Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobili jamstva

Nakon razgovora s Plenkovićem: Sindikat odgodio štrajk u Croatia Airlinesu, oglasila se i Uprava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat ORCA odgodio je štrajk u Croatia Airlinesu nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sindikat ORCA odlučio je odgoditi štrajk u Croatia Airlinesu, koji je bio najavljen za ponedjeljak. Do odluke o odgodi štrajka došlo je nakon sastanka predstavnika ORCA-e i premijera Andreja Plenkovića

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Slika nije dostupna I dalje bez dogovora Štrajk u Croatia Airlinesu nastavlja se i peti dan

"Predstavnici ORCA su premijeru iznijeli sve probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje trenutne situacije. Obzirom na informacije koje je primio od predstavnika ORCA, premijer je iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora. S obzirom na dobivena jamstva na današnjem sastanku, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku", priopćeno je iz sindikata. 

U petak u 14 sati na zagrebačkom Županijskom sudu održana je i rasprava povodom tužbe Croatia Airlines, no sud nije štrajk utvrdio nezakonitim, pa iz sindikata kažu da su, unatoč tužbi poslodavca, bili ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka. 

Štrajk u Croatia Airlinesu trebao je započeti u ponedjeljak, 9. srpnja u 6 sati

Croatia Airlines odustaje od smanjenja plaće

U Croatia Airlinesu kažu da su u 17 sati dobili službenu obavijest sindikata ORCA da se štrajk odgađa.

"U skladu s tim Croatia Airlines obustavio je pripremu kriznog reda letenja i sve letove planirane u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., te dalje, planira obaviti prema redovitom redu letenja", kažu u CA.

Dodaju i da je Uprava odlučila ukinuti i mjere o poništenju odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, kao i mjeru razmjernog umanjenja plaća i svih dodataka radnicima koji štrajkaju.

Ukinuli su i uvođenje obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvođenje prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

"Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti", poručuju iz kompanije.

Dodaju i da Županijski sud u Zagrebu nije donio odluku o zakonitosti štrajka te da je novo ročište zakazano za ponedjeljak, 9. srpnja, a kompanija pritom napominje kako su zbog odgode štrajka nastupile nove okolnosti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene