Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godišnje izvješće agencije

Zastupnici u Saboru upozorili su na uvoz nekvalitetne hrane i neplaćanja trgovaca malim proizvođačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Bulj upozorio je na nekvalitetan uvoz hrane koja se prodaje u trgovačkim lancima, dok se domaća proizvodnja smanjuje i uništava.

Zastupnici su upozorili na uvoz nekvalitetne hrane u Hrvatsku i neplaćanja trgovaca malim proizvođačima u petak tijekom saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2018.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

"Što činite s time što veliki lanci ne plaćaju malim proizvođačima? To se događa u dolini Neretve s mandarinama, a i u drugim dijelovima Hrvatske", upitao je Nikola Grmoja (Most) predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladena Cerovca, koji je izvijestio o radu Agencije.

Njegov stranački kolega Miro Bulj upozorio je pak na nekvalitetan uvoz hrane koja se prodaje u trgovačkim lancima, dok se domaća proizvodnja smanjuje i uništava.

"Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag, ni pašku ovcu... Uvozi se zamrznuta janjetina iz Novog Zelanda... Uvoze se tone rajčice, hladnjače svinjetine...", nabrojio je.

Cerovac je odgovorio kako se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne bavi ispitivanjem kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane jer je to zadaća nekih drugih inspekcija.

Cerovac: U 2018. naplaćeno je 3,2 milijuna kazni

Što se tiče neplaćanja, rekao je da su tijekom 2018. pokrenuta 32 upravna postupka protiv trgovaca i otkupljivača zbog neplaćanja i da je ukupno naplaćeno oko 3,2 milijuna kuna kazni.

Istaknuo je također kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 2018. ukupno riješila 688 predmeta iz područja tržišnog natjecanja i nepoštenih trgovačkih praksi.

Peđa Grbin (SDP) na početku sjednice podsjetio je kako Vlada još nije dostavila mišljenje na SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće apelirajući na Predsjedništvo Sabora da osigura da Vlada i matična radna tijela ispune svoju obvezu.

Prošlog tjedna saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu prekinuta je jer Vlada nije dala svoje mišljenje i nije poslala svog predstavnika na sjednicu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene