Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo upozorenja

Vlada vraća Državni inspektorat, na jednom mjestu 17 inspektorata, prvi prekršaj bez kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice Vlade, našao se, među ostalim, nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnom inspektoratu te prijedlog odluke o osnivanju radne skupine za pripremu rada Državnog inspektorata.

Prema nacrtu, Državni inspektorat ponovno će se, nakon što je početkom 2014. prestao s radom kao jedinstveno tijelo, formirati kao samostalno tijelo i imati status državnog ureda, a na čelu će mu biti glavni državni inspektor. Djelokrug rada objedinit će trenutnih 17 inspekcija iz područja trgovine, usluga, zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda, a aktualnih 1.450 inspektora, koji sada rade u ministarstvima i drugim institucijama, nastavit će rad u Državnom inspektoratu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Na početku sjednice Vlade, nakon usvajanja dnevnog reda, uvodno obraćenje imao je premijer Plenković.

Premijer je rekao da je zadovoljan kako je obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. "Sve je prošlo dostojanstveno. Posebno mi je drago da su svi resori dostavili izvješća koliko se radi na pomoći Gradu Vukovaru, od Ministarstva regionalnog razvoja s interventnim fondom od 140 milijuna kuna, fondom Grada Vukovara oko 60 milijuna kuna, stambenim zbrinjavanjem za 488 obitelji. Tu su programi koji se odnose na zapošljavanje, komunalnu i prometnu infrastrukturu, gospodarski projekti, povratak Hrvatske vojske u Vukovar.

Zatim potpora koje kontinuirano daje Ministarstvo branitelja, decentraliziranim sredstvima koje je zakonskim promjenama omogućila Vlada putem Ministarstva financija, kao i svih drugih resora po rješavanju pitanja državne imovine i kulture. Nema resora koji se ne bavi potporom Vukovaru. Radimo na inteziviranju svih radnji kako bi procesuirali ratne zločine", naglasio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na ulaganja Kine u vjetroelektranu kraj Senja. "Ulaganje u vrijednosti od 160 milijuna eura je hvalevrijedan projekt i to je najveća direktna inesticija iz te zemlje". Premijer je podsjetio i na posjet emira iz Katara Hrvatskoj. "On je također izrazio želju za ulaganjem u Hrvatsku. Otvorili smo jako dobre kanale komunikacije.

Razgovarali smo također s potencijalnim investitorom, Vadimom Novinskym, o ulaganjima u Uljanik", podsjetio je premijer. "Mislim da su namjere dobre, ali da je potrebno detaljno dubinsko snimanje stanja u kompaniji kako bi se bilo koji potencijalni strateški partner upustio u takav poduzetnički pothvat", naglasio je Plenković. Rekao je kako Novinsky nije jedini zainteresirani za Uljanik.

Državni inspektorat

Ministar gospodarstva Darko Horvat predstavio je prijedlog zakona o Državnom inspektoratu. Kako je naveo Horvat, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovest će do učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova, posljedično do manjeg broja nadzora te ujednačavanja postupanja inspekcija. S obzirom da bi se s primjenom zakona trebalo započeti 1. travnja iduće godine, donesena je i odluka o osnivanju radne skupine za pripremu početka rada Državnog inspektorata. Sredstva vezana uz preuzimanje 1.462 službenika, koja su procijenjena na 337,5 milijuna kuna u 2019., te 334,9 milijuna kuna u 2020. godini već su osigurana u državnom proračunu. Prijedlog o osnivanju radne skupine premijer Plenković je ocijenio razumnim, jer će, kako je rekao, omogućiti dovoljno vremena da se na operativan način pripremi funkcioniranje Državnog inspektorata. Inspektorat, prije kazni, izdavat će upozorenja.

Sustav START

Vlada je donijela odluku o uspostavu sustava START koji je predviđen za domaće osnivače tvrtki i obrta. "Jedinstveni informacijski sustav za elektroničko pokretanje poslovanja, građanima i poduzetnicima omogućit će elektroničko pokretanje poslovanja s jednog mjesta", podsjetio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Krajnji rok za uspostavu sustava START je do kraja ožujka 2019. za domaće osnivače tvrtki i obrta, a do kraja prosinca iduće godine za inozemne osnivače.

U Sabor upućen konačni prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača

Ugovor sklopljen na daljinu putem telefona ubuduće će se smatrati sklopljenim nakon što potrošač trgovcu dostavi potvrdu svoje suglasnosti o njegovom sklapanju, potpisom ili informacijom elektroničkom poštom, predviđa konačni prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača koji je Vlada sa sjednice u četvrtak poslala u Sabor.

Zakonske izmjene predviđaju i da se obvezno isticanje redovne cijene i snižene cijene nekog proizvoda ubuduće odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostora, ne i na oglašavanje. Jasnije se određuje i da regulatorna tijela imaju obvezu osnivanja svojih savjetodavnih tijela, te se predlaže njihovo osnivanje samo u jedinicama lokalne samouprave, ne i u jedinicama područne (regionalne) samouprave.

Predloženo je i da udruge za zaštitu potrošača objavljuju na svojim mrežnim stranicama popise jedinica lokalne samouprave te trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici. U cilju informiranosti potrošača predlaže se da takve popise Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama.

Upravljanje privremeno oduzetom imovinom

Vlada je na sjednici donijela i uredbu o uvjetima i načinima upravljanja privremeno oduzetom imovinom u kaznenom postupku, kojom se detaljno propisuju uvjeti i načini upravljanja privremeno oduzetim pokretninama, nekretninama, dionicama, udjelima i poslovnim udjelima, novcem i vrijednosnim papirima.

"Ova uredba popunjava petogodišnju pravnu prazninu, jer je Zakonom o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom iz 2013. godine bilo određeno da će Vlada donijeti takvu uredbu. Međutim, prethodna vlada takvu uredbu nikada nije donijela", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

(MT/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene