Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvašića opet manje - učitelji višak

"Oni koji završe informatiku radije se zapošljavaju na bolje plaćenim mjestima nego u školi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove školske godine u gotovo svim županijama zabilježen je manji broj upisanih prvašića u odnosu na prošlu. Najkritičnije je u Slavoniji. Djece je manje, a učitelji postaju - višak.

U ponedjeljak će, prema privremenim podacima Ministarstva, u školske klupe sjesti više od 40.000 prvašića. Od 21 županije, njih čak 18 bilježi manji broj upisanih. Najkritičnije je u Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji koja bilježi čak 414 prvašića manje ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Slika nije dostupna Broj učenika desetkovan Demografski potop u Slavoniji: Područna škola u Kućancima spala na - tri brata

Ključ u bravu 2017. stavilo 7 područnih škola

Broj učenika u osnovnim školama u posljednjih sedam godina naočigled se smanjivao. Od 2010. u osnovnim školama broj učenika pao je za više od 30.000.

Što je manje učenika, više je učitelja - višak. U sindikatu Preporod ističu - ostajemo bez mladih učitelja koje ne smijemo izgubiti.

"Godišnje za 500 ljudi prestaje potreba za njihovim poslom. Jasno je da je to veliki problem i da niti jedna prosvjetna administracija nije imala volje riješiti, odnosno suočiti se s tim problemom", kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Isto ističe i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

"Jedino rješenje je u stvari reguliranje dokumenta koji regulira broj učenika u razrednom odjelu. S obzirom da broj učenika opada potrebno je promijeniti pedagoški standard i omogućiti da se radi s manjim brojem učenika u razredu, što bi naravno omogućilo i kvalitetniju nastavu".

Šprem je prokomentirala i uvođenje informatike te probleme koje će to donijeti.

"Tu također postoji problem jer će biti poteškoća u pronalaženju učitelja. Nedostajat će prosječno 10 posto učitelja. Naravno, oni koji završe informatiku radije se zapošljavaju na bolje plaćenim mjestima nego u školi. No, još veći problem je u stvari opremljenost i neujednačenost u opremljenosti škola. Kako bi učenici mogli raditi kvalitetno potrebno je ulagati u školstvo, jer informatika se ne može učiti na kredi i ploči. Imamo friški primjer škola iz Grada Zagreba gdje u razredima postoji nedovoljan broj računala i naravno, zastarjeli programi i računala na kojima učenici rade".

Ministrica Blaženka Divjak je svjesna problema, ali kaže - to je nacionalno pitanje, jer se radi o iseljavanju obitelji. Na pitanje hoće li biti otpuštanja zbog manjeg broja učenika - odgovara:

"Vidjet će se kakva je situacija na terenu. Mi još prikupljamo podatke. U svakom slučaju, Ministarstvo planira nove projekte. Znate da uvodimo informatiku. Mi vjerujemo da će doći do određenih i kompenzacijskih mjera budući da ova nova reforma zahtjeva i profesore koji će to provoditi".

Poručila je da Hrvatska nema vremena za čekanje te da je u uvođenju promjena ubacila u petu brzinu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene