Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raspravljali o COVID-19

Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

U 17 sati sastalo se Predsjedništvo HDZ-a i stranačko Nacionalno vijeće, a nakon sjednice Andrej Plenković obratio se novinarima i odgovarao na pitanja o aktualnim temama.

Premijer Plenković nešto prije 17 sati stigao je u prostorije stranke u Zagrebu, a nakon sjednice je kazao kako su analizirali sva ključna zbivanja proteklog tjedna kao što je posjeta Urslue von der Leyen i hrvatski Nacionalni plan.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Damir Habijan, HDZ HDZ priprema liste Habijan: "Ne vidim zašto bi bilo nezadovoljnih, ne razumijem što točno mislite..."

Govorilo se i o međunarodnim aktivnostima poput Aktivnosti Triju mora, forumu u Dubrovniku, a na temi je bila i pandemija kao i rasprave u Saboru. 

"Očekujem da se u petak izglasaju točke koje su na dnevnom redu Sabora, a potom Sabor ide na stanku", rekao je. 

Raspravljali su i o unutarstranačkim izborima. 

Plenković kaže kako je važno nastaviti praksu redovitog raspravljanja o ključnim europskim temama.

"Bilo je rasprava i o COVIDU-19", kazao je premijer i dodao kako se govorilio i o zajedničkoj nabavci cjepiva. 

"Nema teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno", odgovorio je na pitanje novinarke. 

Kaže da je hrvatska turistička zemlja i da gosti mogu biti sigurni da se tu neće zaraziti pa je cijepljenje i stoga bitno.

"Po resorima se prikupljalo podatke i ima resora u kojima je situacija iznad prosjeka", odgovorio je na pitanje o tome da je u Ministarstvu zdravstva cijepljeno manje od 35 posto zaposlenika, a privatnicima se agresivno nalaže da cijepe radnike ako žele potpore. 

"Riječ je o potporama, a ne o tome radi li netko u privatnom ili javnom sektoru i dinamiziranju procesa cijepljenja", dodao je.

"Zabilježen je rast broja cijepljenih prvom dozom, što je jako dobro. Razgovore s partnerima i sindikatima nastavit ćemo ovaj tjedan. Mislim da smo našli dobar model", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića protiv kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak.

"Mislim da su kolege iz zagrebačkog HDZ-a već komentirali to. Ne bih u ovom trenutku komentirao rad Povjerenstva", kazao je.

Ugostitelji upozoravaju na situaciju u sektoru, kažu da su poduzete vatrogasne mjere i traže dugoročne reforme, otvara li se pitanje smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, zanimalo je novinare.

"Vlada je vodila politiku očuvanja radnih mjesta u krizi bez presedana", odgovorio je premijer i još jednom nabrojao što je sve u paketu mjera koje je Vlada donijela početkom pandemije za pomoć poslodavcima.

"Ako su vatogasne mjere nešto što se može prevesti na 11,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru, za oprost 6 milijardi kuna poreza ili doprinosa, na davanje sredstava za likvidnost, sprječavanje ovrha… Mislim da su paket mjera plus gotovo pa liberalne epidemiološke mjere omogućile svima nama da prođemo kroz ovu krizu uz što manje frustracija", poručio je Plenkovići i staknuo da smo uspjeli u tome da imamo više zaposlenih nego 2019. i da su procjene rasta za drugi kvartal "izuzetno visoke".

"Ako nastavimo s pametnim, inteligentnim i odgovornim ponašanjem drugi kvartal će biti bolji nego lani", rekao je Plenković i dodao kako ugostitelju u tome igraju veliku ulogu.

"Malo koja druga zemlja je toliko napravila", rekao je Plenković. "Ovo su održive, konzistentne i izdašne mjere koje traju godinu i pol dana. Nazivanje toga vatrogasnim mjerama je minimiziranje", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene