Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODMAZDA ZBOG PORAZA

Prije točno 24 godine Zagreb su zasuli "zvončići": Poginulo je sedmero ljudi, u napadu je pogođena i dječja bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb se 2. i 3. svibnja prisjeća napada srpskih pobunjenika koji je bio odmazda za vojni poraz u akciji Bljesak 1995. godine. Od toga su prošle 24 godine.

Samo jedan dan nakon što je Hrvatska vojska oslobodila Okučane i okolno područje, 2. i 3. svibnja 1995. – Zagreb je pogođen raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, takozvanim zvončićima. Bio je to čin odmazde zbog vojnog poraza i osveta srpskih pobunjenika.

Pročitajte i ovo Milan Martić (Foto: FRED ERNST / POOL / AFP) Iz zatvora u Estoniji Osuđeni ratni zločinac Milan Martić dao svoj prvi intervju nakon 24 godine: "Zagreb sam raketirao iz očaja" Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Oslobođena zapadna Slavonija Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti za obljetnicu "Bljeska": "Žalimo za svakom žrtvom"

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

"Zato se ova obljetnica ne smije nikada zaboraviti, ona mora biti prenijeta sa nas, na naše mlađe koji će danas-sutra biti svjedoci svega toga tko je bio okupator na našem području", rekao je Zvonko Bakula, žrtva raketiranja. 

"Strašno i sjećanje na onu paniku, zavijanje sirena i patnje. Ljudi su ležali tu... tamo pred vratima je poginuo čovjek, sve je to ostalo u glavi", rekao je pak Ivan Fundek, žrtva raketiranja. 

Raketiranje Zagreba naredio je Milan Martić, srpski ratni zločinac, kasnije pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu u Haagu na 35 godina zatvora.

U objašnjenju presude Milanu Martiću navedeno je kako je utvrđeno da su u napadu korišteni kasetni projektili iz VBR Orkan, koji je neselektivno oružje. Njime se naime zasipava veća površina, pri čemu su odstupanja raketa od nominalnog cilja u konkretnom slučaju čak jedan kilometar.

Sud je zaključio da je raketiranje namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Osim toga, nakon raketiranja Zagrebu je prijetila opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića koje je naknadno deaktivirala policija. Prilikom deaktiviranja zvončića poginuo je jedan policajac.

U raketiranju Zagreba poginulo je sedam osoba, a ranjeno ih je 175. Od toga je 39 osoba teško, a 136 lakše ranjeno.

Aktualno Uživajte u sunčanom četvrtku jer stižu velike promjene: Kiša, pljuskovi i popriličan pad temperature +0 Kišni dan u Zagrebu (Marko Lukunic/PIXSELL) Hrvatska Uživajte u sunčanom četvrtku jer stižu velike promjene: Kiša, pljuskovi i popriličan pad temperature 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene