Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Agrokor

Dobavljači očekuju spas od povjerenika, Vidaković iz Kraša napala "dobročinitelje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak malih, srednjih i velikih proizvođača i dobavljača Agrokora održalo je danas sastanak na zagrebačkom Žitnjaku na kojem su još jednom utvrdili svoje zahtjeve koje već u ponedjeljak planiraju iznijeti povjereniku za Agrokor kojeg će odrediti Vlada.

Dobavljači najavljuju da se neisporuka robe Agrokor koncernu nastavlja dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Pročitajte i ovo Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Ništa od dogovora Predstavnici malih i velikih dobavljača Fortenove glasali protiv refinanciranja kredita Sabina Tandara razgovarala je s Maricom Vidaković (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Prokuristica Kraša otvoreno EKSKLUZIVNO Marica Vidaković za Dnevnik Nove TV o istrazi nad dobavljačima: "Apsolutno odbijam kvalifikacije o prikrivenom financiranju Agrokora"

"Očekujemo poziv na sastanak novoimenovanog povjerenika već u ponedjeljak gdje ćemo mu iznijeti zahtjeve koje smo prije desetak dana iznijeli bankama. Vjerujemo da će ih on prihvatiti i da ćemo tada moći nastaviti redovno s isporukama roba prema Konzumu", kazao je nakon sastanka dobavljača Zoran Stanković iz Atlantic grupe. 

Podsjetio je na tri osnovna zahtjeva dobavljača: prihvaćanje prijedloga otplate starih potraživanja koji su dali dobavljači, rješavanje pitanja regresnog duga - da se vrati na Agrokor te da se osigura prioritetno plaćanje za nove isporuke od ponedjeljka na dalje.

Stanković je kazao kako je sa stajališta dobavljača lex Agrokor potencijalno dobar te ne misli u startu da će dobavljači u odnosu na banke izvući nužno "kraći kraj".

"Sve će uvelike ovisiti o tome kako će se postaviti povjerenik koji ima pravo prioritetnog odlučivanja o rasporedu novčanih sredstava Agrokor koncerna. I dok god bude to usmjeravao na način da održi opstojnost dobavljača koji su ključni i koji već mjesec dana održavaju koncern na životu, ako pristupi problemu kako treba, zaštićeni smo kao i banke", smatra Stanković. 

Istaknuo je i kako dobavljači nikako ne pristaju ne otpis svojih potraživanja prema Agrokoru.

"Nismo spremni na to jer ugrožava opstojnost mnogih dobavljača. Vjerujem da će se način drugi način, da netko od većih financijskih vjerovnika dug zamijeni za kapital", istaknuo je Stanković. 

Ante Oštarić iz Paške sirane istaknuo je kako svi dobavljači govore istim jezikom a to je da ostanu živi. Paška sirana je ovaj tjedan isporučila robu Konzumu, no hoće li tako biti i idući ovisi o dogovoru s povjerenikom.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, koja inače nije od velikih riječi, obrušila se na SDP i najavu nakon današnje izvanredne sjednice Predsjedništva te stranke da pokreću besplatnu pravnu pomoć za dobavljače i radnike Agrokora.

"Imam potrebu nakon dva mjeseca krize istupiti u javnost, sa stvarnim činjeničnim stanjem. Potaknuta sam konferencijom SDP-a, a vezano je za dušebrižništvo, za dobavljače, radnike i hrvatsko gospodarstvo. Gdje su bili, nekasnili dva mjeseca? Ono što ovoga trenutka ja mogu reći: neka nam ne pomažu ni oni, ni drugi koji imaju takva stajališta. U početku i na završetku. Sve što očekujemo u ovome trenutku; očekujemo od povjerenika, ma tko bio on, da zaštiti kako nacionalne interese - gospodarske interese, nas kao dobavljače, male OPG-ove, srednja poduzeća i sve one koje imaju potraživanja od sustava Agrokor", poručila je Vidaković.

Dodala je kako zadnja dva mjeseca političke elite nisu čule njihov apel.

"Sada kad je kriza na vrhuncu, svi skupljaju neke poene. Nitko u ovome trenutku ne govori o tome da mi već dva mjeseca svoju robu dajemo, a to je keš, novac, u sustav, a da pri tome apsolutno smo jedini koju smo izloženi više nego što smo trebali u trenutku krize biti izloženi. Radili smo to iz gospodarskih razloga, iz razloga što znamo da ako sustav padne, da ćemo svi imati štetu, počevši od nas dobavljača, od naših poljoprivrednika, OPG-ovaca, do u konačnici i svih društava u sustavu koncerna Agrokor, kao i država. Prema tome, svi oni koji su htjeli biti dobročinitelji, bilo za nas dobavljače, bilo za državu, imali su dva mjeseca da sjednu za stol i da se postigne politički koncenzus kako izići iz ove krize, koja je sigurno najjača iza Domovinskog rata", kazala je Vidaković zaključivši da je jedini u kojeg ona u ovom trenutku vjeruje - povjerenik.


 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene