Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je više nezaposlenih

U Slavoniji raste broj siromašnih, socijalne samoposluge su pretrpane: "Nas devet je dobilo otkaz, kako ćete dalje živjeti..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na istoku zemlje raste broj siromašnih, sve više je nezaposlenih. Pogođeni korona krizom i u Slavoniji su otkazi radnicima, nažalost, bili neizbježni. Većina njih snalazi se na razne načine, no mnogi pomoć traže u socijalnim samoposlugama.

Bez posla je u Hrvatskoj danas 150 811 osoba. Više žena nego muškaraca, od toga trećinu čine mladi do 29 godina. Novoprimljenih na Zavod koji su ostali bez posla u prvih šest mjeseci je više od 11 tisuća.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema"

Gospođa Darija iz Podgorača nakon što je dvije godine radila, zbog koronakrize ostala je bez posla.

''Nas devet je dobilo otkaz, jednostavno teško je. Kako ćete dalje živjeti? Troje školaraca koji idu u školu, bit će teško. I oni traže svoje i knjige i sve, ne znam, evo jednostavno.'' 

U tvrtki u kojoj je radila do kraja mjeseca bez posla će ostati još tri radnika, tvrtka će tako ostati s upola manje radne snage. Mnogi koji su ostali bez posla pomoć su potražili u socijalnim samoposlugama u kojima je red svaki dan sve veći.

No, ni socijalne samoposluge ne mogu svim ljudima pružiti pomoć jer siromašnih je sve više.

''Svi dolaze k meni, meni je nemoguće. Ne mogu to pokriti i svaki mjesec 1000 članova ostane bez ikakve potpore'', kaže Štefica Čučak iz Udruge Rijeka ljubavi.

Za razliku od Štefice, u pučkoj kuhinji, iako su se pribojavali i pripremili, nije bilo obroka više od uobičajenog.

''Držim da su naši ljudi još uvijek dostojni ljudi, drže do sebe, dostojanstveni i radije će malo pretrpjeti neće moliti, a sačuvat će svoje ljudsko dostojanstvo'', kaže Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Što pokazuje i statistika iz osječkog centra za socijalnu skrb, nema novih korisnika, ali pomoć se i dalje traži.

''Traže pomoć za nabavku nekog kućanskog aparata koji im je pokvaren, kao štednjak, ako je obitelj s puno djece perilicu za rublje'', kaže Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek .

Traže pomoć i čekaju da ponovno prodišu i da zemlja pa i oni izađu iz krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene