Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAMJERNO ŽMIRILI?

Ovo su ljudi koji su trebali primijetiti da u Agrokoru zvoni na uzbunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok politika proziva Ivicu Todorića za stanje u koncernu, a on se brani, brane se i političari od vlastite odgovornosti, kao i nadležne institucije, koje nisu reagirale godinama. Otkrivamo tko je trebao primijetiti da zvoni na uzbunu, a nije.

Revizori i izvanredna uprava zagrebali su i u 2010. godini pronašli prvih 58 milijuna kuna skrivenih troškova.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Šest godina kasnije – 2,265 milijardi kuna, skrivenih pod namjerom javne ponude dionica, koja se nikad nije dogodila. Polovina tog iznosa privatni su troškovi.

Prema izvješću, bilo je i skrivenih ili krivo prikazanih kredita (3,9 milijardi kuna), pozajmica (1,6 milijardi kuna), koje se nisu knjižile na pravilan način. Između Agrokorovih kompanija i dobavljača kolale su i mjenice. Ta je mreža posebno zamršena i pravi je izazov istražiteljima.

Sada svi tvrde da su šokirani, ali se postavlja pitanje jesu li institucije radile svoj posao ili su žmirile na spomen Ivice Todorića?

Najčešće prozivana Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga tvrdi da je nadzirala tržište, ali i da velik broj spornih mjenica nije u njihovoj nadležnosti.

Prstom se upire i u Poreznu upravu. Ali Ante Ramljak sada tvrdi da je porez i preplaćen, jer je iskazivana veća dobit.

Na udaru je i HNB. Željko Rohatinski središnju je banku vodio 12 godina. Stigao je iz Agrokora 2000., a 2012. ponovno se vraća u koncern, kao Todorićev savjetnik.

Godinu prije izbija i afera. Doznaje se da je supruga Željka Rohatinskog Todoriću prodala gubitašku firmu koju je Agrokor poslije ugasio. Rohatinskom je zamjenik bio Boris Vujčić, koji kasnije preuzima njegovu funkciju. On se brani od prozivki i tvrdi da je HNB učinio sve što je mogao. U intervjuu za Novu TV zapravo je priznao da su mnogi znali i više nego što govore.

"Danas pričati da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor, tko u to vjeruje. Agrokor, dobavljači, banke, faktoring... tko nije znao", rekao je Vujčić u intervjuu za Dnevnik Nove TV 12. travnja.

A tko je još mogao znati pa zaboraviti, pitanje je, zasad, bez odgovora. U posljednjih šest godina, u kojima je revizija primijetila nepravilnosti, smijenile su se četiri vlade.

Dok je premijerka bila Jadranka Kosor, ministrica financija bila je današnja potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

U mandatu Zorana Milanovića, promijenila su se dva ministra: Slavko Linić, koji je zakonom donekle skratio rokove plaćanja, te nakon njega Boris Lalovac.

U dvije vlade – Oreškovićevoj i Plenkovićevoj – isti je ministar financija Zdravko Marić, koji je u Vladu stigao iz Agrokora. Jedan je od najprozivanijih političara, koji je za dlaku preživio pokušaj opoziva u Saboru.

U priči o Agrokoru spominju se i političari aktivni devedesetih godina. Ivica Todorić na svojim blogovima piše o angažmanu bivšeg ministra financija Borislava Škegre i njegovim vezama s izvanrednom upravom.

Izvješće je pak otkrilo i pozajmicu tvrtki bivšeg premijera Nikice Valentića, u iznosu od 156 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene