Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: ''Iskazali smo podršku grčkoj vladi. Neće dopustiti nezakonite migracije kao što je bilo prije pet godina''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva danas je na sjednici Vlade izvijestio o aktualnom stanju i poduzetim mjerama koje se odnose na suzbijanje koronavirusa u Republici Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je u srijedu s čelnicima EU-a posjetio granicu Turske i Grčke u koju pokušavaju ući migranti.

Na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici izvijestio je o najnovijim podacima o koronavirusu u svijetu i Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konferencija za medije Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" Premijer Andrej Plenković Stigla podrška HUP-a Plenković o potpori poduzetnicima: "Mjera s 4000 kuna ostaje do 31. prosinca i širi se na još jednu skupinu poduzetnika"

''Do jučer u 23 sata testirano 251 osoba, od čega je 10 pozitivno. Epidemiološka slika je obećavajuća jer se radi o samo tri žarišta, a njihovi kontakti su ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. U Zagrebu i Rijeci imamo slučaj da su svi zaraženi od istog pacijenta, dok je u Varaždinu riječ o dva odvojena slučaja'', rekao je Beroš.

''Provođenjem planiranih i epidemioloških mjera Nacionalni krizni stožer i Vlada RH odlučno postupaju u odgovoru na širenje ove zaraze i pozivamo sve da se pridržavaju mjera'', zaključio je ministar zdravstva.

Dodao je da se u petak u Bruxellesu sastaje zdravstveno vijeće, a razgovarat će se o mjerama pojedinih država kako bi se ujednačilo postupanje država prema koronavirusu.

U svijetu je trenutačno zaraženo 95.484 ljudi, od čega je 15.054 zaraženih izvan Kine. Ukupno je dosad preminulo 3286 ljudi, a 271 ih je umrlo izvan Kine. U Europi je dosad potvrđeno 4370 slučajeva zaraze, od čega je 114 preminulih, a najviše zaraženih je u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Premijer se osvrnuo i na mogućnost da se u slučaju širenja epidemija koronavirusa u Hrvatskoj zatvore škole. ''Pratimo situaciju, sve što dosad poduzimamo je trezveno, razborito, transparentno'', kazao je premijer. Ministar zdravstva podsjetio je da je mjera zatvaranja škola još daleko od provedbe.

Blagi pad u turizmu

Ministar financija Zdravko Marić jučer je održao telefonski sastanak s europskim ministrima financijama s kojima je razgovarao o utjecaju koronavirusa na financije država. Na sjednici Vlade izvijestio je da je u ovom trenutku teško govoriti o konkretnim utjecajima koronavirusa na gospodarstvo, ne samo u Europskoj uniji, nego u Kini. ''Efekti koronavirusa bit će vidljivi tek u ožujku'', kazao je Marić.

Ministar turizma Gari Capelli kazao je da se posljednjih tjedan dana u turizmu osjeća pad. ''Ako bi došlo do zaustavljanja koronavirusa u otprilike idućih 30 dana, još uvijek možemo doći do pozitivne nule'', kazao je Capelli i istaknuo da zasad nema otkaza rezervacija za ljetnu sezonu.

''U ovom svemu imamo jednu prednost, a to je da smo auto destinacija jer više od 70 posto turista dolazi automobilom. Primjerice, Španjolska bi trpjela ogromne gubitke kad bi se smanjili letovi'', istaknuo je Capelli. Dodao je da treba vidjeti kako se situacija razvijati u narednim tjednima te da će se prvi rezultati vidjeti nakon prvomajskih praznika.

O migrantskoj krizi

Premijer Andrej Plenković sjednicu Vlade otvorio je podsjetnikom da je s ministrom Božinovićem i čelnicima EU-a posjetio grčku granicu na kojoj se trenutno nalaze migranti koji žele iz Turske ući u Grčku.

''Politika ove grčke Vlade neće dopustiti nezakonite migracije i ulazak migranata kao što je to bilo prije nekoliko godine kada je došlo do velikog migrantskog vala. Iskazali smo solidarnost i potporu grčkoj vladi'', rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se na sastanku europskih ministara unutarnjih poslova da su ministri prihvatili činjenicu da na Tursku ''otpada velik dio tereta vezan za zbrinjavanje izbjeglica i migranata'', kojih je trenutno 3,7 milijuna. ''Strogo se odbacuje uporaba migrantskih pritisaka kako bi se ostvarili politički dobitci. Ovakva situacija za EU je neprihvatljiva'', rekao je Božinović.

''Hrvatska se jasno opredijelila da će zaštiti granice. U tom smislu su donesene jasne upute za europske agencije, poput Frontexa, kako bi se osigurale hitne pomoći'', zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Prošle godine rođeno više djece nego prethodne

Plenković je istaknuo i podatke Ministarstva uprave za prema kojima je prošle godine rođeno 36.553 djece, što je više nego u 2018. godini kada se u Hrvatskoj rodilo 35.905 djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene