Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremljena i mobilna aplikacija

Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku, Jandroković: "Molimo da rat stane"

Betlehemsko svjetlo, simbol mira svugdje u svijetu, u nedjelju je stiglo i u Hrvatsku, u Zagrebačku katedralu, 30. godinu zaredom u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se na Europskom trgu, odakle su krenuli prema Katedrali, a svjetlo je, u ime Saveza izviđača, nosila učenica Mia Mikulec i uručila mons. Josipu Kuhtiću, rektoru Zagrebačke katedrale.

"Ovo svijetlo nam donosi mir i dobrotu. Širimo ljubav i mir jedni drugima", rekla je Mikulec.

U ceremoniji primopredaje sudjelovao je i pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Iz Austrije ga po cijeloj Europi raznose skauti. Zanimljivo je i to da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji smije putovati u zrakoplovu.

Jandroković: Betlehemsko svjetlo simbol želje da rat stane

Novinarima je rekao kako je 2022. obilježena ruskom agresijom na Ukrajinu, stradanjem ukrajinskog naroda, puno je žrtava, civila, žena djece.

"U takvim okolnostima Betlehemsko svjetlo simbolizira želju svih nas da rat stane, da bude mir, dobro, da se svi zajedno kao demokratski svijet usprotivimo onome što se događa u Ukrajini, ali i da molimo da bude dovoljno mudrosti i snage kod svih da rat stane", ustvrdio je.

U Bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu upaljena je svijeća Betlehemskim svjetlom mira i održano kratko bogoslužje.

Tradicionalno prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Austriju.

Pod motom "Zasadi stablo u nadi za mir" ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u crkvi Pfarrkirche Neuottakring u Beču.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROSJEK JE 500 Umirovljenicima i do 4000 kuna: Gradovi dijele božićnice, jedan se posebno isprsio

Betlehemsko svjetlo su preuzeli predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači.

Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donose Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatski sabor u ponedjeljak, 12. prosinca, a do Božića, i u druge državne i međunarodne institucije.

Pročitajte i ovo Ilustracija TROŠIMO VRTOGLAVE CIFRE Trgovci trljaju ruke: Blještavilo u izlozima natjeralo Hrvate da kupuju više, a još nije gotovo

Savez izviđača Hrvatske pripremio je i posebnu mobilnu aplikaciju, na adresi https://www.betlehemsko.scouts.hr/, koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj na koje su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo. Primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene