Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove akcije

Sindikati objavili gdje će se štrajkati u četvrtak i petak te dali Vladi rok za ponudu do 16 sati: "Ova laž je prevršila svaku mjeru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastave u srijedu neće biti Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. Sindikati su najavili gdje će se štrajkati u četvrtak.

Škole u u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji danas su u štrajku. U srijedu će štrajkati škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj.

Branimir Mihalinec kazao je na početku konferencije u utorak da će njegov dio konferencije biti drugačiji i da će se baviti jednom riječju. 

"Ta riječ je laž", rekao je i objasnio je da time počinje konferenciju jer je cijela Hrvatska jučer bila obmanuta.

"Tu laž izrekao je jučer ministar rada Aladrović. Vi ste s puno vjere njegovu laž cijeli dan prenosili. Pitali ste me jučer kada je sastanak, a ja sam vam govorio da ga nema", rekao je Mihalinec. 

"Laži se ponavljaju"

I dok sam se jučer vozio iz Varaždina prema Zagrebu, čuo sam da sam na sastanku. I to je bila laž. Ta je laž plasirana kako bi javnost mislila da Vlada zove na sastanak, a bahati sindikati ne dolaze. Te laži ponavljaju se od 16. rujna, drugog sastanka s Vladom", rekao je Mihalinec i dodao da je ova laž prevršila svaku mjeru. 

Najavio je i nove štrajkove.

"U četvrtak je štrajk u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. U petak štrajkaju škole u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu", najavio je Mihalinec. 

"Igri živaca mora doći kraj"

Sanja Šprem poručila je da je Vlada neodgovorna te im je dala ultimatum. 

"Sindikati će zato danas jasno dati Vladi rok. S današnjim danom, s obzirom na to da nema socijalnog dijaloga, postavljamo rok da do 16 sati putem maila upute zadnju ponudu sindikatima. Ovoj sagi igre živaca mora doći kraj. Očekujemo da Vlada RH izvrši svoju obvezu prema 68.000 zaposlenika u sustavu obrazovanja i da da svoju ponudu. U slučaju da razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi ćemo nacrt njihove ponude dati na referendum. Ako nema nove ponude, onda je zadnja ponuda ta. Ako želi da 68.000 zaposlenika vidi tu sramotu, mi ćemo je dati svima na uvid", rekla je Šprem i najavila da, ako do nove ponude ne dođe, među članstvom planiraju već sutra raspisati referendum o zadnjoj ponudi Vlade, za koju vjeruje da će biti odbačena.  

Mihalinec se osvrnuo i na najave o aktivnostima na Markovu trgu u srijedu i četvrtak. Novinare će pozvati na konferenciju pred Banskim dvorima. Rekao je da će čitati pismo sindikata i Vladin odgovor. Nisu prijavili prosvjed jer ih neće biti puno. Dijelit će i letke saborskim zastupnicima. 

Na pitanje što će biti ako ih Vlada do 16 sati ne pozove na sastanak, Mihalinec je rekao kako sad više ne čekaju poziv na sastanak, nego konkretnu ponudu. 

Inače, prema podacima pristiglima iz škola u Krapinsko-zagorskoj županiji u utorak štrajkalo je 77,26 %, u Varaždinskoj županiji 91,53 %, a u Međimurskoj županiji 73,45 % zaposlenica i zaposlenika.

Vlada ih nije zvala

Obrazovni sindikati u štrajku potvrdili su Hini da im do utorka ujutro nije stigao poziv za nastavak pregovora s Vladom, pa zaključuju da danas neće biti očekivanog sastanka na kojemu je Vlada trebala dati svoj konačan odgovor o sindikalnim zahtjevima za povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novac je samo dio problema Učitelje u štrajku podržao bivši voditelj kurikularne reforme i upozorio: ''Problem je puno veći od koeficijenta od dva posto''

Pročitajte i ovo Prosvjetari krenuli prema Markovu trgu (Video: Dnevnik.hr) - 1 štrajkaju 22 dana Sindikati objavili gdje će se štrajkati u srijedu te poručili: "U srijedu i četvrtak smo na Markovu trgu"

Branimir Mihalinec u ponedjeljak je na konferenciji rekao kako se prošli tjedan govorilo da bi ih Vlada trebala zvati u utorak, no da još nisu dobili poziv te da tako "funkcionira njihov dijalog". 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je najavio da će sa sindikatima razgovarati danas, međutim iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potvrdili su da do utorka ujutro, kada broje 23. dan u štrajku, nisu primili očekivani poziv na sastanak.

Na konferenciji u ponedjeljak Branimir Mihalinec najavio je kako planiraju i nove prosvjede. (Hina/A.T.) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene