Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"POSLANA JASNA PORUKA"

Bernardić napustio sjednicu: Marija Lugarić nova predsjednica Glavnog odbora SDP-a, glavni tajnik stranke Vedran Babić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor SDP-a Hrvatske u zagrebačkom hotelu Westin održao je konstituirajuću sjednicu na kojoj je bio i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.

Glavni odbor SDP-a Hrvatske u zagrebačkom hotelu Westin održao je u subotu ujutro konstituirajuću sjednicu na kojemu su članovi odabrali novu čelnicu Glavnog odbora te tajnika i druga tijela stranke.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "Moramo paziti što govorimo" Peđa Grbin povikao: "Milanović je jedina brana i nema šanse da mu kažem pusti! Ne daj bandi!" Peđa Grbin Čeka se Ustavni sud Grbin o Milanovićevu potezu: ''Ovo je izvanredno stanje, građani to razumiju''

Prisutan je bio i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić koji je, doznaje se, u jednom dijelu rasprave tražio riječ. Govorio je što je radio zadnje četiri godine dok je bio na čelu SDP-a te pohvalio stranačku kolegicu Mariju Lugarić koju, kako je rekao, zna od mladosti. Potom je vodstvu stranke poželio sve najbolje i onda napustio sjednicu. 


 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice rekao je kako je jednoglasno za predsjednicu Glavnog odbora izabrana Marija Lugarić.  

Marija Lugarić kazala je kako je sjednica prošla u jako dobroj atmosferi i zahvalila Grbinu na prijedlogu. Rekla je i da je novi tajnik stranke Vedran Babić

Odgovarajući na pitanja novinara Grbin nije htio prepričavati što su stranački kolege, među kojima i bivši šef Davor Bernardić, govorili u raspravi. 

"Nije primjereno i nije pristojno da interpretiram nečije riječi. Ako kolege nešto imaju reći javno, sigurno će to učiniti", rekao je Grbin i dodao:

"Stranka je poslala jasnu poruku da je dosta sukoba i da idemo raditi. Svaki dan dobivam poruke od članova i članica i podtekst je sasvim jasan - dosta je podjela", poručio je Grbin odgovarajući na pitanje o sukobu sa saborskim Klubom zastupnika. 

Komadina: "Nedostaje komunikacije"

Neki članovi stranke govorili su i uoči Glavnog odbora. 

Uoči sastanka izjavu je novinarima dao Zlatko Komadina.

„Poruka mojim kolegama jest – ne čini drugima ono što ne želiš da se čini tebi, i onda će sve biti dobro. Mislim da nedostaje komunikacije, kad se uspostavi dijalog onda će biti sve u redu. Kad predlažete neku odluku, onda se trebate organizirati i da ta odluka prođe“, rekao je Komadina.

„SDP je takav da je malo nestašan na početku pa se poslije stabilizira. Rejting je na 18 posto već duže vrijeme, to nije najgore dosad. Nadam se da će sjednica Glavnog odbora proći dobro, ali ne mogu biti prorok, sto ljudi, sto ćudi“, rekao je.

Na sjednicu GO-a stigao je i Davor Bernardić.

Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je sjednica Predsjedništva prošla dobro te da nije bilo nikakvih disonantnih tonova.

„Sad ćemo vidjeti što će biti na Glavnom odboru, ali očekujem da će to proći jako brzo, ne vidim razloga da bude drugačije. Tu po meni nema nikakvih problema. Do sljedećeg tjedna će sve stvari doći na svoje mjesto. To je sve normalno, novo vodstvo, novi predsjednik – uvijek postoji neka mala disharmonija, treba proći neko vrijeme da se shvati da je to normalno. Je li normalno ili nije normalno u drugim strankama ne mogu suditi. Možete primijetiti da je i HDZ imao nekih malih unutarnjih problema, samo oni to rade možda malo drugačije, nisu tako otvoreni kao mi“, smatra Hajdaš Dončić.

Kazao je kako ne misli da će Davor Bernardić na sjednici GO-a izraziti nezadovoljstvo, već da će podržati sva rješenja. U Dnevniku Nove TV rekao je da nije vođa oporbe u SDP-u „pa očekujem da će se poštovati javno izrečena riječ“.

Grbin: "Hrvatska bez SDP-a nikad nije mogla naprijed"

Novoizabrani predsjednik stranke Peđa Grbin na početku uvodnog govora pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast svima koji su dali život za domovinu.

„Danas ćemo ovdje završiti naš izborni proces, a onda se snažno početi baviti onime što od nas očekuju članice i članovi, naše simpatizerke i simpatizeri, građanke i građani. Bez jakog SDP-a Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed i tako će biti i ubuduće“; rekao je Grbin.

Kazao je da će SDP od danas biti stranka koja će se boriti protiv korupcije, koja će se boriti za solidarnost i slobodu.

"A jaki SDP je onaj koji govori o onome što su otvorena i ključna pitanja u našem društvu. Situacija danas je takva da je govor mržnje u porastu, ekonomska nejednakost raste, pred nama je val ovršnih postupaka koji će ponovno blokirati stotine tisuće naših sugrađanki i sugrađana. Zemlja se nalazi u ekonomskoj krizi, a Vlada je povjerila Stožeru da umjesto nje, jer se valjda boji za većinu u Hrvatskom saboru, donosi odluke o tome kako će se građankama i građanima oduzeti njihove slobode i prava. Upravo u takvom trenutku jak SDP koji govori o konkretnim stvarima i konkretnim problemima našeg društva važniji je nego ikad prije”, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Od danas, poručio je, "svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu - slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drugačiji i da te zbog toga nitko ne napadne".

Naglasio je da od danas taj jaki SDP čine svi zajedno, "sve naše zastupnice i zastupnici, članice i članovi Glavnog odbora, Predsjedništva i svih drugih naših tijela, sve naše članice i članovi koji su svjesni da ovo naše društvo može ići naprijed i biti bolje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene