za odluke kojima se otvara put za dokapitalizaciju toga društva putem Zagrebačke burze, odnosno izdanjem 12,5 milijuna novih redovnih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna za dionicu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Vlada je dala ovlast svom opunomoćeniku Zvonimiru Novaku, pomoćniku ministrice gospodarstva, da glasuje i za produljenje mandata postojeća četiri člana Nadzornog odbora za tri mjeseca.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je na sjednici Vlade da bi se dokapitalizacija provela na način da se na Zagrebačkoj burzi ponudi na prodaju paket od 12,5 milijuna novih redovnih dionica, pojedinačne cijene od 20 kuna.

"Za kupnju tih dionica mogli bi se javiti svi ulagatelji koji bi za koji bi za taj paket ponudili najmanje pojedinačno 800 tisuća kuna", kazala je Dalić. Izdavanje će biti uspješno, kako je rekla, ako se unaprijed uplati i upiše svih 12,5 milijuna novih dionica.

Dodala je da bi se odlukom skupštine dioničara isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u ovoj dokapitalizaciji, a donijela bi se i odluka koja bi omogućila da se ne izdaje prospekt.

"Ta odluka skupštine i ta dokapitalizacija pokrenuta je ponudom koju je podnio investitor Crni čelik. Hoće li se ta ponuda realizirati i hoće li doći do dokapitalizacije i upisa novih dionica, vidjet će se u jasnom i transparentnom burzovnom procesu", istaknula je Dalić.

Proces dokapitalizacije, kako je dodala, može uspjeti samo i jedino ako paket od 12,5 milijuna novih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna bude uplaćen u cijelosti.

Prema obrazloženju iz vladine odluke, na sjednici glavne skupštine, koja se treba nastaviti večeras u 19,00 sati, očekuje se protuprijedlog dioničara temeljem zaprimljene obvezujuće ponude tvrtke Crni čelik d.o.o., a na način da se donese odluka o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i izdavanjem novih dionica uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Tim prijedlogom namjerava se prikupiti 250 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital Đure Đakovića povećao na nešto više od 453 milijuna kuna.

Dioničari Đuro Đaković grupe u četvrtak nisu na glavnoj skupštini raspravljali i odlučivali o prijedlogu odluke o povećanju temeljnog kapitala, kao ni o iznesenom protuprijedlogu, već su to odgodili za petak, 22. rujna navečer.

Nakon što je u dokapitalizaciji provedenoj u srpnju i kolovozu prikupljeno samo 51,1 milijun kuna, Uprava te tvrtke je sredinom kolovoza predložila da se na jučerašnjoj skupštini odlučuje o prijedlogu nove dokapitalizacije u kojoj bi se izdanjem novih nešto više od pet milijuna dionica prikupilo 100,87 milijuna kuna, dok bi poziv za upis bio upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice.

Sredinom prošlog tjedna, 13. rujna, Đuro Đaković grupa je izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik d.o.o. za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, a čime bi nedavno osnovana tvrtka, čiji su osnivači dva ulagača iz Kuvajta i Kanade, stekla više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću.

U objavi su tada prenijeli i tri uvjeta tvrtke Crni čelik za njihovu obvezujuću ponudu - odluku glavne skupštine da se temeljni kapital poveća za 250 milijuna kuna izdavanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, "a što će u konačnici predstavljati više od 50 posto ukupnog vlasništva", potom odlukom da novoizdane dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te onom da u sedmeročlani Nadzorni odbor Đure Đakovića uđe četiri člana koje će odrediti Crni čelik.

"Uprava je mišljenja da ponuđeni iznos od strane društva Crni čelik d.o.o. uvelike zadovoljava sve potrebe društva za financijsku konsolidaciju, ulaganje u razvoj te u partnerstvu s ponuditeljima stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta i stvaranje odgovarajućeg boniteta prema kreditnim institucijama", istaknuli su tom prigodom iz Đuro Đaković grupe.

Po podacima iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu, tvrtka Crni čelik d.o.o. osnovana je krajem kolovoza ove godine, a osnovali su je Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta.

 

Odnosi sa Slovenijom

Na Općoj skupštini UN-a, kazao je premijer Andrej Plenković, delegacija je iskoristila boravak za brojne bilateralne razgovore. Posebno važno bio je, kaže, govor pred Skupštinom ''gdje smo izložili pogled Hrvatske na ključna globalna pitanja'', a i na odnose sa Slovenijom i željom za  poštivanje međunarodnog prava.

''Posjet slovenskog premijera Mire Cerara bio je najavljen za sljedeći tjedan, a on je najavio da neće doći i izražavam žaljenje zbog toga'', rekao je Plenković te dodao da će se s Cerarom susresti u Tallinu.

 

Poručuje da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu, ali prihvaća razgovor.

''Nećemo pristajati na nikakve ucjene i štitit ćemo interese RH'' Andrej Plenković ''Sve što smo dogovarali i razgovarali bilo je na tragu poznatih pozicija i jasno definiranih stavova Hrvatske'', kaže premijer.

Prije dolaska u New York, osvrnuo se premijer, s ministrima je bio u Ogulinu zbog porasta vodostaja Dobre i posljedično tome poplava. ''Angažman je bio maksimalan. Potpora drugih županija je pokazala da su znali reagirati na način da se štete ograniče'', rekao je. Dodaje da će napraviti analizu događaja i učiniti reviziju svih mjera za pripremu elementarnih nepogoda u sljedećoj sezoni.

Nakon priznanja ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani, Plenković je poručio da očekuje izvješće SOA-e na tu temu.

Nasilje u obitelji

Vlada je usvojila Prijedlog nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Strategiju u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je evidentirano 28 ubojstava u kojima je smrtno stradalo 12 osoba ženskog spola dok je u 12 zabilježenih ubojstava počinjenih među bliskim osobama, smrtno stradalo sedam žena.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene