Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTEKAO ROK ZA PONUDE

Bliži se rasplet situacije u Uljaniku? Uz Brodosplit, govori se o još dva ponuditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu izvijestili su u subotu da je njihov dvosatni razgovor s predstavnicima Uljanikove uprave i prvim čovjekom Brodosplita Tomislavom Debeljakom završio bez konkretnih rezultata te su ponovili kako im je bitno zadržavanje brodogradnje i što većeg broja zaposlenika.

"I dalje nemamo službenu potvrdu Uprave Uljanika o tome tko je od potencijalnih investitora predao ponude za preuzimanje Uljanik Grupe, tako da i dalje možemo samo nagađati ili prihvatiti informacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima", izjavio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Pročitajte i ovo Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izbor strateškog partnera Pomorski institut podnio žalbu na natječaj: "Debeljak je vršio pritisak na upravu Uljanika, odluka je ništetna" Tomislav Debeljak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list) Strateška industrijska grana Debeljak: ''Uljanik i 3. Maj su nezaobilazni u svijetu brodogradnje''

Sinoć u 20 sati istekao je rok za dostavu ponuda za strateško partnerstvo u Uljanik grupi. Iz brodogradilišta zasad nema službene informacije o broju potencijalnih investitora. Taj se podatak još uvijek drži u tajnosti. Potvrda o predaji ponude stigla je iz Brodosplita koji ju je Uljaniku predao u partnerstvu s grupacijom Finkantijeri. Uprava će ponude predstaviti ministru Darku Horvatu u ponedjeljak. Evo kakvog partnera priželjkuju.

''Nadam da više od dvije sve što je više ponuda to je bolje za nas, znači da ipak postoji zainteresiranost za Uljanik i opstanak brodogradnje u Uljaniku pa i u 3. Maju'', rekao je Boris Cerovac.

Cerovec i Šverko: Ne želimo favorizirati ni jednog od potencijalnih investitora

Dodao je kako su predstavnici sindikata na sastanku s upravom i s čelnikom Brodosplita jasno poručili kako ne žele favorizirati nikoga od potencijalnih investitora te da zato i žele razgovarati sa svakim investitorom koji je iskazao interes.

"Nama je bitno, što smo na sastanku jasno poručili i gospodinu Debeljaku, zadržavanje brodogradnje a ne pokretanje nekretninskog biznisa te zadržavanje što većeg broja zaposlenika. Sve to želimo osigurati kroz socijalni sporazum koji bi trebao prihvatiti i potencijalni partner", poručio je Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko također je potvrdio kako sindikati žele razgovarati sa svim potencijalnim investitorima.

"Današnji sastanak nije nam donio konkretne rezultate, nije se uopće razgovaralo o planovima i mogućim rješenjima", dodao je.

Uz obrazloženje ponude, jedna od zanimljivijih tema je i pitanje privremenog financiranja, odnosno način na koji potencijalni partner namjerava riješiti problem plaća i proizvodnje u "Uljaniku" ako država ostane na stajalištu da financijski više ne može pomoći kompaniji do početka ulaska u restrukturiranje koji se očekuje najranije u svibnju.

Zasad još, po pitanju bilo kakvih informacija, vrlo tajnovita Uprava Uljanika u subotu je nastavila sinoć započeti posao vaganja pristiglih ponuda, a nakon sastanka s prvim čovjekom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i sindikatima, članovi Uprave sastali su se i s direktorima svih društava Uljanika.

Trećemajci su umorni. U Rijeku pozivaju potencijalne ulagače na sastanak. ''Nema socijalnog mira u 3. Maju dokle god se plaće ne isplate za trećemajce. Ponovit ću opet, po tisućiti put, 3. Maj je doveden u ovu situaciju, ali se s time nećemo pomiriti'', kazao je Veljko Todorović iz sindikalnog odbora 3. Maja.

Ponude iz australske Scenic grupe i splitskog Pomorskog instituta

Iz neslužbenih izvora doznaje se kako su, uz Brodosplit, ponudu za preuzimanje Uljanik grupe poslali još australska Scenic grupa i Pomorski institut iz Splita.

Podsjetimo, predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić u petak je izjavio u Puli kako je procesu dubinskog snimanja poslovanja Uljanika pristupilo ukupno šest tvrtki.

Proces dubinskog snimanja poslovanja Uljanika zaključen je u četvrtak u 18 sati, a u petak navečer u 20 sati istekao je rok za predaju obvezujuće ponude potencijalnoga strateškog ulagača Uljanik Grupe. Uprava Uljanika ponude bi u ponedjeljak trebala predstaviti ministru gospodarstva Darku Horvatu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene