Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice poplave

''Jedan frižider proradi, drugi se ugasi. Popravljamo pa premještamo... To je borba, životna borba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne obitelji na poplavljenim područjima u Zadru i Ninu zbrajaju štete na svojim domovima. U pomoć su priskočili i brojni volonteri među kojima su studenti, poduzetnici, pripadnici Tornada, koji osim dostave pitke vode pomažu u akciji iznošenja namještaja, koji je u potpunosti uništila vodena bujica.

Zadarski volonteri imaju pune ruke posla. Osim iznošenja uništenog namještaja poplavljenima dostavljaju pitku vodu. No problem je što nedostaje volontera i donatora. 

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Štete zbrajaju i ninski gospodarstvenici. Lana Vidović, voditeljica mrijestilišta u Ninu, kaže da su im poplavile podzemne prostorije. "To su nam uglavnom tehničke prostorije gdje nam se nalaze pumpe za usis mora", kaže Vidović.

Put koji vodi do glavnog uzroka problema, nasipa koji je popustio, od jutra sanira stroj kako bi se moglo pristupiti sanaciji

"Pokušat ćemo odmah pristupiti privremenoj sanaciji nasipa jer se očekuju nove kiše", kaže Jozo Mustač, pročelnik za komunalne djelatnosti Nina.

U manje od pola sata nestale su 44 godine rada obitelji Tartar. Potpuno su uništena četiri automobila, a restoran koji im je glavni izvor za egzistenciju u cijelosti je bio poplavljen. 

"Mi jedno popravimo, jedan frižider proradi, drugi se ugasi. Nismo u situaciji da možemo donijeti sve novo. Popravljamo pa premještamo iz jednog u drugi u treći... To je borba, životna borba", kaže Sanja Tartar

Unatoč teškoj situaciji radnike neće otpuštati. Solana koja se našla prva na udaru vodene bujice, ostala je bez gotovo dvije trećine ovogodišnjeg uroda.

Šteta koja se procijenjuje sigurno će ostaviti traga na konačnoj financijskoj bilanci Solane.

U Solani milijunska šteta

Josip Stulić, zamjenik voditelja Solane Nin, potvrdio je da otpuštanja radnika neće biti. "Sama šteta u Solani Nin je ogromna, u teškom smo problemu. Međutim, nadamo se da ćemo uz pomoć Republike Hrvatske prebroditi ovu krizu", kaže Stulić.

Zahvalio se radnicima Solane koji danonoćno rade na saniranju štete. Solana bi s radom trebala započeti u narednih tjedan ili dva. Pomoć očekuju od Grada Nina, Zadarske županije, ali prvenstveno od Republike Hrvatske. "Šteta je više milijunska. Očekujemo novčanu pomoć i to bar približnu iznosu kojeg ćemo predočiti nadležnim institucijama", rekao je Stulić. 

Sada je na potezu zadarski župan koji bi u ponedjeljak trebao proglasiti stanje elementarne nepogode, a svi u Ninu s nestrpljenjem očekuju i obećanu pomoć države. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene