Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASILI SE I IZ MINISTARSTVA

Od utorka štrajk u svim školama diljem Hrvatske! Najavljen i veliki prosvjed 25. studenoga u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk u osnovnim i srednjim školama u utorak se nastavlja u cijeloj Hrvatskoj. Ali to će biti i prvi dan da država ne misli plaćati štrajk za učitelje i profesore.

Kako je za DNEVNIK.hr potvrdio Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, od utorka će krenuti štrajk u svim školama u Hrvatskoj, sve do ispunjenja zahtjeva.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Na društvenim mrežama objavljeno je pismo koje je članovima sindikata uputio Mihalinec i u kojem je navedeno da su Središnji odbor sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva.

"Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske da ne pristajemo na prijetnje te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene.

Ako budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenje.

Sutra ćemo na tiskovnoj konferenciji objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade.

Planiramo aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu. Organizirat ćemo uskoro i prosvjed u Zagrebu na nekom od zagrebačkih trgova", navedeno je u pismu sindikalnog čelništva, koje potpisuje Branimir Mihalinec.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja potvrdili su da počinje frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva te će se "organizirati različiti oblici industrijskih akcija tijekom ovog tjedna, kao i veliki prosvjed 25. studenoga u Zagrebu".

Više o svemu bit će poznato na konferenciji za novinare, zakazanoj za 10 sati u utorak.

Odgovor iz Ministarstva rada

Kasno u ponedjeljak o ovoj najavi sindikata oglasili su se i iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Istaknuli su da Vlada ostaje pri već komuniciranim stavovima, da je sindikatima sve udovoljeno te im se neće platiti dani u štrajku nakon 15. studenoga, kada su odbili još jednu ponudu Vlade, piše Jutarnji list.

"Zahtjevi sindikata uvaženi su povećanjem osnovice od 6,12 posto u idućoj godini, i dodatnih dva posto od 1. srpnja ako ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama. Time je Vlada stava da je udovoljeno zahtjevima sindikata te da nema elemenata koji bi opravdali da se plati štrajk nakon 15. studenoga", poručuju iz Ministarstva rada.

"Vrijeme je da djecu i učenike stavimo u prvi plan, a ne da inzistiramo na nerealnim zahtjevima koji nemaju financijsko uporište u kontekstu održivog proračuna i nezaduživanja", rekli su u ponedjeljak navečer iz Ministarstva rada.

Na pitanje razmišlja li možda sada Vlada i o sudskoj zabrani štrajka i uvođenju radne obveze, kažu da se ne razmišlja ni o čemu represivnom, nego pozivaju da se preispitaju nerealne želje.

Štrajk se više ne plaća

Država od utorka  više ne plaća štrajk, tako da će učitelj početnik primjerice sutra izgubiti 260 kuna. Romana Šimunić-Cvrtila, ravnateljica OŠ Jabukovac iz Zagreba, kaže: "Ja mislim da to na kraju učitelji i neće izdržati ako se to više neće plaćati". 

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja, poručuje: "Ovaj štrajk će trajati toliko dugo dok se ne ispune naši zahtjevi". Na pitanje imaju li novca da plaćaju učitelje dok štrajk traje, kaže: "Nama mogu uzeti sve, ali ne i naše dostojanstvo."

Dubravki Salopek Weber nakon gotovo tri desetljeća u školi smeta način na koji Vlada rješava probleme. "Prije nekoliko tjedana, kad smo tražili 6 posto, premijer je rekao da nema novca za nas 60 tisuća, a sada ima novca za svih 260 tisuća zaposlenih."

Sadašnji štrajk ne predstavlja veći problem, smatraju ravnatelji, ali opći štrajk druga je priča. "Mislim da će biti bolje produžiti školsku godinu i odraditi još nekoliko dana, i nadoknadit ćemo sedam dana. Ako sve ne završi, onda se traže drugi načini", kaže Šimunić-Cvrtila.

Učenici, posebno maturanti, već vide problem u najdužem štrajku u hrvatskoj povijesti. Kažu da su u zaostatku i da će morati nadoknaditi, a zabrinuti su i zbog mature te praznika.

Roditelji su podijeljeni, kažu da podržavaju štrajk, ali i da će neki možda biti protiv njega ako on postane generalni.

Gotovo pola milijuna učenika od utorka se opet odmara. Koliko dugo, ne zna se, ali od petka im se pridružuju studenti i svi fakulteti.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene