Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"16+1"

Summit u Dubrovniku: Potpisano sedam ugovora o suradnji s kineskim tvrtkama, između ostalog i o razvoju željezničke pruge Zagreb - Rijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku je završen summit "16+1", odnosno susret premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom. Grčka i službeno postaje dio inicijative koja će ubuduće nositi ime "17+1", objavio je u petak u Dubrovniku premijer Andrej Plenković. Na skupu je potpisano sedam ugovora o suradnji s kineskim tvrtkama.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb – Rijeka.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Andrej Plenković Izjava predsjednika HDZ-a Plenković o odgodi operacija na dan izbora i padu Milanovićeve popularnosti: "Kršitelj Ustava je vulgaran i vrijeđa. Ljudi to ne vole"

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis-centrom te s tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

HŽ Infrastruktura s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila je suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka – Zagreb te mediteranskog koridora.

Tvrtka Metamorfoza s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila je otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

Pozdravni govori

9:35 Kineski premijer Li Keqiang pozdravio je sve sudionike summita i u svom govoru izdvojio Pelješki most kao primjer dobre suradnje Hrvatske i Kine. "Pelješki most je projekt Hrvatske, financiran iz fondova Europske unije, a gradi ga kineska tvrtka. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva", rekao je kineski premijer.

9:22 Prisutnima se obratio premijer Andrej Plenković. Govorio je o uspjesima Hrvatske i vrijednostima koje Hrvatska ima, infrastrukturnim investicijama, zračnoj luci, autocestama te planovima za budućnost.

''Summit donosi nove, velike mogućnosti za sve naše države i njihova gospodarstva. Summit otvara prilike za mala, srednja i velika poduzeća'', rekao je premijer i dodao kako Hrvatska zahvaljujući svojem geografskom položaju može nositi naziv "Vrata mediterana Istočne Europe".

Govorio je i o Pelješkom mostu i turizmu. "Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svijetu. Oko 20 milijuna turista posjećuje ju svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i gospodarski razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta", rekao je između ostaloga Plenković.

Grčka postaje dio Inicijative

Grčka i službeno postaje dio inicijative Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja će ubuduće nositi ime 17+1, objavio je u Dubrovniku premijer Andrej Plenković.
 

9:20 Skup je pozdravio ministar gospodarstva Darko Horvat.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: "A znamo igrati i nogomet."

U četvrtak poslijepodne u grad su stigli sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama.

Tu je i poljski premijer Mateusz Morawiecki, te češki predsjednik Miloš Zeman.

Premijeri su se u Dubrovniku pridružili premijerima Hrvatske i Kine, Andreju Plenkoviću i Liju Keqiangu, koji su se susreli već u srijedu, a u četvrtak prijepodne sudjelovali i na simboličnom dovršetku prve faze izgradnje Pelješkog mosta koje provodi kineski konzorcij China Road and Bridge Company.

Skupu će se pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke, koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita, i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative te gospodarski forum. Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika. (M.T./Hina)

Aktualno Humanitarna akcija za dječju onkologiju KBC-a Split: "Zbog jedne ljubavi" +0 Humanitarna akcija Lions Split (Foto: Lions Split) Hrvatska Humanitarna akcija za dječju onkologiju KBC-a Split: "Zbog jedne ljubavi" 1/1 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene