Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

O Švebu se glasuje u srijedu

Završena trakavica! Dobronić izabran za šefa Vrhovnog suda, prisegu će dati u ponedjeljak

Vrhovni sud u petak je dobio novog predsjednika. Sabor je na tu dužnost izabrao Radovana Dobronića. Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Prisegnut će u ponedjeljak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

-Sabor je izabrao suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda RH

-Odbor za Ustav zaključio je da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bile neregularne te da se mora sazvati nova

-Oporba je bila u pravu kada je u četvrtak naveče zauzela govornicu i opstruirala sjednicu. Cijelo vrijeme su tvrdili da je procedura neregularna. 

-O izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a glasovat će se u srijedu

Tijek događanja u Saboru pratite iz minute u minutu: 

13:59 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će Sabor o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a glasovati u srijedu, na što je Marija Selak Raspudić (Most) vladajućoj većini poručila kako im oporba neće dozvoliti da "siluju javni servis“.

U ponedjeljak će se ponovno sastati Odbor za medije, sukladno odluci Odbora za Ustav, najavio je Jandroković, napominjući kako će se o izboru glavnog ravnatelja HRT-a raspravljati u utorak, kada Sabor nastavlja plenarnu sjednicu. Glasovanje će biti u srijedu ujutro, a nakon toga će se raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi, rekao je zastupnicima.

13:50 Saborski dnevni red u petak je dopunjen sa sedam novih točaka, uz izmjene Zakona o obnovi, koje idu u hitnu proceduru, uvršten je i prijedlog oporbe da se pokrene pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Taj prijedlog, koji je inicirala nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, potpisala su 34 zastupnika, a žele da se rasvijetli ljetošnji ministrov boravak na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

12:24 Sudac Radovan Dobronić izabran je za šefa Vrhovnog suda, prisegu će dati u ponedjeljak. Za je bilo 120 saborskih zastupnika, tri su bila protiv. 

12:22 "HDZ je jednako korupcija. Nemojte ponovo nositi crne torbe", rekao je Domagoj Hajduković u raspravi prije glasanja o sucu Dobroniću. 

12:19 "Danas ćemo napokon razrješiti trakavicu o izboru šefa Vrhovnog suda", izjavio je SDP-ov šef Peđa Grbin. Osvrnuo se na presudu HDZ-u. "Sud je utvrdio da je HDZ uzeo taj novac  i sud je naložio da HDZ taj novac vrati. Nadamo se da ćete platiti i kamate, taj ste novac koristili 12 godina", izjavio je Grbin. 

12:18 Stanke su zatražili i Zlatko Hasanbegović, Dalija Orešković, Sandra Benčić kako bi naglasili loše stanje u pravosuđu. 

12:07 Saborska sjednica nastavljena je nakon pauze. Slijedi glasanje o sucu Dobroniću. MOST je zatražio stanku prije glasanja.

12:06 "Vrhovni sud ima mogućnost utjecaja na sudačku praksu, ispravlajnje loših odluka sudaca i Most će zato podržati Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Ovaj tjedan obilježile su teme u pravosuđu, izbor predsjednika, presuda HDZ-u, ali i prislini način o izboru ravnatelja HRT-a", rekao je šef Mosta Božo Petrov naglasivši kako je nedopustivo da se na protuzakonit način pokušala progurati rasprava o ravnatelju HRT-a.

Većina oporbe redom traži stanku prije glasanja kako bi istaknuli potrebu za reformom pravosuđa. 

 

11:53 Saborski Odbor za Ustav odlučio da je nedavna sjednica Odbora za medije, na kojoj se odlučivalo o Robertu Švebu kao kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a, bila neregularna.

"Odbor je utvrdio da prijedloga u osnovi nije ni bilo i da ono što je Odbor za medije uputio u proceduru nije valjano. To znači da je oporbena akcija jučer bila zaštita pravnog poretka ove zemlje. Spriječili smo da se u Saboru raspravlja o nečemu o čemu se nije smjelo. 

Oporbena akcija jučer rezultirala je polodom. Sjednica Odbora za medije ponovno će se morati održati i ponovno će se raspravljati da je sam natječaj protuzakonit, da je osoba predložena u sukobu interesa i nadam se da će rezultirati jedinom suvislom odlukom, a to je da se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a poništi", rekao je nakon Odbora Peđa Grbin. Pojasnio je daljnju proceduru. Dodao je da će daljnji koraci oporbe ovisiti o tome što će se dogoditi na Odboru za medije. Još jednom je ponovio da je oporbena akcija “spriječila da se u Saboru dogodi blamaža".

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića koji ga je nazvao tiraninom i diktatorom. "Od Andreja Plenkovića me ništa ne može uvrijediti niti povrijediti. Ali mogu mu reći da su lopovi poslali drski",  poručio je Grbin premijeru.

11:10 Na sjednici Odbora za Ustav pregledavaju se mailovi. Zaključeno je da je službeni poziv išao za nastavak sjednice Odbora za medije. No zaključeno je i kako nije poštovana procedura jer je prva sjednica zaključena. Sjednica koja je zaključena ne može se nastavljati. Mora se sazvati nova. Ne može to tako", istaknuo je predsjednik Odbora Bošnjaković.

10:40 Nakon jučerašnjeg cirkusa oporbe sastao se odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na sjednici se raspravlja o tvrdnjama oporbe kako je postupak da se glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije imenuje Robert Šveb suprotan zakonu i Poslovniku.

Naime, članovi Odbora za Ustav pregledavali su snimke sjednice Odbora za medije kako bi utvrdili kako je završila prva sjednica Odbora za medije, a kako započela nova, odnosno je li prva zaključena, a druga sazvana kao nova ili kao nastavak.

"Procedure se moramo držati. Na snimci se čuje kako je predsjednica Odbora Natalija Martinčević rekla da sjednicu zaključuje", rekao je Peđa Grbin.

SDSS-ov Milorad Pupovac je istaknuo kako je druga sjednica, stoga, sazvana protivno Poslovniku te da se zato o Švebu ne može raspravljati na plenarnoj sjednici već se treba sazvati nova, treća sjednica Odbora za medije. Prema ovome ispada da je oporba bila u pravu kada je odlučila opstruirati rad Sabora i tu točku dnevnog reda.

10:15 "Oporba se ujedinila, isplanirali smo daljnje korake. Naravno neću ih otkrivati, jer ne želimo da se vladajući pripreme za te naše korake. Učinit ćemo sve što možemo da to zaustavimo, takav čovjek ne može doći na čelo javnog servisa. Oporbe ima", rekao je danas MOST-ov Nikola Grmoja za N1 komentirajući sinoćnju opstrukciju sjednice i ujedinjenje oporbe oko pitanja izbora ravnatelja javne televizije.

10:00 Sabor će glasati o izboru suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda RH. Potporu Dobroniću su najavili svi saborski klubovi, osim Domovinskog pokreta, koji mu zamjera da nije prepoznao problem lustracije.

9:45 Saborska oporba pohvalila na društvenim mrežama da je do ponoći dežurala u Sabornici kako bi spriječila eventualni pokušaj HDZ-a da raspravu o Švebu nastavi bez nje. "Dežuramo u Sabornici jer nemamo povjerenja u HDZ, čije zastupnice i zastupnici nisu otišli kući. I Jandroković je u Saboru. Ne želimo riskirati da nastave raspravu dok opozicije nema. Stranci s presudom ne vjerujemo ni koliko je crno pod noktom", objavio je Bojan Glavašević (Zeleno-lijevi blok). I Nikola Grmoja (Most) pohvalio se akcijom ujedinjene oporbe.

"Odnijeli smo pobjedu nad samovoljom HDZ-a koji je mimo Poslovnika odlučio maknuti Strategiju suzbijanja korupcije i progurati raspravu kojom žele na čelo javnog servisa imenovati čovjeka koji je u očitom sukobu interesa! Prva pobjeda je tu, borba se nastavlja", poručio je Grmoja.

9:30 Sabor je danas nastavio zasjedanje nakon što je sinoć oporba izišla pred govornicu te opstruirala stavljanje na dnevni red točke o izboru Šveba za glavnog ravnatelja javne televizije. Oporba traži poništenje natječaja za ravnatelja jer smatraju, između ostaloga, da je u sukobu interesa. 

Sjednica za sada protiče mirno.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene