Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija istražuje Agrokor

HANFA o imenovanju sestre Zdravka Marića: "Nema nikakvog sukoba interesa, niti bi ga moglo biti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sestra ministra Zdravka Marića postala je direktorica Sektora za superviziju osiguranja u HANFA-i

Ljiljana Orlovac, sestra ministra financija Zdravka Marića, imenovana je novom direktoricom Sektora za superviziju osiguranja u HANFA-i.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriptovalute Poslali važno upozorenje: Ne poslujte s ovim društvima koja se bave virtualnim valutama Banke i depozitari (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hanfa upozorava Građani, oprez, nove laži o mirovinama! Pripazite na ovu tajvansku tvrtku

HANFA između ostalog istražuje je li bilo trgovanja povlaštenim informacijama u vrijeme dok se pisao lex Agrokor.

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da je riječ o njegovoj sestri te kazao da je ona profesionalka koja je već 20 godina u tome poslu.

"Ako je utvrđeno, utvrdi se i potvrdi, da sam bilo gdje napravio nešto krivo, suprotno propisima, isti čas sam spreman odstupiti. Moja sestra je 1995. godine bila direktorica u Adriatic osguiranju, koje je postalo Allianz. 2010. godine je u HANFA-u došla na mjesto zamjenice pozicije na koju je došla sad. Ovo je mjesto direktorice, nije mjesto upravnog vijeća niti čelnih ljudi, ovo je mjesto ispod toga. Meni su mnogi ljudi sugerirali da nju predložim za upravno vijeće HANFA-e, ona je po svim svojim kvalifikacijama za to odgovarala, ali ja sam ipak želio zaštititi i nju i sebe i nisam je htio predložiti. Pogledajte sve kvalifikacije, počev od mojih, do njenih. Ja nemam što tu sakrivati, to je moja sestra, moja obitelj, koja mi je najveća svetinja. Ako je to razlog da ja sutra moram otići s mjesta ministra financija, ja ću taj čas otići. Ako vi stvorite pritisak oko toga, ja ću otići, ako sam se o nešto ogriješio", rekao je Marić.

Je li u slučaju imenovanja Marićeve sestre došlo do sukoba interesa, pitali smo i HANFA-u iz koje odbacuju mogućnost bilo kakvog sukoba interesa. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Lijljana Orlovac dugogodišnja je zaposlenica HANFA-e, već gotovo devet godina, te je tijekom svog rada u HANFA-i, u mandatima nekoliko različitih Upravnih vijeća, obavljala različite funkcije i razine odgovornosti.
Riječ je o kolegici koja je i prije zapošljavanja u HANFA-i (početkom 2010.) imala višegodišnju karijeru u više uglednih društava za osiguranje, poput Allianza Zagreb d.d. i Merkur osiguranja d.d. te je na rukovodećim pozicijama još od 1997. godine i to kao izvršna direktorica odjela i direktorica sektora prodaje, prodaje korporativnim klijentima i Sektora životnih osiguranja u Allianz Zagreb d.d., a zatim i voditeljica zdravstvenih osiguranja u Merkur osiguranju d.d. Svojim ranijim radnim iskustvom isprofilirala se kao stručnjak u području osiguranja na kojem je području nastavila raditi i u HANFA-i.

U HANFA-i je zaposlena od početka 2010. godine u tadašnjem Sektoru za superviziju I, na mjestu zamjenice direktorice sektora. U rujnu 2012. kao glavna savjetnica u tadašnjem Sektoru za osiguranje bila je, između ostalog, zadužena za najvažniji projekt u području osiguranja i to implementaciju Solventnost II, zatim koordinaciju za rad s EIOPA-om (Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje), Europskom komisijom te kao stručnjak pridonosila u radu Vijeća Europske unije. Osim navedenog, bila je zadužena i za praćenje propisa na razini Europske unije koji se odnose na područje osiguranja. Ovlaštena je interna revizorica i posjeduje certifikat funkcije usklađenosti s propisima - compliance officer. U području osiguranja bila je zadužena i za implementaciju većine direktiva, poput Direktive o distribuciji osiguranja i implementaciji IORP II Direktive.

Iz svega navedenog s obzirom da je riječ o osobi iznimnih stručnih znanja i iskustva, od 1.11.2018. imenovana je direktoricom Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa HANFA-e, u sklopu ranije najavljene reorganizacije poslovanja. Od tog datuma implementirana je nova organizacijska struktura HANFA-e, unutar koje su, uz Ljiljanu Orlovac imenovane i još četiri nove direktorice sektora.
HANFA je neovisna institucija odgovorna Hrvatskom Saboru te u svom poslovanju, kao i u izboru i imenovanju kadrova, pristupa profesionalno i neovisno. Glavni kriterij izbora kadrova kod imenovanja su stručnost i sposobnost, a o rodbinskim ili drugim osobnim vezama naših djelatnika nismo niti bi trebali biti informirani, jer ih ne smatramo kriterijem izbora.

Nadležnosti HANFA-e detaljno su definirane Zakonom o Hanfi i one ne uključuju nadzor nad Agrokorom, već kažu: HANFA provodi nadzor nad poslovanjem burzi i uređenih javnih tržišta, investicijskih društava i izdavatelja vrijednosnih papira, brokera i investicijskih savjetnika, vezanih zastupnika, središnjeg klirinškog depozitarnog društva, društava za osiguranje i reosiguranje, zastupnika i posrednika u osiguranju i reosiguranju, društava za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima, mirovinskih osiguravajućih društava, investicijskih i mirovinskih fondova, Središnjeg registra osiguranika, Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Umirovljeničkog fonda i pravnih osoba koje se bave poslovima leasinga i faktoringa, osim ako ih banke obavljaju unutar svoje registrirane djelatnosti.

Što se tiče nadzornih aktivnosti koje je HANFA provodila nad subjektima nadzora iz njezine nadležnosti, a koje su proizašle iz otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i povezanim društvima, one su završene i među njima, kako smo to gore već pojasnili, nije niti mogao biti sam Agrokor. Javnost će o ishodima tih nadzora biti obaviještena u skladu sa Zakonom o Hanfi, Zakonom u upravom postupku i ostalim zakonima koji reguliraju ovo područje.

Odgovorno tvrdimo da vezano uz ove nadzorne aktivnosti nema nikakvog sukoba interesa i odlučno odbacujemo bilo kakve insinuacije da bi ga moglo biti"

 

 

Aktualno Dok se Severina liječi u Zagrebu, srpski mediji bruje da se rastaje Severina (FOTO: Instagram) Severina (FOTO: Instagram) Severina (FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL) Severina (FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL) Severina (FOTO: Instagram) Severina (FOTO: Instagram) Severina (FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL) Severina (FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL) Severina (Foto: Instagram) Severina (Foto: Instagram) Foto: Instagram +6 Severina, Igor i Dragan Kojić (Foto: Instagram) Celebrity Dok se Severina liječi u Zagrebu, srpski mediji bruje da se rastaje 1/12 >>

Aktualno Luksuzno vjenčanje slavnog para ima i mračnu stranu: "Okrutni ste, a ne glamurozni" Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Instagram) Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Instagram) Foto: Instagram Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Profimedia) Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Instagram) Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Instagram) Foto: Instagram Priyanka Chopra, Nick Jonas (FOTO: Getty) Priyanka Chopra, Nick Jonas (FOTO: Getty) Nick Jonas i Priyanka Chopra (Foto: Getty Images) Nick Jonas i Priyanka Chopra (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +2 Priyanka Chopra i Nick Jonas (Foto: Profimedia) Celebrity Luksuzno vjenčanje slavnog para ima i mračnu stranu: "Okrutni ste, a ne glamurozni" 1/8 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene