Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatak kolektivnom ugovoru

Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Zahtjev za povećanjee osnovice 3+3+3 posto ne možemo prihvatiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak su nastavljeni pregovori predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnome kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prosvjetari koji štrajkaju već dvadeset dana te traže veće koeficijente u srijedu su održali veliki prosvjed na Markovu trgu te poručili da Vlada mora do ponedjeljka pronaći model koji će im biti prihvatljiv

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

Podsjetimo, danas se nastava neće održati u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Na današnjem sastanku očekivala se posljednja ponuda Vlade sindikatima prosvjetnih radnika u štrajku, koji traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotnih bodova. No nakon sastanka predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako danas nije bilo razgovora o školskim sindikatima jer nije bilo njihovih predstavnika.

 "Zahtjev za povećanjem osnovice 3+3+3 posto ne možemo prihvatiti"

Sindikatima državnih službi odgovara povećanje osnovice za 6,12 posto (2+2+2), ali još žele dogovoriti dinamiku po kojoj bi bila povećana.

"S državnim službama u visokoj smo fazi finalizacije dogovora i očekujem da na idućem sastanku definiramo cijeli dogovor o osnovici i materijalnim pravima za sljedeću godinu. Našli smo određeni kompromis, mislim da bi obje strane trebale biti zadovoljne", rekao je Aladrović novinarima.

Zahtjev sindikata javnih službi za povećanjem osnovice 3+3+3 posto u ovom trenutku ne možemo prihvatiti, poručio je Aladrović, nudimo im ono što smo nudili u početku uz eventualno neke ustupke u materijalnim pravima.

Što se tiče dogovora sa sindikatima oko minianalize odnosa plaća u gospodarstvu i javnim službama, dogovoren je sastanak idućeg četvrtka, 21. studenog.

Sindikati tvrde da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, no Aladrović ne vjeruje u to.

"Sigurno ne može biti zaostatak za 18 posto, to su nerealni zahtjevi. Mislim da su i sindikati javnih službi reteriranjem od njih na današnjem sastanku shvatili da su to nerealni zahtjevi", kazao je.

Zasad su pregovaračke pozicije sindikata javnih službi i Vlade prilično udaljene, ali pregovori će se nastaviti dok se ne postigne dogovor.

Sastanak sa sindikatima obrazovanja u utorak, ponuda Vlade ista

"Imat ćemo sastanaka koliko bude potrebno, dok ne dođemo do komprimisnog rješenja", poručio je ministar.

Danas neće biti pregovora sa sindikatima prosvjete u štrajku zbog izvanrednih obveza ministra, tako da će se održati u utorak.

"Sutra ćemo razgovarati, ali naši su stavovi i dalje isti, očekujemo da ćemo kroz Temeljni kolektivni ugovor riješiti pitanje plaća i u sektoru prosvjete", istaknuo je Aladrović.

Što se tiče moguće zabrane štrajka, rekao je da prvo treba vidjeti kako će završiti sutrašnji sastanak, no u ovom trenutku odbacuje sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima.

"I dalje apeliramo na okončanje štrajka, smatramo da je ponuda porasta osnovice za 6,12 posto uz mogućnost povećanja koeficijenata za 2 posto nakon 30. lipnja razumna ponuda", kazao je.

Potvrdio je da će štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku za listopad biti plaćeno, a za ubuduće će vidjeti, to ovisi o nastavku pregovora.

Na novinarsko pitanje znači li to da prosvjetnim radnicima, ako nastave štrajkati, vrijeme provedeno u štrajku više neće biti plaćeno, Aladrović je odgovorio: "Možemo to i tako gledati, ali vidjet ćemo nakon pregovora." (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene