Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na kraju nije prošla

Saborski odbor odbio sve kandidate za čelo Vrhovnog suda: Najviše pitanja dobila Milanovićeva favoritkinja

Nijedan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda nije dobio pozitivno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Nakon višesatnog razgovora s kandidatima, nijedan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda nije dobio pozitivno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Na poziv su u Sabor došli Zlata Đurđević, Lana Pete Kujundžić, Snježana Rizvan i Šime Savić, dok je Boris Vuković odustao od kandidature. Najviše pitanja u gotovo tri sata dobila je Đurđević, favoritkinja predsjednika Zorana Milanovića.

Mišljenje Odbora nije obvezujuće za predsjednika Milanovića koji predlaže svog kandidata, no posljednju riječ ima Sabor. Parlamentarna većina na čelu s HDZ-om ranije je najavila da neće podržati Đurđević.

"Meni je posebno drago da sam ja imala prilike zapravo pokazati, a sigurna sam i dokazati, to da ni u jednom aspektu nisam prekršila zakon niti sam sudjelovala u nezakonitoj proceduri niti da se zalažem za to da bi Parlament u Hrvatskoj birao suce", rekla je Đurđević.

Procesom nije oduševljena ni Peto Kujundžić, koja je istaknula da je njezin dolazak bio uzaludan.

"Kao dugogodišnji sudac, očekivala sam da se satnica poštuje. Ja sam isto imala svoje radno vrijeme, svoje okupacije, došla sam ovdje, vrlo rado sam htjela podijeliti i svoje iskustvo i svoje znanje. No, onda mi je žao ako je sve bilo uzalud", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajno glasanje Zlata Đurđević dobila jedan glas: Vrhovni sud raspravljao o kandidatima za predsjednika, nitko nije dobio pozitivno mišljenje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna program kandidatkinje Zlata Đurđević odgovorila Vladi i otkrila najvažniji dio reforme pravosuđa: "Krajnje je vrijeme da i sudstvo i politika počnu djelovati isključivo u javnom interesu"

Rizvan je istaknula da njezin cilj nije bio dobiti višu plaću, nego pomoći ljudima.

"Ni prijeći u Zagreb iz mog lijepog Splita niti, ne znam, dvostruko veća plaća zaista mi to nije bio motiv. Motiv mi je bio da pomognem ljudima, da unesem dozu ljudskosti u te sudske procese, da svatko dobije svoju satisfakciju za života jer vidite koliko nam ljudi umre tijekom sudskog procesa i ne dočekaju svoju pravdu", rekla je.

Na kraju, Savić je rekao da je njegova kvaliteta što poznaje i dobre i loše strane pravosuđa.

"Obzirom na sve, to mi je novi izazov, kao što sam imao '91 godine izazov sudjelujući kao branitelj u Domovinskom ratu", rekao je.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene