Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani na ulici

Počeo višednevni prosvjed protiv odlagališta medicinskog otpada u Sisku: "Zakulisne igre nećemo šutke promatrati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dva veća prosvjeda predstavnici građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani" počeli su u ponedjeljak ujutro višednevni prosvjed ispred zgrade županijske uprave zbog skladištenja i obrade medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu.

Prosvjednici se protive izdavanju trajne dozvole za obradu neopasnog i opasnog medicinskog infektivnog otpada tvrtki "Remondis Medison" te izdavanju građevinske dozvole tvrtki "Rijekatank", koja u prigradskome naselju Novom Pračnu namjerava skladištiti i obrađivati 30.000 tona opasnog i 10.000 tona neopasnog otpada godišnje.

Pročitajte i ovo Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati" Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija

Iako je sisačko Gradsko vijeće donijelo odluku o zaustavljanju planirane aktivnosti vezane za izdavanje dozvola tim tvrtkama, odgovora na zahtjeve građanske inicijative još nema, rekla je u u ime inicijative Katarina Miškulin.

"Konkretne smo odgovore tražili od svih mjerodavnih, od gradske uprave do predsjednice države, ali nam je odgovorila jedino pučka pravobraniteljica. Tek smo tada ustanovili da su se svi drugi oglušili na naše zahtjeve. Zbog toga smo odlučili da višednevnim prosvjedom ispred zgrade županije, a od četvrtka i Grada Siska, mjerodavne upozorimo kako ne odustajemo od svojih zahtjeva. Ovo nismo zamislili kao masovne prosvjede, nego kao mirni podsjetnik na naše zahtjeve", rekla je Katarina Miškulin.

Naime, građani sumnjaju da će "Rijekatanku", umjesto u Novom Pračnu, biti ponuđena alternativna lokacija na području grada Siska. "Nismo sigurni nastoji li se izigrati odluka Gradskog vijeća pa prosvjedom upozoravamo sugrađane da još ništa nije gotovo, a političarima šaljemo jasnu poruku da nikakve zakulisne igre nećemo šutke promatrati", rekla je Miškulin.

Dodala je da su nakon prošlog prosvjeda poslali dopise sisačko-moslavačkom županu te zamjenicima i vijećnicima u Županijskoj skupštini da se očituju o opasnom otpadu u Sisku.

"Do danas nismo dobili službeni odgovor pa se, s obzirom na to da je 11. srpnja sjednica Županijske skupštine, nadamo da će to pitanje staviti na dnevni red i izaći u javnost sa službenim stajalištima", izjavila je Miškulin.

Prosvjedi će trajati do 12. srpnja, a nakon ljetnog odmora, kako najavljuju predstavnici inicijative, ponovno planiraju masovna okupljanja građana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene