Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viteško natjecanje

Slavodobitnik 301. Sinjske alke je Tino Radanović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tino Radanović je osvojio 7 punata i postao slavodobitnik ovogodišnje Sinjske alke.

19:00 - Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva".

Pročitajte i ovo Miro Bulj - 1 Uoči viteških igara Bulj emotivno o dolasku u Knin prije 27 godina: "To je moj najsretniji dan u životu. Neopisivo, osjećaj konačne slobode" Sinj - 1 Bulj dijeli Alkaricu! Sinjani oduševljeni alkaricom: "Dobro će doći, popio bih nešto. I kilu pečenog!"

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna.

Alkar Tino Radanović rođen je 1981. godine u Sinju, diplomirani je kriminalist. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. Godinu kasnije postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke.

Za 301. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici.

Tradicionalno natjecanje pratili su i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom manifestacije Kolindom Grabar Kitarović.

17:00 - U spomen na 1715. i pobjedu Sinjana nad Turcima, u tom je gradu u nedjelju poslijepodne počela završna utrka 301. Sinjske alke čime završavaju tradicionalne trodnevne alkarske svečanosti.

Za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika, a bodri ih više tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su se okupili uz trkalište.

U svečanoj loži okupili su se i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. Alku prati i premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, članovi diplomatskog zbora i mnogui drugi.

Posebno burno, dugim pljeskom, pozdravljen je čelnik HDZ-a Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vojvoda Vučić pozvao alkare na vitešku i političare na časnu borbu

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru "kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu".

"A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku", kazao je.

Vučić je rekao kako kriza kao rak izjeda hrvatsko društvo, ali svjedočili smo, kaže i krizi morala gdje je bila važna samo briga za osobni probitak.

"Zar je moguće da smo zemlju, koju smo krvlju branitelja obranili, doveli do demografskog, gospodarskog i državotvornog rasula", zapitao se.

Vučić je posebno spomenuo hrvatske branitelje u koje se, kaže, svi zaklinju kad ih trebaju, a u stvarnosti ih politika gura na kraj.

"Hrvatski branitelji su u Domovinskom ratu, s krunicom oko vrata, svojim životom i žrtvom branili Hrvatsku pod zapovjedanjem prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška", rekao je.

Stoga, rekao je, podržava predsjednicu Republike, tehničku Vladu, ministarstva vanjskih poslova i hrvatskih branitelja u obrani branitelja od progona, zaštiti njihova digniteta i slobode. Vučić je poseban pozdrav uputio i hrvatskim generalima zatočenim u Haagu koji su nepravomoćno osuđeni, a jedina im je krivica, kako je rekao, to što su branili svoj dom i svoj hrvatski narod u BiH.

Prisjetio se i velikana hrvatske povijesti od Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, preko Stjepana Radića do kardinala Alojzja Stepinca.

Proglašavajući 301. alku otvorenom alkarima je poželio "čvrstu desnicu i oko sokolovo".
U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja, a cilj je kopljanika koji juri na konju i gađa kolut s četiri prazna polja, u tri trke osvojiti štoviše 'punata'. Najviše bodova donosi pogodak ' u sridu'.

16:00 - Svečani prijem uoči 301. Sinjske alke u nedjelju je upriličen u Alkarskim dvorima, gdje je predsjednici Republike i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar Kitarović čelništvo Vitešog alkarskog društva (VAD) predalo prigodni dar u povodu ovogodišnje Alke.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Među nazočnima su bili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, madbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dr., kao i predstavnci dilomatskog zbora akreditiranog u Repblici Hrvatskoj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće potojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

"Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava život naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja," rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao "pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom," rekao je.

"Na ovim povijesnim uzburkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu," istaknuo je Jukić.

Po njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te doprinijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

"Toga je bio svjestan i prvi hrvatski predsjednik i počasni alkarski vojvoda Franjo Tuđman, koji je na Alci u Sinju naglasio: 'Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju ona simbolizira, ne bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.'"

Prije prijema u Alkarskim dvorima, predsjednica Republike Grabar Kitarović je posjetila Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj će se 25. rujna održati središnja proslava obilježavanj 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

15:28 - U popodnevnim satima u Sinj su stigli mnogi političari. Među njima je i Božo Petrov sa suprugom. Došli su i Andrej Plenković, Miro Bulj, Robert Pauletić, gotovo svi tehnički ministri.

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u Sinju, kao i jedan od rijetkih iz SDP-a, Arsen Bauk.

Alkari su predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dočekali sa cvijećem.

15:00 - Nakon natjecanja za Baru i Čoju, održanih u petak i subotu, danas će se, s početkom u 16:30 sati, održati ovogodišnja, 301. Alka, kojoj će nazočiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera potpredsjednik Ante Sanader i, kao svake godine, mnogi drugi predstavnici javnog života i posjetitelji.

Sinjska alka je hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715., kad je 700 Sinjana odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene