Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvatili priliku

Gosti u očaju jer im zbog odlične sezone iznajmljivači sada naglo otkazuju ranije rezerviran jeftiniji smještaj. Policija primila brojne prijave o prijevarama

U Hrvatskoj se trenutačno odmara više od milijun gostiju, što znači da je ova sezona kakvoj se rijetko tko nadao. Zbog toga postoji velika potražnja za smještajem, što za neke predstavlja priliku za zaradu veću od očekivane, pa su neki gosti ostali bez rezerviranog smještaja.

Društvene mreže vrve nezadovoljnim gostima kojima je, kako tvrde, smještaj otkazan u zadnji tren. Rezervirali su puno ranije po niskoj cijeni. Sezona je, međutim, iznad očekivanja, pa su iznajmljivači shvatili da za sobu mogu dobiti više novca i počeli su otkazivati ranije rezervacije.

Policija je za Dnevnik Nove TV potvrdila da je primila brojne pritužbe o prijevarama vezanim uz najam i rezervaciju, najviše u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"U slučaju kada se u tako jednu kombinaciju umiješa turistički posrednik, onda obje ugovorne strane prihvaćaju uvjete o otkazivanju i sukladno prihvaćanju tih uvjeta automatski se stječe pravo na obeštećenje. Kada nema posrednika, onda se primjenjuju odredbe Zakona o obvezatnim odnosima", rekao je Nedjeljko Nedo Pinezić, pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska pomoć - 2 KAD ĆE POLETJETI? Hrvatska ima oko 50 nastanjenih otoka, a nema - Hitnu helikoptersku pomoć! "Radimo surogat koji nikoga ne zadovoljava"

Pročitajte i ovo Potrošene doze cjepiva KOME SMO DALI NAJVIŠE? Odaziv na cijepljenje je slab, pa je cjepivo u hladnjacima. Ima li to cjepivo rok, hoće li propasti i koliko smo ga donirali?

More se dokazati tko je i kako oštećen pa s usmenim dogovorima treba biti na oprezu.

"Ljudi u dobroj vjeri vjerojatno rezerviraju nešto, plate akontaciju i budu zakinuti. Princip je uvijek isti: ozbiljnost poslovanja se dokazuje poštivanjem zakonskih odredbi. U ovom slučaju nema nikakve mogućnosti da se nekakve institucije umiješaju po službenoj dužnosti jer stranke dobrovoljno stupaju u dobrovoljni trgovački odnos i pri punoj svijesti riskiraju posljedice", rekao je Pinezić.

U Hrvatskoj je trenutačno milijun i sto tisuća gostiju. Žele li iznajmljivači da svi oni zadovoljni odu i ponovno se vrate, trebali bi se držati manira dobrog i poštenog domaćina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene