Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆA JESEN U METROPOLI

Cirkus u Skupštini: Traže se ostavke, redaju stanke, SDP se rastao s Možemo, a HDZ-ovcu čestitao rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Gradske skupštine nastavljena je u ponedjeljak stankama i rođendanskom čestitkom, a bez troje zastupnika iz kluba SDP-a nakon što je zagrebački ogranak te stranke odlučio prekinuti koalicijsku suradnju s Možemo.

Na početku sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba predsjednik Skupštine SDP-ov Joško Klisović čestitao je sretan rođendan kolegi iz HDZ-a Mariju Županu.

Na sjednici se nisu pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, a u klupama nema Renata Peteka niti Dine Vasić.

''Ovo ozbiljno ukazuje na to da je nešto trulo u zagrebačkom SDP-u, nitko nije osim Klisovića na početku sjednice. To je već znak da se očito nisu dogovorili što dalje'', komentirao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

U međuvremenu, na sjednici se uz Klisovića, iz redova SDP-a pojavila i i zastupnica Davorka Moslovac Forjan, koja došla 45 minuta nakon početka.



Nakon čestitarenja zaredali su zahtjevi za stankom premda se na kraju oglasio samo Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, a s obzirom na to da je u vladajućoj većini došlo do raskida koalicije SDP-a i Možemo.

Nakon što su se vratili s prve stanke, uslijedio je zahtjev za još jednom stankom, od strane Mostova Trpimira Goluže.

''Imamo ozbiljan dnevni red, a ne znamo koja je vladajuća većina'', kazao je Peternel i poručio da treba riješiti pitanje predsjednika Skupštine jer Klisović više nema legitimitet.

''Gospodine nelegitimni predsjedniče Skupštine'', obratio se Goluža Klisoviću kazavši da novu stanku traži da bi vidjeli ''kako nastaviti u ovoj situaciji u kojoj je Skupština taoc Klisovićeva ega''.

Uoči današnjega nastavka sjednice Skupštine Peternel i njegov kolega Nenad Matić najavili su na konferenciji za medije da će zatražiti utvrđivanje većine na današnjoj sjednici.

Nakon druge uslijedila je i treća, opet polusatna stanka, koju su zatražili Gordana Rusak iz "Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti", a potom opet i Goluža koji je pozvao sve na rušenje kvoruma.

''Već sam vas jednom nazvao najvećim uhljebom u hrvatskoj politici. ... Elementarno je, ljudski i moralno vratiti mandat ako koalicija više ne postoji'', kazao je Goluža i poručio: ''Pozivam vas sve da srušimo kvorum sve dok nelegitimni predsjednik Skupštine vodi sjednicu''.

A nakon treće uslijedila je i četvrta stanka koju je zatražio Župan upozorivši da sve te stanke više nemaju smisla s obzirom na to da se dnevnim redom još nisu ni počeli baviti te je pozvao Gotovca da se izjasni kako stoje stvari. 

''Današnji cirkus nema smisla, ni za građane, ni za rad Skupštine. Tražimo da se pojavi Viktor Gotovac u klupama i zatim se obrati s ove govornice i kaže o čemu se tu radi da mi znamo na čemu smo i da skupština može nastaviti raditi'', kazao je Župan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve je jasno Šef zagrebačkog SDP-a otkriva detalje prekida suradnje s Možemo, poslao Grbinu oštru poruku: "Nije ovo stranački happy hour"  

''Apeliram na kolege da lakrdija sa stankama više nema smisla. Ako Klub SDP-a ne sudjeluje, onda je najbolje da izglasamo prekid sjednice i nastavimo je kad ćemo imati legitimne uvjete za nastavak rada'', poručio je.

Gotovac se u dvorani nije pojavio, aIi jest Petek koji je zatražio još jednu polusatnu stanku jer se podnose određene ostavke, no ni kasnije je nije jasno obrazložio.

Nakon te stanke uslijedila je još jedna pa još jedna i premda je sjednica dnevnim redom trebala biti nastavljena još kad je jutros počela oko devet sati, nijedna točka nije niti taknuta pa je oporba oko 12:30 opetovala poziv da se sjednicu prekine i nastavi kad se za to steknu normalni uvjeti za rad.

Leti li Gotovac iz stranke?

Međutim, i nakon te stanke uslijedila je još jedna, i to najduža, od sat i pol čak, jer je Klisović objedinio zahtjeve u jedan i najavio nastavak sjednice iako je oporba ponovila zahtjev da Gotovac stane pred zastupnike i zastupnice i objasni kako stoje stvari, a u suprotnom da se izglasa prekid.

Na drugom kraju grada, situaciju je nešto ranije ponukana novinarskim pitanjima komentirala potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan poručivši tek da je SDP opredijeljen za gradnju, a ne rušenja mostova suradnje sa bliskim strankama.

No, nije odgovorila hoće li iz stranke biti izbačen Gotovac: "Sutra se sastaje Predsjedništvo stranke, tako da u ovom trenutku ne mogu reći kakve će odluke biti''. 

Oglasio se i bivši predsjednik SDP-a, a danas šef zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvdivši da SDP-ovo raskidanje koalicijskog sporazuma s Možemo! govori o tome da je stanje u glavom gradu gore nego što izgleda, a Socijaldemokrati će biti spremni za izvanredne izbore dođe li do njih.

''Ako je SDP napustio koaliciju, to znači da je situacija mnogo gora nego što se može vidjeti u javnosti. Nije tajna da se gradom upravlja loše, ali ako SDP odlazi, onda se upravlja još gore, rekao je Bernardić na konferenciji za medije.

Klisović o ostavci: Ako sam ja problem...

''Zasad nisam raspoložen za izjave'', rekao je Klisović Hini na izlasku iz dvorane u Gradskoj skupštini. Upitan hoće li dati ostavku na tu funkciju, u prolazu je odgovorio: ''Ne znam, vidjet ću''.

No, kasnije je u jednoj od stanki izašao dati izjavu i poručio: ''Prije svega se ispričavam građanima što još nismo krenuli s točkama dnevnog reda. Puno je tu problema koje treba riješiti u Gradu Zagrebu. Ako sam ja problem, onda u Gradu Zagrebu problema nema. SDP će kao stranka razgovarati i donijeti odluku po pitanju predsjednika Gradske skupštine i tu ću odluku poštovati. SDP je stranka i postoji samo jedan SDP, ne dva''.

Dnevni red sjednice Gradske skupštine izglasan je još u četvrtak, a tek će se nakon rasprave o godišnjem izvješću Zagrebačkog holdinga moći potvrditi većina u Skupštini.

Ona, za sada, nije upitna s obzirom da zastupnici iz Možemo, trenutno imaju 23 ruke, što je dovoljno za izglasavanje odluka jer predstavlja većinu od trenutnog broja nazočnih zastupnika u Skupštini, kojih je 32.

To je uoči početka sjednice novinarima potvrdio i zastupnik Možemo Damir Bakić, koji je potvrdio da gradska vlast ima većinu.

Među točkama dnevnog reda je i ona o kompenzacijskim mjerama zbog ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, za koje je Gotovac prošlog četvrtka zatražio da budu ''bolje'', zaduženju Zagrebačkog holdinga, ali i prenamjeni zemljišta za potrebe tvrtke Mate Rimca.

Zagreb čekaju novi izbori?

Zagrebački Gradski odbor SDP-a u petak je raskinuo koalicijski sporazum s Možemo, a predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac u nedjelju je zatražioj od SDP-ovih gradskih zastupnika da podnesu ostavke na sve funkcije u Skupštini.

Ostavku je dosad navodno podnijelo dvoje SDP-ovih zastupnika - Dina Vasić i Renato Petek, doznaje N1.



Gotovac je ustvrdio da zagrebački SDP dosadašnji sporazum s Možemo smatra "iscrpljenim modelom u ostvarivanju nastojanja, predanosti i političkih odrednica SDP-a vezanih uz uspješno rješavanje štete i gradskih problema koji su nastali djelovanjem prethodnih administracija".

Poručio je i je zagrebački SDP predan suradnji sa strankama koji istinskim i iskrenim zajedničkim i partnerskim pristupom nastoje djelovati na korist građana Grada Zagreba, te zatražio da SDP-ovi gradski zastupnici podnesu ostavke na funkcije, što se odnosi i na Klisovića.

Možemo, koji su sada ostali bez dvije ruke u vladajućoj većini, SDP-ov potez smatra nekorektnim, a gradonačelnik Tomislav Tomašević odbacio je nagađanja da zagrebački SDP nisu dovoljno informirali o namjeri podizanja kredita za Zagrebački holding od 1,8 milijardi kuna.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da će s Možemo pregovarati o novom obliku suradnje, dok je Klisović poručio da koalicijska suradnja s Možemo ide dalje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pukla ljubav Gradski odbor SDP-a Zagreb prekinuo koaliciju s Možemo
Pročitajte i ovo Joško Klisović traže novi sporazum Zagreb ide na nove izbore? Sad je i službeno: SDP prekinuo koaliciju s Možemo

Mediji pišu da bi SDP na sjednici Predsjedništva u utorak mogao suspendirati Gotovca te kolegu mu Renata Peteka.

Neslužbeno se šuška da je partnere u vladajućoj koaliciji u Zagrebu "posvađao projekt razvoja robotaksija Mate Rimca" i da na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine SDP-ovci ne bi trebali glasati za zaključak gradonačelnika da se raspiše natječaj za osnivanje i prijenos prava građenja na gradskom zemljištu na kojem bi trebao niknuti Rimčev Centar mobilnosti".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene