Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završila sjednica Sabora

Odbor za Ustav sutra odlučuje ima li Reiner pravo predsjedati nakon ostavke Petrova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici glasovali su o opozivu ministra financija Zdravku Mariću, ali jednak je broj zastupnika, 75 glasovao za i protiv. Tako je Zdravko Marić ostao ministar. U nastavku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov podnio je ostavku.

Za danas je sjednica gotova i nastavlja se sutra u 11 sati.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima... Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi

15:09 - Odbor za Ustav će se sutra sastati u 10 sati te odlučiti može li Reiner predsjedati Saborom. Od stanke je odustao klub zastupnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a, SDSS-a, klub nacionalnih manjina, HDSS, Varga u ime kluba Reformista te Aleksić i Lovrinović, odnosno svi klubovi.

Zastupnici smatraju da prije odluke odbora za Ustav nema smisla nastaviti sjednicu.

Završen je nastavak današnjeg zasjedanja Sabora i nastavlja se u petak u 11 sati.

15:07 - Pauza je završila, a sjednicom nastavlja predsjedati HDZ-ov Željko Reiner.

14:17 - Bačić je zatražio stanku u ime kluba HDZ-a kako bi se dogovorili o nastavku sjednice. Zbog istih su razloga stanku potom zatražili i ostali.

14:13 - ''Molim Vas da se dignete i napustite stolicu na koju ste sjeli protivno Ustavu. Vi nemate legitimet. Udaljite se s mjesta kojeg ste neopravdano zauzeli'', kazao je Peđa Grbin iz SDP-a Reineru.

14:12 - Predsjedanje sjednicom nastavio je Željko Reiner iz HDZ-a. ''Ja sam ovaj čas sjeo ovdje samo da vas zamolim da napravimo stanku kako bi se stranke mogle konzultirati oko izvanrednog dodađaja koji se upravo dogodio'', rekao je Reiner.

14:08 - ''Poštujem utvrđeni dnevni red, ali prije nego pređemo na sljedeće točke želim se obratiti zastupnicima i građanima. Glasovanje o povjerenju ministru Mariću pokazalo je da ne postoji parlamentarna većina i očigledno imamo krizu u Hrvatskoj, krizu je izazvao premijer Andrej Plenković jer je štitio ministra koji je morao znati što se događa u Agrokoru'', rekao je Petrov.

Zatim je objavio da podnosi ostavku što je popraćeno pljeskom.

"Ne mogu više obnašati ovu časnu dužnost i mislim da su jedino rješenje novi izbori što je i volja građana. Hvala vam. Zahvaljujem i građanima na povjerenju. Nastavit ću se i dalje boriti za interese hrvatskih građana u kojem neće biti kulta velikog vođe", kazao je Petrov.

12:08 - Jednak je broj zastupnika glasovao za opoziv (75) kao i protiv opoziva (75). Predsjednik Sabora Božo Petrov utvrdio je da nema parlamentarne većine. Svi su se zastupnici poimence izjasnili oko ovog pitanja, osim Željka Glasnovića koji je u trenutku kada se od njega tražilo da se izjasni, ustao i napustio sabornicu.

12:00 - Glasovanje za opoziv ministra financija provodi se poimenično. Za vrijeme glasovanja Željko Glasnović je napustio sabornicu, a Bruna Esih izjasnila se za Marićev ostanak kao i Tomislav Saucha.

11:46 - Glasovanjem o odluci mandatno-imunitenog povjerenstva u Saboru, razriješeni ministri vraćeni su u saborske klupe.

11:41 - Petrov je zatražio da se glasuje o izvješću o stanju prirode u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012., a potom o izmjenama prekršajnog zakona, procjeni učinaka propisa, radnom vremenu u cestovnom prijevozu, sufinanciranju stambenih kredita, o arhivima, HRT-u te su ih zastupnici izglasali.

Zakon o HNB-u nije donesen, jer je većina zastupnika bila protiv. Petrov je to komentirao riječima: ''Čestitam!''

11:25 - Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je stanku. ''Ne pretvarajte ovo u psihijatrijski odjel kojem ste šef'', rekao je Petrovu.

11:23 - ''Da mi je stalo do onoga što Vi govorite, ja bih uvrstio to što želite na dnevni red, ali nije mi stalo do toga što vi govorite nego do odgovornosti'', odgovorio je Petrov Vrdoljaku.

Točku o raspuštanju Sabora neće stoga uvrstiti sad u dnevni red, nego ako bude potpisa za to nakon glasovanja o nepovjerenju Zdravku Mariću.

11:22 - Ovu odluku žestoko je kritizirao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

11:20 - ''Saborskim zastupnicima ćemo dati mogućnost da, ako žele, nakon glasovanja o nepovjerenju ministru Mariću, imat će mogućnost, u kraćoj pauzi, prikupljanje potpisa za raspuštanje Sabora'', rekao je Petrov.

11:16 - Nije poznato kada sjednica počinje niti što će biti prva točka dnevnog reda.

11:13 - ''U ovom trenutku ne znam o čemu će se raspravljati dalje u Saboru'', rekao je HSS-ov Krešo Beljak nakon sastanka predstavnika klubova zastupnika .

11:09 - Sastanak 20-ak predstavnika klubova zastupnika je završio, a Željko Reiner iz HDZ-a nakon sastanka u prolazu je rekao da je na sastanku odlučeno da se nastavi sa sjednicom.

10:53 - U iščekivanju završetka sastanka klubova zastupnika, Zlatko Hasanbegović iz HDZ-a u razgovoru s Ivanom Brkić Tomljenović u Izvanrednim vijestima Nove TV, kazao je da će se prikloniti većini. Međutim, kako nije jasno tko ima većinu i ima li je itko u ovom trenutku, nije poznato ni kome će se konkretno prikloniti Hasanbegović.

'Predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za obrazovanje, znanosti i digitalne budućnosti, nije željela komentirati aktualna događanja, ali je rekla je : ''Sutra, nakon konzultacija sa strankama, sve ću reći''. Na pitanje ima li premijer Plenković većinu, odgovorila je da ćemo sve znati sutra, odnosno u petak. ' 10:44 -  I dalje se iščekuje završetak sastanka predstavnika klubova zastupnika. Branko Bačić iz HDZ-a i Gordan Maras iz SDP-a izašli su sa sastanka, pretpostavlja se kako bi se konzultirali sa stranačkim kolegama oko odluke o samoraspuštanju Sabora.

10:31 - Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić, u iščekivanju završetka konzultacija klubova zastupnika, Mislavu Bagi rekao je da sa Sauchom nije razgovarao, ali da ne želi procjenjivati kako će taj bivši SDP-ov, sada nezavisni zastupnik, glasovati. Glas Sauche mogao bi biti presudan.

9:53 - SDP-ov Predrag Matić u razgovoru s Mislavom Bagom dao je naslutiti da će bivši SDP-ovac Tomislav Saucha čiji bi glas mogao biti presudan, mogao glasovati u korist Zdravka Marića.

"Vidio sam ga samo u prolazu, po načinu kako sjedi u klubu vidi se da mu je teško i da netko ima utjecaja na njega", kazao je Matić.

9:30 Branko Bačić u ime Kluba HDZ-zatražio je stanku pola sata da se sastanu svi paralamentarni klubovi zbog zahtjeva Mosta za samoraspuštanjem Sabora. Isto su zatražili i ostali klubovi.

9:16 - Tomislav Saucha, čiji bi glas mogao biti presudan u glasovanju o nepovjerenju Mariću, ušao je u Sabor.

 

8:53 - Prije rasprave u sabornici, sastali su se klubovi HDZ-a i SDP-a. Na sastanak kluba HDZ-a stigao je i premijer Andrej Plenković.

8:43 - Bojan Glavašević iz SDP-a u saborskim hodnicima nije mogao ni potvrditi ni opovrgnuti ima li oporba dovoljan broj ruku za opoziv Marića. ''To možemo znati samo u trenutku glasovanja'', sumirao je jutros situaciju.

8:30 – Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je aktiviranje saborskih mandata razriješenim ministrima Vlahi Orepiću, Slavenu Dobroviću, Ivanu Kovačiću, ali od 10. svibnja tako da oni danas neće sudjelovati u glasovanju Mariću.

"Dana 10. svibnja prestaje mirovanje zastupničkog mandata Vlahe Orepića i Slavena Dobrovića. Dana 11. svibnja prestaje mirovanje zastupničkog mandata Ivana Kovačića", jednoglasna je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

8:07 - Burna rasprava o opozivu Marića trajala je u srijedu gotovo 17 sati, do ranih jutarnjih sati, u kojoj su HDZ-ovi zastupnici branili Marića da nema nijednog argumenta zašto bi ga se trebalo razriješiti, a SDP-ovi tvrdili da je izgubio kredibilitet i mogućnost obnašanja dužnosti ministra zbog povezanosti s Agrokorom te ga pozvali na ostavku.

Klub Mosta je u međuvremenu uputio u saborsku proceduru prijedlog za raspuštanju Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rješenje ako Vlada nema povjerenje većine saborskih zastupnika.

Na saborskim hodnicima glavno je pitanje ovih dana tko ima većinu i za što. Jučer su počele kalkulacije je li premijer Plenković skupio većinu ili nije, što će pokazati današnje glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Što se sve događalo na turbulentnoj jučerašnjoj sjednici možete pročitatati na ovom linku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene