Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deseci tisuća vjernika

Svečane proslave blagdana Velike Gospe; Kardinal Bozanić: ''Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdan Velike Gospe slavi se u svetištima diljem Hrvatske.

Sinjski alkarski momci u tradicionalnim odorama nose zlatom i dragim kamenjem, te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku s kojom se na četiri strane blagoslivlja Grad Sinj i Cetinska krajina. Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Sinjske gospe izmjenjivat će se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinkog rata te časne sestre.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan Uoči blagdana Velike Gospe VIDEO Tradicionalno hodočašće iz Solina u Sinj: 30 kilometara hodanja izazovnom dionicom na prvu jutarnju misu Slika nije dostupna Posjet svetištima Diljem Hrvatske vjernici slave blagdan Velike Gospe

Među sudionicima procesije su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Na ovogodišnjem svečanom ophodu u Sinju u povodu Velike Gospe osimovjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz susjedne BiH.

Na blagdan Velike Gospe više desetaka tisuća vjernika sudjeluje u svečanoj procesiji koja je u srijedu prije podne krenula iz Gospina svetišta u Sinju, procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji će služiti i blagdansko misno slavlje u Gospinu svetištu.
 

Kako su rekli u sinjskom samostanu, očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti Velike gospe u Sinju biti više od 100 tisuća vjernika, a mise se služe od rane zore, do večeri. Mnogi od sudionika procesije u znak žrtve hodaju bosi. Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom "Obitelj - izvor života i radosti".

Vjernici Đakovštine na Veliku Gospu u marijanskom svetištu u Dragotinu

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Veliku Gospu, Đakovština svetkuje u srijedu u Dragotinu, najstarijem marijanskom svetištu istočne Hrvatske, a čija se crkva prvi puta spominje 1332. godine.

Vjernici Gospi Dragotinskoj hodočaste još od sinoć, kada je misno slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, a nakon čega je održana procesija s upaljenim svijećama. Svemu je prethodilo iznošenje slike Gospe Žalosne iz crkve, a koja je najvredniji predmet u svetištu.

Niz misnih slavlja na samu svetkovinu započelo je svetom euharistijom na otvorenome, za vanjskim oltarom, koju je služio vlč. Ivan Zirdum, dugogodišnji upravitelj svetišta.
Svoju propovijed posvetio je Majci Božjoj i njenoj ustrajnoj, majčinskoj ljubavi prema njenom sinu, Sinu Božjem.

Marija je majka uzor kako valja živjeti, poručio je vlč. Zirdum. Istaknuo je kako je Marija svakim svojim djelom ponavljala odlučnost – služiti Bogu iznad svega.

"U muci Otkupitelja pratila je svoga Sina. Ona je čvrsta i hrabra majka. Isus ju je predao svima nama, kršćanima, riječima: 'Evo vam majke!' Marija je svoju služenjsku ulogu izvršila na zemlji, ali ona je služi i dalje. Nas pozemljare ona nikada ne zaboravlja. Mnoštvo se utječe Mariji, ona služi da bi mi bolje upoznali Isusa, ona nas privodi Kristu", rekao je, uz ostalo, u propovijedi vlč. Zirdum.
Dio vjernika u Dragotin zavjetno dolazi pješice, upućujući molitve Gospi Dragotinskoj za zdravlje, obitelj, mir, za pokojne, te za druge nakane.

Vjernici se Gospi Dragotinskoj mogu pomoliti na vidikovcu, gdje je izgrađen Marijin kip, te uz Gospin kip u unutrašnjosti crkve koja prolazi obnovu, a otkako se 2009. godine srušio njen teški betonski strop.

Kardinal Bozanić pozvao mlade da ustrajno traže toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u srijedu se na blagdan Velike Gospe predvodeći svečanu misu u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, gdje se okupilo na tisuće vjernika, posebno obratio mladima, pozvavši ih da se ne mire s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno traže "toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu".

Kardinal je propovijed posvetio obitelji i mladima, nazvavši ih znakom nade u hrvatskom društvu, a podsjetio je i na probuđenu nadu i ponos u hrvatskom narodu zbog uspjeha srebrene Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša, a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema Domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Na nacionalnom planu događaj je to od neizmjerne važnosti. Probuđen je ponos i nada da se hrvatsko društvo gorljivošću i nesebičnošću, ljubavlju i zalaganjem obnavlja na radost sviju", rekao je kardinal Bozanić predvodeći svečano misno slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke gdje se okupilo dvadesetak tisuća hodočasnika, većinom iz sjeverozapadne Hrvatske.

"Vi ste, dragi mladi vjernici", dodao je, "bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu".

Zagrebački nadbiskup Bozanić je tradicionalno dio propovijedi posvetio hrvatskoj obitelji te istaknuo kako je " svako rođenje djeteta navještaj Božjeg blagoslova".

Hrvatsko društvo trebalo bi biti "prijateljski raspoloženo prema obiteljima s djecom", poručio je izrazivši dvojbu da hrvatsko zakonodavstvo u nekim sektorima diskriminira obitelji s malom djecom.

Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, kazao je, svakome vjerniku pokazuje put Božje budućnosti, put koji vodi k dobru.

"Na kraju pobjeda će biti na strani dobra. Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla. Budućnost svijeta ima pozitivan ishod, i na kraju završetak će biti Božji. Nada u uskrsnuće tijela, to jest cijeloga čovjeka, temelji se na vjeri u posvemašnju, neograničenu i sveobuhvatnu snagu Boga tvorca života. Naime, Bog jest Gospodar povijesti i u vremenu i u vječnosti", poručio je kardinal Bozanić.

Snaga je te budućnosti u vjernicima koje, naglasio je, u sebi nose "sjeme svjetla i budućnost svijeta".

Od jeseni intenzivna priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži 2020. u Zagrebu

Također u obraćanju mladim vjernicima istaknuo je kako je "Marijin Veliča - ispunjen porukom nade, ponajprije nadom u Boga".

Podsjetio je i na riječi pape Franjo koji kaže: "Bog je mlad, On je uvijek nov.... On prvi dolazi, čeka nas. Gospodin (…) pretječe nas, On nas čeka; griješimo, a On nas čeka da nam oprosti. On nas čeka da nas primi, da nam iskaže svoju ljubav" .

Kardinal Bozanić rekao je i kako je papa Franjo za listopad ove godine sazvao u Rimu Biskupsku sinodu koja će biti posvećena mladima. A u Zagrebačkoj nadbiskupiji najesen započinje intenzivna priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, dodao je.

"Dragi mladi vjernici, želimo da ta priprema bude u prvom redu raspoznavanje vaše životne odluke u svjetlu Evanđelja, ali i iznošenje vaših želja, projekata i snova, kao i teškoća na koje nailazite kako bi ostvarili svoja htijenja u službi Crkve i hrvatskog društva u kojima želite biti aktivni protagonisti", istaknuo je kardinal Bozanić.

Marijanska pobožnost hrvatskoga naroda, brojna marijanska svetišta i crkve govore o Marijinoj prisutnosti u povijesti hrvatskog naroda

Na kraju se osvrnuo i na okupljanja hodočasnika u brojnim hrvatskim marijanskim svetištima na blagdan Velike Gospe, istaknuvši da ona govore o Marijinoj prisutnosti u povijesti hrvatskog naroda.

"Marijanska pobožnost hrvatskoga naroda, brojna hrvatska marijanska svetišta i crkve njoj posvećene, današnja okupljanja vjernog naroda diljem naše Domovine govore o Marijinoj prisutnosti u povijesti hrvatskog naroda, o Marijinim trajnim pohodima i našim vjerničkim susretima s Njom, o Kraljici Hrvata, toj zvijezdi sreće koja blista da nam noći grijeha mrak rasprši hud", zaključio je kardinal Bozanić u propovijedi na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe.

U svetište Majke Božje Bistričke na blagdan Velike Gospe tradicionalno dolaze deseci tisuća hodočasnika, do kraja dana očekuje se da će ih stići do 40 tisuća, a među njima su ove godine i hodočasnici iz drugih zemalja - Mađarske, Slovenije, Kine i Hong Konga.

Mons. Hranić: Rad ima prednost pred kapitalom, nezaposlenost skuplja od socijalne države

Predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u Aljmašu, najvećem marijanskom svetištu u Slavoniji, nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić istaknuo je kako današnja svetkovina poručuje da istinskom društvenom napretku pridonosimo vjernošću evanđelju, otvorenošću za riječ Božju, oživotvorenjem principa društvenoga (socijalnog) nauka Crkve, koji kaže da rad ima prednost pred kapitalom, a da je nezaposlenost skuplja od socijalne države.

"Današnja svetkovina uznesenja ponizne službenice Božje u nebesku slavu, i liturgijska čitanja poručuju nam da istinskom društvenom napretku pridonosimo vjernošću evanđelju, otvorenošću za riječ Božju, oživotvorenjem principa društvenoga (socijalnog) nauka Crkve, koji od mene zahtijeva poštivanje dostojanstva i prava drugih ljudi oko mene i svake ljudske osobe; koji mi kaže da rad ima prednost pred kapitalom; koji naglašava i pokazuje da je nezaposlenost skuplja od socijalne države; koji me potiče na socijalnu pravičnost, koji od mene zahtijeva poštenje i etičnost. Od mene kao poslodavca traži da znam vrednovati tuđi rad i radnika kao svoga brata, da znam vrednovati njegove kompetencije, stručnost i znanje i da ga nastojim pravično, na vrijeme i redovito nagraditi poštenom plaćom - svjestan da stabilnost i budućnost moje firme uvelike ovisi i o mome zadovoljnom radniku; da moje slabosti i grijesi razaraju ne samo moj odnos prema Bogu nego i moj odnos s drugim ljudima, da mi nije dopušteno biti sebičan i samodostatan, da ne smijem živjeti luksuzno na račun mojih radnika i njihove plaće", poručio je nadbiskup Hranić na središnjem misnom slavlju, na kojemu je u Aljmašu među velikim brojem vjernika iz cijele Slavonije bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Dotaknuvši se značaja Marije majke Isusa Krista, nadbiskup Hranić je istaknuo kako je "svaka žena velika kada poštuje svoje dostojanstvo, ženstvenost i predbračno djevičanstvo; zato što rađa dijete, štiti život, zato što je odgojiteljica – u službi života". "Crkveno pastoralno djelovanje, koje nastoji evanđeljem 'isprevrtati' te njime prožeti društveni ambijent i tako mijenja ozračje i mentalitet ljudi u Hrvatskoj, je preduvjet svake promjene zakona i preobrazbe svake strukture. Time kao Crkva možemo učiniti i činimo daleko više negoli ikojim od spomenutih socijalnih programa ili zaposlenjem kojeg radnika više", poručio je đakovački i osječki nadbisukup i metropolit, Đuro Hranić.

Još od utorka navečer brojni vjernici pristižu u marijansko svetište u Aljmašu kako bi iskazali poštovanje prema Gospi Aljmaškoj u čiju čast se na blagdan Velike Gospe od ranog jutra u tome svetištu služe misna slavlja kojima nazoči velik broj vjernika. Među njima je ove godina bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koju je nadbiskup Hranić u pozdravnoj riječi nazvao hodočasnicom, a koju su nakon mise okružili brojni vjernici željevši se mobitelom fotografirati s njom ili ju pozdraviti.

Mons. Barišić: Važna obnova obiteljskih vrijednosti, odigrava se 'finale' na polju demografije

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći misno slavlje na blagdan Velike Gospe u srijedu u Gospinom svetištu u Sinju, upozorio je na demografske probleme u Hrvatskoj, te se zauzeo za obnovu obiteljskih vrijednosti i poručio kako se odigrava "finale" na polju demografije.

"Sve je manje i susreta jer su sinovi i kćeri, rodbina i prijatelji, susjedi i poznanici odselili u neke druge krajeve svijeta. Braćo i sestre, malo nas je i sve nas je manje," istaknuo je mons. Barišić u svojoj propovijedi u Gospinu svetištu. Okupljene vjernike podsjetio je kako svetkovina Velike Gospe poziva da iznova osvrnemo pogled na sebe i na svoju obitelj, na bližnje i na Hrvatsku te da uvidimo kako bez susretanja s Bogom života, ostajemo u siromaštvu i života i duha i materijalnih stvari. "Ova svetkovina nas poziva da dopustimo Blaženoj Djevici Mariji, našoj Majci, da uđe u naše obitelji, da ih obnovi u molitvi i veličanju Boga kako bi bile istinska mjesta bogata božanskim životima i radošću. Nije lako izdići se iz ravnodušnosti svakodnevice, ali se može. Susretanje s Bogom, zaštita braka i obitelji, izlazak iz vlastite udobnosti, kajanje i praštanje, žrtva i nada - put su prijelaza i izlaska iz siromaštva u bogatstvo, iz tame u svijetlo, iz beznađa u radost nade," rekao je Barišić.

Splitsko-makarski nadbiskup podsjetio je i na nedavni uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije koja je igrala u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji i osvojila srebrnu medalju. "Nedavno smo igrali na nogometnom polju, a i sada ulazimo u neko drugo finale. Mnogi su čuli za nas Hrvate da postojimo, ali hoćemo li i koliko ćemo opstati odgovorit će ovo 'finale' koje igramo na našem domaćem terenu, na polju demografije, nezaposlenosti, gospodarstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, odlaska mladih iz Domovine, rastava, promocije braka i obitelji! Vjerujem u uspjeh, jer Hrvatska to želi, može i hoće!," poručio je nadbiskup Barišić.

3. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna

Pri tomu je izrazio nadu kako ćemo to pokazati i na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se pod geslom "Obitelj - izvor života i radosti" održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna ove godine, te je pozvao vjernike i njihove obitelji na taj susret. "Neka to bude susret koji će sa sobom donijeti nove živote i novu radost. Neka bude prekretnica i za našu domovinu Hrvatsku kako bi nam domovi bili nastanjeni i ispunjeni životom," naglasio je mons. Barišić govoreći o Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji.

Napomenuo je kako nam razmišljanje nad vlastitim životom i pogled uperen u dubinu svoga srca otkriva stvarnost s kojom sami dolazimo pred Majku Mariju. "Siromaštvo nije tuđe, ono je dio života svakog čovjeka", kazao je Barišić, dodavši kako je 'svaki od nas', na svoj način, i siromah i prosjak. "Materijalno siromaštvo lakše je mjerljivo. Odnosi se na naše imati. Ono nas dotiče izvana: nešto imamo ili nemamo. No, tu je i duhovno – moralno siromaštvo.Ono nas duboko zahvaća i određuje unutar nas samih. Dotiče i zahvaća naš identitet – naše biti. Manja je opasnost nemati stvari, negoli nemati identiteta – ne biti čovjekom", naglasio je nadbiskup Barišić. Podsjetio je kako pojedinci i zajednica, obitelji i društvo, Crkva i svijet mogu biti ugroženi ne samo nedostatkom sredstava za život, već još opasnijim duhovno – moralnim siromaštvom na koje nitko nije imun.

Uoči mise procesija sa slikom Gospe sinjske

Uoči misnog slavlja u Sinju više desetaka tisuća vjernika sudjelovalo je prijepodne u svečanoj procesiji koja je krenula iz Gospina svetišta u Sinju, a predvodio ju je nadbiskup Barišić. Sinjski alkarski momci u tradicionalnim odorama nosili su zlatom i dragim kamenjem, te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku s kojom se na četiri strane blagoslivlja Grad Sinj i Cetinska krajina. Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Sinjske gospe izmjenjivali su se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinskog rata.

Među sudionicima procesije bili su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i splitsko-dalmatinski župpan Blaženko Boban. Na proslavi Velike Gospe u Sinju, osim vjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz susjedne BiH. Kako su rekli u sinjskom samostanu, očekuje se da će tijekom cjelodnevne svetkovine u Sinju biti više od 100 tisuća vjernika, a mise se služe od rane zore, do večeri. Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom "Obitelj - izvor života i radosti". (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene