Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrili zašto preskaču ponedjeljak

U utorak nastave nema u cijeloj Hrvatskoj: "Spremni smo ići do kraja. Možete nam uzeti sve, ali ne i dostojanstvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati učitelja, koji su štrajku već 26 dana, najavili su kako u ponedjeljak nema štrajka zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara, dok u utorak štrajka cijela Hrvatska.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da se štrajk prosvjetara nastavlja u utorak te da tad nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj. 

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Igor Radeka (Foto: Dnevnik.hr) Iznenadile ga negativne reakcije Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!"

"U utorak se štrajka u svim županijama. U ponedjeljak ćemo štrajk preskočiti zbog pijeteta prema svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

Taj dan odlučili smo biti tihi te ćemo se posvetiti onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapaliti svijeću u zbornicama", pojasnio je. 

Najavio je kako će se u ponedjeljak održati sastanak sindikata na kojem će se dogovoriti o daljnjim koracima o čemu će izvijestiti javnost na konferenciji za medije u podne.

"Premijer šalje poruku da obrazovanje nije važno"

Osvrnuo se i na najave Vlade o tome da nakon danas dani provedeni u štrajku više neće biti plaćeni. 

"Premijer time šalje poruku cijeloj javnosti da obrazovanje uopće nije važno. Premijer takvom odlukom kažnjava djecu i roditelje. Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko i dvostruko više košta proračun", rekao je Mihalinec.

Kazao je kako se referendumsko izjašnjavanje o nastavku štrajka i dalje provodi među učiteljima.

"96 posto onih koji sudjeluju u štrajku odbija prvu ponudu Vlade te su se izjasnili za nastavak štrajka. Spremni smo ići do kraja. O drugoj ponudi nema se ni smisla izjašnjavati kad je lošija od prve", rekao je. 

Tajnica sindikata Ana Tuškan Vladi je poručila da im mogu uzeti sve, ali ne i dostojanstvo. 

Na pitanje kako ocjenjuju ulogu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, Mihalinec je kazao kako je ona bila "samo medijatorica".

"Očito je njezina uloga preslaba da utječe na Plenkovića. Nećemo tražiti ničiju smjenu, pa tako ni njezinu. Ako ona podržava prijetnju da se dani provedeni u štrajku neće platiti, onda je ne podržavamo", rekao je Mihalinec.

Moguće pomicanje državne mature

Potvrdio je da je zbog štrajka moguće pomicanje datuma državne mature.

"Nijedan datum nije uklesan u kamenu, ali cijela nastavna godina će završiti u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Sindikati nisu kočničari, već Vlada", rekao je.

Tvrdi kako će država morati platiti dane koje su provedeni u štrajku.

"Oni jedino moraju odlučiti hoće li to platiti normalno ili dvostruko", poručuje Mihalinec.

O mogućem uvođenju radne obveze, Mihalinec je kazao kako se o tome može raspravljati jedino u slučaju ratne opasnosti te ne vjeruje da će se to dogoditi. 

"Imamo plan za svaki tjedan"

"Mi imamo plan za svaki tjedan. Ako u četvrtak bude sjednica Vlade, mi ćemo tada biti na Markovu trgu. Naš cilj više nije masovni prosvjed, a i počinje advent, pa nijedan veliki gradski trg više nije slobodan. Dat ćemo do znanja sudionicima Kongresa europskih pučana da smo ovdje da vide kakvo je stanje demokracije u zemlji", rekao je Mihalinec i dodao kako su se već raspitali te prosvjed ispred Arena centra, gdje se održava kongres - nije dozvoljen.

Podsjetimo, školski sindikati razočarani su novom/starom ponudom Vlade te su nakon sastanka s ministrom rada Josipom Aladrovićem izjavili da je nisu potpisali. On je pak poručio da nakon današnjeg dana prosvjetarima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene