Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završila rekordno duga sjednica

Lacković promijenio ploču: "Grmoja mi je narušio integritet, podržat ću Marića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.

Najzanimljiviji trenuci dosadašnjeg tijeka sjednice Sabora:

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus" Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Oporba traži opoziv Sabor raspravlja o povjerenju Grliću Radmanu, stigao i Plenković: "On te kadrovske odabire čuva i brani ih dok ne dođu i pohapse ih"

Pogledajte Bernardićevu "zadaćnicu" kojom je tražio Marićevu smjenu 

Andrej Plenković Mostu: "Ne ubadate ništa, jer nemate što ubosti" 

Marić: ''Ni u najluđim snovima nisam zamišljao da ću morati izgovarati ovu rečenicu"  

Trenutak u kojem je Plenkoviću zadrhtao glas: ''Božo, ove tri i pol točke'' 

Božo Petrov u Saboru doslovno ne smije ustati sa stolca. Pogledajte zašto
 

------------------------------------------------------------------

02:27 U ime predlagatelja završnu riječ imao je Gordan Maras. Poručio je da je 17-satna rasprava bila sadržajna, ali i nezadovoljstvo premijerovim nastupom u istoj raspravi.

"Ova Vlada je gotova i nema kapacitet za odraditi svoj mandat do kraja", rekao je Maras i dodao da zbog toga treba raspisati nove izbore.

02:00 Završnu riječ burne i rekordne maratonske sjednice Sabora u ime kluba Živog zida imao je zastupnik Ivan Pernar. Pozvao je ministra Marića da sam da ostavku.

U ime kluba Mosta završnu riječ imao je zastupnik Tomislav Panenić. Marića je podsjetio na zajedničke uspjehe za Oreškovićeve Vlade te ga optužio i da je izdao bivšeg premijera Oreškovića. "Bili smo partneri, ali više nismo", rekao je Dobrović. Ministru je poručio da podršku kluba zastupnika Mosta neće imati na glasovanju.

01:12 Replicirao mu je Pernar kazavši kako je Marić odabrao da služi masonima i tajnim društvima te stoga nema njegovu podršku.

"Vrijeme gospodina Marića ide goodbye, a vrijeme Pernara tek dolazi", kazao je Pernar.

01:11 "Gospodine Pernar, kada se pitate do kada ćemo biti ovdje, ja bih se usudio reći 'dokad treba' jer smo se obvezali braniti interese građana koji su nas izabrali.

01:08 "Vaša glava sutra leti. Vi ćete biti žrtvovani", kazao je Pernar "spontano" pritom ubacivši u izlaganje svoje teze o novom svjetskom poretku.

"Nitko vam ne vjeruje da niste znali za stanje u Agrokoru. Na kraju dana vi ćete pasti u zaborav. Pretpostavljam da će vas uhljebiti jer previše znate. Imali ste priliku govoriti ovdje i razotkrivati zavjere, ali vi ste odabrali šutiti i braniti samoga sebe", kazao je Pernar.

01:00 Gordan Maras replicirao je nezavisnom Željku Lackoviću koji je promijenio mišljenje i kazao kako ipak neće glasovati protiv ministra Marića. Učinio je to nakon što ga je Nikola Grmoja spomenuo kao zastupnika za kojeg se očekuje da će glasovati za smjenu. Pritom je Grmoju optužio za prijetnju, s obzirom na to da je kazao kako su mu iz Mosta poručili da ga neće podržati na lokalnim izborima ako ne bude protiv Marića. Grmoja je opovrgnuo da je prijetio, a usput mu je dobacio da je njegova najnovija odluka sigurno rezultat telefonskog poziva Milana Bandića, kojega Lacković inače mijenja u Saboru. Lacković je to zanijekao.

"Zar vi želite reći da ćete vi glasati za povjerenje ministru Mariću samo zato što vas je javno prozvao Nikola Grmoja".

"Da, narušio je integritet", odgovrio je Lacković

"Gledaj, Željko, to je najgluplja isprika za promjenu mišljenja koju sam ikada čuo", kazao je Maras.

00:37 Nastavljaju se pojedinačne rasprave.

"SDP je želio istaknuti kako je bitno prevenirati sukob interesa kod državnih službenika. Igrom slučaja bio sam u ovoj sabornici 1990. kao i zastupnik Opara i čini mi se kako smo se kad je riječ o sukobu interesa, vratili u devedesete", kazao je SDP-ov Željko Jovanović.

00:34 Sjednica je nastavljena. Za govornicom je Mostov Nikola Grmoja.

"Očito je da ne postoji većina. Premijer je destabilizirao državu, odrekao se saborske većine. Izbacio je Mostove ministre iz Vlade. Kako bi se ova agonija i tezgarenje završilo, najpoštenije bi bilo raspustiti Sabor i ići na nove izbore. Mi smo spremni povući naš zahtjev ako bi se pokazalo da postoji većina, ali kako sada stvari stoje, toga nema. Ako Marić ne dobije potporu, očito je da nema većine i bilo bi najpoštenije da Plenković da ostavku", kazao je Grmoja.

0:14 Premijer Plenković održao je kratak sastanak s Krešimirom Beljakom koji je za Novu TV potvrdio da HSS ostaje pri tome da će glasati za opoziv Marića.

00:06 Grmoja je zatražio stanku. Petrov je odredio kako će stanka trajati pola sata.

00:00 SDP-ov Bojan Glavašević za Večernje vijesti Nove TV kazao je kako će SDP sutra održati sjednicu predsjedništva stranke nakon glasovanja o opozivu Marića nakon čega će donijeti stav o raspuštanju Sabora.

"Ovo nije mala odluka. Cijela stranka mora stajati iza nje. Nije nas iznenadio zahtjev Mosta jer nas malo što može iznenaditi", kazao je Glavašević.

"SDP je spreman na izbore, nemamo se čega bojati", poručio je.

23:50 Mostovac Nikola Grmoja potvrdio je kako je Most podnio zahtjev za raspuštanjem Sabora ukoliko Marić ne bude imao većinu.

"Mi smo to uputili u proceduru, a zahtjev se može povući ako se pokaže da ima saborske većine. Plenković je destabilizirao državu kako bi zaštitio kriminal u Agrokoru. Bilo bi najpoštenije ići na nove izbore. Ili da oni koji su se dogovorili da će s HDZ-om surađivati nakon lokalnih izbora kažu da žele surađivati sada i ne varaju birače. Tu prvenstveno mislim na HNS i IDS", kazao je Grmoja.

Kazao je kako će, u slučaju da ima većine, izabrati novi predsjednik Sabora te će Most biti konstruktivna i žestoka oporba.

Na pitanje zašto su čekali sa zahtjevom, kazao je da su čekali kako će se zastupnici izjasniti.

23:23 Most je predložio uvrštenje raspuštanja Sabora u dnevni red hrvatskog parlamenta. Obavijest o tome na Twitteru je podijelio SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević, koji je objavio fotografiju prijedloga s potpisima članova Mostovog kluba.

"Vlada Republike Hrvatske nema povjerenje većine zastupnika Hrvatskog sabora koju je izgubila izlaskom zastupnika Mosta nezavisnih lista iz vladajuće većine. Smatramo da se hrvatskim građanima, koji su jedini izvorni nositelji vlasti u Republici Hrvatskoj, treba prepustiti da na prijevremenim izborima odluče o novom sazivu Hrvatskog sabora iz kojeg će biti formirana i nova Vlada koja će imati povjerenje većine zastupnika Hrvatskog sabora", stoji u objašnjenju zahtjeva Mosta.

23: 20 SDP-ovci Peđa Grbin i Bojan Glavašević razotkrili su da je Ivica Mišić istovremeno zastupnik i vlasnik obrta, što, kako kažu, znači da je u sukobu interesa.

23:14 Mišiću je replicirao Franjo Lucić (HDZ).

"Ovo stvarno nije smiješno, vi koji zazivate smjenu ministra ne znate kakvu štetu radite Hrvatskoj", kazao je Lucić.

23:00 U ime kluba zastupnika "Promijenimo Hrvatsku" govori Ivica Mišić.

"Svi pitaju zašto je Mišić potpisao za HDZ i Marića. Ja sam poduzetnik i bavim se svojim poslovima i razmišljao sam drugačije nego što ste vi to radili. Ja razmišljam kako isplatiti plaće mojim radnicima. Borim se na tržištu, a iza mene nema nijedan problem. Vas pola ovdje kad bi razmišljali svojom glavom danas ne bi bilo u Saboru. Imam 41 godinu radnog staža, sve plaćam državi. Ja i Lovrinović smo prijatelji, iako je on protiv, a ja za. Nismo se posvađali. Imamo različita mišljenja", kazao je Mišić.

Rekao je da ga svi vežu uz HDZ, a da on nikada u životu nije bio u politici i nijedna stranka ga nije pokušala kupiti.

"Ono što meni treba je da ova država ide naprijed. Bitno je samo da se nekoga srušiti da bi mogli vladati", kazao je Mišić i dodao kako je vidio da je Marić sposoban.

"Ja bih ga odmah uzeo sebi.", kazao je Mišić.

Mostu je poručio kako bi ostao s njima da su imali vođu te da su postali hodajući cirkus.

22:54 Ivan Vrdoljak (HNS) kazao je kako on ima skladan brak za razliku od HDZ-a i Mosta.

"Kad doskočice bacimo po strani i uozbiljimo se, jedan od naših glavnih ciljeva mora biti da grad, općinu ili državu učinimo boljom nego jučer", rekao je Vrdoljak.

22:50 Silvano Hrelja (HSU) kazao je kako je Grmoja prije 20 dana grmio da je Marić njihov ministar.

"Grmoja nije nikakav revolucionar, već samo netko tko ima veće ambicije od sposobnosti. Nemojte se zaklinjati da ne želite fotelje. Ovako ružan razvod političkog braka još nismo vidjeli. Nemojte misliti da je bajno biti u koaliciji. Koalicija je kao i braku - trpljenje", kazao je Hrelja.

22:45 Mostovac Nikola Grmoja kazao je kako on nije rekao da je neprijatelj Popovčeve i Plenkovićeve Hrvatske

"Nemojte izvrtati moje riječi", kazao je Grmoja.

22:35 U ime kluba HNS-a govori Ivan Vrdoljak

"Politička kultura i komunikacija proteklih je dana dotakla dno. Jedan od zastupnika kazao je kako je on neprijatelj Plenkoviću i Pupovcu. Zar zaista moramo komunicirati na ovakav način. Ako mi je bilo tko od vas neprijatelj, onda su to i deseci tisuća ljudi koji su glasali za vas. To sebi nikada neću dopustiti", kazao je Vrdoljak.

Vrdoljak je kazao kako je država destabilizirana te treba skupiti sredstva za spas Agrokora.

"Saborski zastupnici govore idemo u rat, poubijat ćemo se međusobno. Mi biramo drugačije", rekao je Vrdoljak.

Poručio je kako se neće baviti prošlošću.

"Imam pravo i obavezu čuvati dostojanstvo osobe koliko god se ja s njom ne slažem. Čuvat ću dostojanstvo gospodina Marića kojeg poštujem kao čovjeka. Marić ima teret izjave kad je rekao da je u Agrokoru sve u redu", rekao je Vrdoljak i ponovio kako će klub HNS/HSU glasati za opoziv Marića.

22:10 U sabornicu se vratio premijer Andrej Plenković u pratnji ministara

21:40 IDS i njegovi partneri (PGS i LRI) glasovat će za opoziv ministra Zdravka Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, najavio jeTulio Demetlika iz IDS-a.

21:00 Mostovac Nikola Grmoja zaradio je opomenu koju mu je udijelio šef Sabora Božo Petrov jer je govorio kada nije imao riječ i nije se obazirao na Petrovljeva upozorenja da će dobiti opomenu, koju je dobio i Pernar.

20:20 Zdravko Marić replicirao je Pernaru:

"Maloprije je bilo vani jedno novinarsko pitanje jesam li uspio uvjeriti kolege zastupnike. Vas, mislim da provedem mjesece u ovom Saboru, neću uvjeriti u apsolutno ništa. Što god da ja kažem, a ja vam sad opetovano objašnjavam po treći put na koji način funkcioniraju institucije, pa isto tako i HBOR, vi i dalje koristite iste konstrukcije da sam ja nekome nešto odobrio kao pojedinac, kao ministar, kao predsjednik NO, što je apsolutno deplasirano", kazao je Marić Pernaru i dodao: "Razumijem vaš gnjev, ljutnju, bijes prema meni, ali molim vas da zadržite razinu dostojanstva zastupnika i nemojte obezvrjeđivati hrvatske institucije", kazao je Marić.

20:15 "Zašto niste zatražili od Ivice Todorića da založi svoj dvorac? Gospodine Marić, da vi ste krivi! Krivi ste jer ste bez odgovarajuće hipoteke dozvolili da HBOR Ivici Todoriću, odnosno njegovoj privatnoj firmi Agrokor, čiji ste vi bili zaposlenik da božićni kredit od 274 milijuna kuna. Da, za to ste krivi. Nije vas briga za te ljude koji se ubijaju bombama i vješaju, već ste brinuli samo za svog gazdu čije interese i dan danas štitite, pravite se ludi da vi uopće ne znate zašto mi danas raspravljamo. Nažalost, bojim se da ste vi taj koji je skrenuo s uma, a ne mi svi skupa", zaključio je Pernar.

19:30 SDP-ov Gordan Maras kazao je kako nitko u sabornici ne vjeruje da Marić ništa nije znao.

19:15 Nakon stanke nastavljena je rasprava. Za govornicu je stao Bulj koji je rekao da narod Plenkoviću neće oprostiti što je napravio.

"Plenković je pucao sebi u nogu", kazao je Mostovac i ponovio da "ovo što radi briselski dečko Plenković nije radio ni Čaušesku".

18:55 Na zahtjev Mire Bulja (Most) Petrov je odredio stanku od 20 minuta. Bulj je ustvrdio kako još uvijek ne znaju ima li premijer Plenković većinu u Saboru

18:50 "Ja sam čist i miran, sve su optužbe neutemeljene. Kolege iz Mosta glasali su za moj opoziv bez da su mene išta o tome pitali. Sutrašnjim izglasavanjem ja možda više neću biti ministar, ili za dva-tri tjedna", kazao je Zdravko Marić za Dnevnik N1 televizije.

Na pitanje vjeruje li kako je teret za Vladu premijera Plenkovića, Marić je odgovorio:

"Pretpostavljam i vjerujem da jesam. Ali to sam postao tako da me netko optužio bez dokaza. Smatram da ponosno i časno obavljam svoj posao i da imam barem onu malu dozu prava i ljudskog dostojanstva na obranu", poručio je.

Na upit najavljuje li povlačenje s pozicije ministra pomalo nejasno je odgovorio: "Nisam ništa najavio. Sve ćete vidjeti sljedećih dana".

18:32 Stevo Culej (HDZ) kazao je kako Đuić galami u Saboru i daje si važnost koju nema.

"Niste primijetili da je Milanović pogodovao svome bratu i da je bio u sukobu interesa", kazao je Culej.

18:28 "Mnoge su ružne stvari danas rečene o ministru Mariću koje nije zaslužio. Mi danas ne znam ima li Vlada većinu ili ne, a pravi problemi oko Agrokora još uopće nisu izašli van. Ja znam da Marić nije potpisivao financijska izvješća, ali je financijaš i morao je znati nešto", kazala je Vesna Pusić.

18:20 Zastupnik SDP-a Saša Đuić kazao je kako je najgora Vlada bila ona Ive Sanadera na što ga je Božo Petrov upozorio.

17:53 Željko Reiner (HDZ) kazao je kako se Marić morao trajno izuzeti.

17:40 U ime kluba HDZ-a govorio je Branko Bačić (HDZ)

"Očekivao sam argumente u kojima bi se dokazao krimen ministra financija jer u prijedlogu kojega smo dobili i kojega su potpisali oporbeni klubovi je jako malo toga napisano zašto bi se trebao razriješiti ministar financija. Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nitijednog argumenta kojim bi ga se teretilo", kazao je Bačić.

17:28 Marić je komentirao optužbe iznesene na račun odobravanja kredita od strane HBOR-a.

"Kao ministar financija dosta putujem i to nije tajna. Uglavnom koristim avion. Svaki put kada slijećem u Zagreb dočekaju me moji kolege carinici. Ja pred njima stojim u stavu mirnu. Carinska služba bit će ispred svih ministara financija, tko god to bio. Čuvajmo insitucije. Ja sam ministar financija, a ne Superman. Ne mogu ja nekome nešto narediti. HBOR je insitutcija RH i nemojmo voditi rasprave zbog kojih će naš narod misliti da se netko u HBOR-u razbacuje novcem. Nisam znao niti dao nalog da bilo koji kredit bude na dnevnom redu. Tu sam, spreman čuti sve ono što slušam. Lijepo vas molim, nemojte rušiti instutucije RH. Moja je dužnost da ih štitim bez obzira bio ministar još jedan dan, tjedan ili mjesec", kazao je Marić.

16:57 Marko Vučetić (Most) kazao je kako se u Saboru više ne rasprava o Mariću kao ministru već kao o "metafizičkoj utvari" koja se iz svega izuzela.

16:47 Marić se vratio u sabornicu dok ju je ministrica Dalić napustila.

16:43 U ime kluba zastupnika Mosta govori Ivana Ninčević Lesandrić

"Svima je poznato da Most neće podržati ministra Marića. On je bio dio vioskog menadžmenta kompanije koja je ugrozila sigurnost države. S moje strane Marićeva stručnost nikad nije došla u pitanje", kazala je Ninčević Lesandrić

16:40 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako bi neki mogli reći da je bio lukav potez poslati Dalić da u Saboru brani Marića umjesto premijera jer se time skrenulo s teme grijeha ministra financija.

16:33 Sabina Glasovac (SDP) replicirala je Dalić kako su građani sigurno presretni što se uvodi porez na nekretnine.

16:31 Zdravko Marić napustio je sabornicu

16:25 "Žao mi je Marića kao ljudskog bića što ovo danas prolazi, ali kao ministra mi ga nie žao jer je morao znati u što ulazi", kazao je Željko Lenart (HSS)

16:20 "Nisam to spomenula jer sam znala da će ti vi to učiniti. S kim sa ja to u sukobu interesa u vezi Ine? Možda s mađarskim MOL-om. Ja sam u dubokom sukobu interesa jedino s dioničarem koji neodgovorno upravlja Inom", kazala je Dalić.

16:18 Bojan Glavašević (SDP) odgovorio je Dalić kako ona uopće nije spomenula meritum stvari odnosno sukob interesa jer bi onda trebala spomenuti svoj sukob interesa u Ini.

"Može vam biti neugodno", kazao je Glavašević.

16:13 Prisutnima se obratila ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

"Trebalo bi malo sumirati današnju raspravu i njene značajke. Rezultat porezne reforme je da sada građani plaćaju niži porez na dohodak, a poduzetnici plaćaju niži porez na dobit. Sve su to rezultati koji su provedeni na korist hrvatskih građana. To vama ne odgovara, kolege iz SDP-a. Ne odgovara vam to što je u svom resoru napravio ministar Marić. Zapetljeali ste se u politikanstvo i politički larpurlartizam", kazala je Dalić.

Rekla je kako je Vlada zaustavila dosadašnji način poslovanja Ivice Todorića.

"Ne mogu razumjeti zašto sitno politikanstvo stavljate ispred interesa svojih birača. U ovoj raspravi trebalo bi uzeti u obzir ono što je bit, cilj i smisao politike, a to je raditi na korist građana. Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti "Dobar dan" od blagajnica koje tamo rade. Možete li vi, gospodine Grbin mirno otići u Konzum i pozdraviti radnice", kazala je Dalić.

16:10 "HDZ ne zna funkcionirati bez sukoba interesa i njihova zajednica je zajednica umreženog sukoba interesa", kazao je Željko Jovanović (SDP) poručivši kako SDP-ovci zasigurno ne bi uzeli povlašteni kredit poput Zdravka Marića.

16:04 "Ako smo izdržali do 4 popodne, molim vas da se suzdržite da ne moram dijeliti opomene i ostale sankcije", kazao je Petrov.

Tijekom izlaganja Peđe Grbina u sabornici su počela dovikivanja iz klupe na što je reagirao Petrov.

15:56 "Nad ministrom Marićem vrši se orkestrirani mobing. Zamjera mu se što je uspješan. Šta bi trebao, nositi ceker i voziti stojadin?", kazala je HDZ-ova Majda Burić.

15:54 Grbinu je replicirao SDP-ovac Nenad Stazić.

"HDZ i Most ušli su u ideološki brak. Most je imao priliku sa SDP-om formirati slobodnu i poštenu vlast, ali srce ih je vuklo HDZ-u. Možda im je tamo i mjesto, s tom kriminalnom organizacijom", kazao je Stazić.

15:52 U ime predlagatelja, Kluba zastupnika SDP-a, govorio je Peđa Grbin. "Ministar Marić je posljedica HDZ-ove 27-godišnje politike, politike njegovanja sukoba interesa. Stvarni uzrok je kontonuirano zatvaranje očiju pred onim što se u Hrvatskoj stalno dešava - sukob interesa. Slušao sam jutros kolege i kolegice iz HDZ-a i poručujem im: fantastično ste savladali zabijanje glava u pijesak i ne davanje odgovora."

Ponovio je zamjerke Mariću, Dalić i angažiranju odvjetničkog društva koje radi za kreditora Agrokora. Upitao je reorički: "Biste li iskoristili poziciju da sjedite u nadzornom odboru jedne banke i ishodili za sebe povoljniji kredit od onoga koji mogu dobiti građani!"

15:45 Saša Đujić istaknuo je kako nije Most pokrenuo inicijativu za smjenom ministra Marića, nego SDP. A Most je podržavao Marića i glasao za lex  Agrokor. "Raspišite izbore, idemo ponovno!"

15:41 Nenad Stazić kazao je kako je Most dvaput ušao s HDZ-om u koaliciju. "Kakav je HDZ mi u SDP-u znamo već 25 godina, i na to stalno upozoravamo. Opet će Petrov potpisati kod javnog bilježnika neku izjavu da neće s HDZ-om... I onda će opet u koaliciju s HDZ-om. Uzrok svih problema u Hrvatskoj su te dvije stranke - jedna koja potiče kriminal, i druga koja ustanovi da postoji kriminal samo kad su fotelje u pitanju."

Pernar je dodao kako problem nije Andrej Plenković. "Problem je HDZ, to koruptivno biće!"

15:33 Nikola Grmoja kazao je kako je "vaš kolega Mišić već dao izjavu da on podržava Marića, da je on stručan. Ima li tko osim vas da će glasovati za opoziv ministra Marića?". Pernar je odgovorio kako mu je žao što je "kolega Mišić stao na tamnu stranu", a da će sva četvorica zastupnika koji su u Klubu Živog zida biti za opoziv Marića.

15:24 Bivši Mostovi ministri Slaven Dobrović i Vlaho Orepić jučer su podnijeli zahtjev za aktivacijom saborskog mandata. Mandat će im se aktivirati 10. svibnja. Ivan Kovačić zahtjev je podnio danas te mu se mandat aktivira 11. svibnja, potvrdili su za DNEVNIK.hr iz Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

15:11 Nastavlja se rasprava. Branimir Bunjac je u ime Kluba Živog zida i Snage otvorio raspravu nakon stanke, pred polupraznom sabornicom. Poručio je Mariću da bi trebao objasniti i zašto je mijenjao neke zakone. Nadalje, upitao je kako je Marić mogao plaćati kredit u kojem mu je rata bila jednaka plaći, kao i tko mu je dao takav kredit. "Ako imate ušteđevinu od milijun kuna, što vam je onda trebalo dizati kredit od milijun kuna? Svi koji su radili u Agrokoru obogatili su se na krvi i znoju radnika. To je jedan od razloga zašto vi ne možete biti ministar u ovoj Vladi. Čak ste htjeli i Vukovaru ukinuti porezne olakšice.

Ova mjera koju ste najavili prije nekoliko dana, da ćete umirovljenicima skidati 500 kuna mirovine... I da je to mjera koju vi nudite ovom narodu?? Samo zbog toga biste trebali odgovarati ovome narodu. Pa to je zločin! Sve što vi znate jest beskrajno zaduživati mene, moju djecu i moje unuke. Ono što se dogodilo Agrokoru, dogodit ćete se i Hrvatskoj. Ali to vas, naravno, ne brine previše.

Svatko vidi da su rezultati vaše politike pogubni, ministre Mariću. Živi zid vam ni ovaj put neće dati podršku, jer je jednostavno ne zaslužujete."

Nadovezao se Ivan Pernar. "Što je ministar Marić napravio za blokirane građane? Veliko ništa. On ima štednju u stotinama tisuća kuna, sat mu vrijedi 50 tisuća kuna, a ja sata ni nemam. Što je ta Vlada u kojoj je ministar Marić napravila? Poskupili su cestarine, struju, plin. Ugostiteljima je Vlada digla PDV na 25 posto! Kako Marić vraća dugove? Diže nove kredite. Most je sada protiv Marića, a - izuzev gospodina Mire Bulja - donedavno ga je podržavao. Sad oni traže smjenu ministra Marića, jer im pada rejting. Pitam kolege iz Mosta - što ste vi postigli u koalicijama s Mostom?

"Zašto se Marić tako grčevito drži za ovu stolicu? Iz najprimitivnijih motiva"

Most i HDZ su pokazali tijekom ova dva mandata da im je politika ista, samo su ljudi različiti. Otišao gospodin Marić ili ostao, PDV ugostiteljima i dalje će biti 25 posto. Marića ne podržava golema većina građana. Zašto se on tako grčevito drži za ovu stolicu? Iz najprimitivnijih motiva - to je surova i sirova borba za ovu stolicu." Pozvao je Marića da smjesta dade ostavku, jer će rasprava potrajati do ranog jutra. "Umorni smo već od vas, gospodine Marić, od vas i HDZ-a."

14:10 Petrov je odredio stanku do 15 sati, nakon čega će uslijediti rasprava klubova zastupnika i pojedinačna rasprava. S obzirom na broj prijavljenih, rasprava će se otegnuti do kasno u noć.

14:04 Nikola Grmoja kazao je kako je premijer Plenković izbjegao sva pitanja koja mu je on postavio. Maras je kazao kako se slaže da je vjerodostojnost ministra Marića vezano uz Agrokor upitna. "Bilo koga da pitate na ulici vjeruje li da ministar Marić nije ništa znao o problemima u Agrokoru, odgovorio bi kako to nije moguće."

13:47 Gordan Maras upitao je vladajuće koga mogu uvjeriti da Marić nije ništa znao te dodao - "Plenković je pitao koliki broj glasova imamo? Evo, sad ću mu reći jedan broj - 77! Toliko imamo glasova za razrješenje ministra Marića!"

13:24 Bojan Glavašević (SDP) kazao je kako bi bio sretniji da je Marić govorio više od premijera. "Iako premijer govori da to nije slučaj, mi jesmo dostavili neke dokaze za ovu odluku. Trebali ste se izuzeti od svega o Agrokoru, a to nije od početka bio slučaj. Što se tiče onog kredita, možda je tada bilo legalno uzeti ga, ali u svakom slučaju nije bilo moralno. Kad Agrokor konačno padne, to neće biti pitanje dojma, to će biti pitanje činjenica."

13:14 Ivan Pernar upitao je Marića zašto ne kaže hrvatskoj javnosti da će samo ove godine 45 milijardi kuna kredita. "Mene zanima kada vi to mislite vratiti i svodi li se u suštini vaš plan na upravljanje kakvo je bilo u Agrokoru? Kredite mi ne možemo vratiti. Zbog vas se Vlada raspala, ali vi mislite da bolje nek' se Vlada raspadne samo da vama vaša fotelja ostane", povikao je Pernar.

"Kada me već prozivate vezano uz rezultate, dali ste mi povoda da apostrofiram ono što se ne želi reći: kreditima koji su dizani za mog mandata po prvi smo puta u našoj recentnoj povijesti uspjeli smanjiti javni dug za 500 milijuna kuna, i nominalno i u BDP-u", kazao je Marić.

Bunjac je kazao kako Živi zid od početka nije dignuo ruku za njegovo imenovanje, pa to neće učiniti ni sada. "Vaš cjelokupni profil pokazuje da ne suosjećate s narodom, kao što nije bio ni vaš gazda. Kupujete dvorce, Audi A6, u trenutku dok ljudi kopaju po smeću. Takav moralni profil ne odgovara trenutku u društvu. Vi ste došli ovdje raditi karijeru i spremni ste zbog svog ega cijelu državu držati u patu."

13:01 Marko Vučetić (Most) istaknuo je kako se premijer stalno poziva na autoritet, bilo vlastiti bilo tuđi, a argumenata nije iznio. "Mi nemamo sposobnog ministra ako se on u 30 do 40 posto svojih odluka izuzima. Svakako se radi o čovjeku koji je strašno zainteresiran za političku poziciju. Nesporno je da nemate sposobnog ministra, vi niste iznijeli nikakvu argumentaciju, nego pseudoargumentaciju ili laž."

Plenković je upitao koja je to laž ili neistina koju su izgovorili on ili ministar Marić. "Čini li ministra Marića sve što je u karijeri radio nesposobnim? Ja mislim suprotno." Nakon što su završile replike na njegovo izlaganje, premijer je otišao na sjednicu užeg kabineta Vlade.

"Jedan čovjek, koji je sada kukavički pobjegao, obećavao je da će zaštititi jedinu nekretninu od ovrhe"

12:54 Plenković je kazao kako je on, nakon što je tjedan dana prije sjednice Vlade saznao da će Most zauzeti takav stav, tako je i znao da Mostu neće biti mjesta u Vladi. "Ne mogu biti dvije Vlade u jednoj."

12:51 Plenković je istaknuo: "Agrokor spada u kategoriju velikih poreznih obveznika. Interakcija između službenika Porezne uprave s kompanijom kao što je Agrokor je praktički na dnevnoj razini. Samo tako može se poštovati zakon i obveze tog društva kao velikog poreznog obveznika. Kakva je bila ta interakcija tijekom prošlih godina meni je kao predsjedniku Vlade jako teško znati".

Miroslav Šimić (Most) u replici je istaknuo kako premijer proziva Mostove ministre da nisu bili kolegijalni, "a oni su pokazali veliku kolegijalnost, jer se stav Mosta znao još mjesec dana prije no što će se govoriti o toj temi. Koliku ste vi pokazali kolegijalnost kad ste prije sjednice Vlade pozivali predsjednike oporbenih stranaka na stvaranje nove većine?"

12:40 Ivan Pernar je nakon stanke kazao da "je za 12:30 zakazana deložacija, čije će se izvršenje vjerojatno provesti. Ovršenik je Ante Arbanas, a ovrhovoditelj Ivanka Radić je pokojna osoba. Imamo slučaj gdje pokojnica deložira žive ljude. Na koji način, kako pokojna osoba može biti stranka u postupku i aktivno voditi sporove? To mi nije jasno. HDZ i njihova kriminalizacija cijele države vodi u tešku pravnu nesigurnost svih građana. U Livadarskom putu broj 50 u ovim trenucima vjerojatno traje ovrha mrtve osobe nad živom.

Jedan čovjek, koji je sada kukavički pobjegao, obećavao je da će zaštititi jedinu nekretninu od ovrhe. Evo sad vidite kako ova Vlada funkcionira, nema podršku i trebala bi dati ostavku." Premijer je naime izašao iz sabornice, no vratio se nakon Pernarova izlaganja.

12:26 Pernar je zatražio stanku zbog deložacije u 12:30 sati u Zagrebu. "Ljudi će izletjeti na ulicu dok oni ovdje lupetaju." Petrov je stanku i odobrio.

12:24 Plenković je istaknuo kako postoji jedna "suptilna nijansa između onog što radite kao građanin i onoga što radite kad obnašate neku važnu funkciju u državi. Mi nismo u državi u kojoj se a priori traži nečiji skalp. Ja na takav diskurs ne pristajem!"

12:13 Željko Reiner kazao je Petrovu kako je progriješio te da je trebao opomenuti Hajdaša Dončića zbog onoga što je izrekao u Saboru. "Takvo što nismo nikad ovdje čuli!"

12:11 Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako ministar Marić imao niz problematičnih poteza te spomenuo zakon o faktoringu. "Znate tko se 1945. branio da je sve bilo po zakonu? SS-ovci na suđenju", kazao je.

"Jeste vi prisebni, što govorite?", upitao ga je Plenković. "Uspoređujete da je netko dobio kredit sa SS-om. Koliko je kreativnosti potrebno da to izgovorite? Moram vas pitati pred javnosti, što se s vama događa. Ja bi vam preporučio da tako nešto ne izgovarate, ako mislite ići na izbore. To nije dobro za vas", rekao je Plenković.

12:07 Nikola Grmoja poručio je Plenkoviću kako se vidi da je jako nervozan. "Poštovani predsjedniče Vlade, bez saborske većine, vidim da ste očito iznervirani nama iz Mosta. Mislili ste da ćete takvom raspravom, u kojoj se nećete dotaknuti argumenata nego se obračunavati s Mostom, pogoditi, ali potpuno ste promašili. Ministar Marić je u prošloj Vladi izigrao povjerenje Tihomira Oreškovića i pokušao s Tomislavom Karamarkom složiti novu Vladu. Niste mi odgovorili na pitanje o nesrazmjeru imovine."

Plenković je odvratio kako je Grmoja pitanje o nesrazmjeru imovine uputio Bernardiću, a ne njemu. "Prvo, Vlada nije pala. Drugo, taj koji je pokrenuo proces destabiliziranja Vlade sigurno nisam ja, nego oni koji su donijeli odluku da su spremni kolegi s kojim rade, javno, bez potrebe to napraviti. To je ključ. To je iskra, to je trenutak, to je pokretač. Da je kolega Marić Mostov zastupnik ili Mostov ministar, ja bih ga jednako srčano branio, a nisam siguran da biste vi to napravili za njega ili za mene, i to je ta razlika."

12:02 Miro Bulj podsjetio je kako se usred najžešće financijske krize ministar Marić izuzeo od sudjelovanja u donošenju odluka. "Pa to je kao da se general usred bitke izuzme od borbe!" Istaknuo je kako je nemoguće da Marić ništa nije znao te poručio Plenkoviću: "Niste vi faraon!"

11:51 Branimir Bunjac poručio je Plenkoviću kako je na izborima osvojio 36 posto glasova, a danas nema 76 potpisa. "I možete sada okretati glavu od mene, ali to je istina. Tražite od gospodina Petrova da se makne, a ni vi nemate većinu u parlamentu."

"Ne treba meni gospodin Branimir Bunjac da me uči temeljima demokracije", odvratio je Plenković.

"Vi ste pali, vaša Vlada više ne postoji!", rekao je Plenkoviću Željko Jovanović te ga optužio kako se jučer bavio kriminalnim radnjama dok je skupljao potpise. Plenković mu je odvratio kako za tako teške optužbe mora imati dokaze.

11:38 Gordan Maras poručio je premijeru: "Show me the numbers!" Plenković je uzvratio protupitanjem - "imate li vi brojeve? Kad moja tema dođe na red, a ona će doći kad ja hoću, onda ćemo pokazati brojeve".

"Tebi Andrej ne godi vlast, bio si puno simpatičniji u opoziciji. Ne glumi Sanadera", rekao je Maras, a Petrov je upozorio sve zastupnike da ne zloupotrebljavaju institut povrede poslovnika.

11:31 Ivan Pernar iz Živog zida kazao je Plenkoviću da mu nije jasno na temelju čega je proglasio ministra financija uspješnim kad se zna da je "pola Hrvatske u blokadi". Može vas biti sram, poručio je Pernar Plenkoviću. U replici mu je Plenković poručio kako se on služi demagogijom, "moderna tehnologija vam to omogućuje, ali na kraju dana ljudi vide razliku".

11:29 Zastupnik Saša Đujić počeo je repliku Plenkoviću s "Gospodin premijer Sanader možda ne zna...", što su mu iz redova HDZ-a kasnije zamjerili i zatražili da se odredi povreda Poslovnika.

11:23 Zdravko Marić također se kratko obratio zastupnicima. "Odmah na početku želim odbaciti sve što mi se u ovom prijedlogu stavlja na teret, kao potpuno neutemeljeno. Mislim da me iskustvo rada u Agrokoru nije učinilo nepodobnim za obavljanje dužnosti ministra. Ja s Agrokorom nisam ni na kakav način povezan. Nitko iz moje uže i šire obitelji nije zaposlen ni u jednoj tvrtki povezanoj s Agrokorom." Cijelo obraćanje ministra Marića možete pogledati OVDJE.

11:12 Andrej Plenković je u ime Vlade branio ministra Zdravka Marića. Komentirao je i kako Bernardić nije citirao nijedan redak iz zahtjeva za izglasavanjem povjerenja Mariću. "Postoje tamo četiri točke: navodni, ničim dokazani sukob interesa, drugi je davanje kredita HBOR-a, treće je vraćanje na događaj iz 2010. o kreditu koji je kao član NO-a HPB-a Marić dobio, i četvrti je aluzija na neke propise u kojima je on navodno pogodovao Agrokora. To su tri i pol točke zahtjeva, to je predmet rasprave."

"Kolega Marić je čovjek koji je dobio moje povjerenje da bude ministar financija. Bio je i u Vladi Tihomira Oreškovića, surađivao s nizom Mostovih ministara. Ni u jednom trenutku, da ste poslali promatrača na naše sastanke, ni u jednom trenutku ne biste mogli znati tko je ministar HDZ-a, tko nestranački ministar, a što je by the way ministar Marić, tko je Mostov ministar."

Istaknuo je potom da "Vlada nije debatni skup, gdje se neki ljudi nađu pa malo razgovaraju". Podsjetio je na lojalnost - "ne možete, dragi kolege iz Mosta, uživo, na javnoj televiziji, kolegi koji sjedi s vama, koji se trudi da poboljša kreditni rejting Hrvatske, koji radi na poboljšanju gospodarstva, u trenutku kad se glasa o očitovanju Vlade..."

"Molim vas da ne pravite komediju", upozorio ga je Petrov.

"Ne, ne, ne pravim komediju", odvratio je Plenković. Cjelokupno izlaganje premijera Plenkovića možete pročitati OVDJE.

11:07 Gordan Maras kazao je kako je Bernardić u svom izlaganju pozvao HDZ na odgovornost, "a teško je da HDZ i premijer pokažu odgovornost. Na čemu će oni graditi stabilnost? Na strankama koje svojim biračima mogu napuniti 'jedanaesticu' u Zagrebu. Ovo je spletkarenje, ovo je nestabilnost, ovo je kupovanje zastupnika. Povjerenje građana treba zaslužiti, a ne kupovati ih ispod stola".

10:57 Nikola Grmoja ukazao je kako je rasprava krenula u "tika-taku" te da će je on sada vratiti na temu o ministru Mariću. "Ne smijemo slati poruku građanima - tko je jamio, jamio je." Kritizirao je i neke financijske poteze ministra Marića.

10:46 Irena Petrijevčanin Vuksanović poručila je Bernardiću kako je očekivala konkretne činjenice, "a umjesto toga smo dobili preopćeniti literarni uradak. Većina je zvučala kao zadaćnica vrlo darovitog mladića, a samo dvije minute bile su posvećene temi zbog koje smo danas ovdje. To je apsurdno". Bernardić joj je zahvalio na pohvalama i upitao: "A u kojoj ste vi sada stranci?"

10:38 Božo Petrov ponovno je zamolio "da danas imamo dostojanstvenu raspravu i pokažemo hrvatskim građanima kako radimo". Premijer Plenković i ministrica Martina Dalić vratili su se u sabornicu.

10:28 Zastupnici vladajućih su redom kritizirali Bernardićevo izlaganje, ustvrdivši kako je bilo puno patetike i demagogije. Premijer Plenković, koji bi trebao braniti ministra Zdravka Marića, izašao je iz sabornice.

10:27 Mostov Miro Bulj kazao mu je kako je zaboravio spomenuti da se slučaj Agrokor ne proteže samo za ove Vlade već i za SDP-ove Vlade. "Guverner HNB-a je kazao kako od 2012. godine svi znali sve o Agrokoru." Josip Borić poručio je Bernardiću da SDP nije ništa učinio, "već se samo slikao selfije s kiselim kupusom". Bernardić mu je poručio da ga može biti sram što se sprda s hrvatskim poljoprivrednicima.

10:05 U ime predlagatelja, prijedlog za glasanje o opozivu ministru financija Zdravku Mariću obrazlaže Davor Bernardić. "Sjećam se tog blagog pogleda moga oca koji me podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u Domovinski rat i rekao 'sve će biti u redu'. Prolazile su godine, prolazili su dani, prolazilo je vrijeme, ali ono što je prolazilo su ljudske sudbine. Prolazile su obespravljene mirovine, redovi za crni kruh... Tek nas je škripa guma BWM-a u kasnim 90-ima podsjetila na nešto nije dobro, da je krivo krenulo. Pretvorba i privatizacija su uzele maha. Danas se ljuljaju temelji Hrvatske.

Hrvatskoj koja je ranjena u Domovinskom ratu danas je stavljena sol na ranu. Ušao sam u politiku kao dijete jer sam se htio boriti protiv nepravde. Tek kad svako dijete bude imalo jednaku šansu, Hrvatska će postati zemlja dobrog življenja.

Stvari su do jučer u Agrokoru izgledale dobro. Veselili smo se kad je napravljena akvizicija u regiji. Bio sam sretan kad sam gledao hrvatski uspjeh. U ovom trenutku i Slovenija je doniela lex Mercator, u ovom trenutku novca za isplatu radnicima i dobavljačima ima možda do 30. svibnja. Sve odluke ova je Vlada odgodila za sutra. Ono što je doneseno jučer, urgentno, bio je lex Agrokor. Interesi su očito bili puno jači i od interesa HDZ-a.

Što je s radnicima Agrokora? Ovdje je bila teza da mi želimo neprijateljstvo. Ne, mi želimo Hrvatsku jednakih mogućnosti. Da nije bilo medijskog pritiska, sjetite se da bi prije godinu dana porezni Uskok bio ukinut. Prvi korak ove Vlade bilo je da se proširi nedjednakost - poreznom reformom oni koji imaju više, dobili su još više.

Ministar financija je ovdje danas manje važan. Ono što je važnije od svega jest pitanje odgovornosti. Kako je moguće da on ništa o Agrokoru nije znao? Ovo je pitanje moralne, političke i ljudske odgovornosti. Ovdje je bitan princip, postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost? Volimo li svoj narod, poštujemo li institucije ove države?

Da imate odgovornosti, sami bi otišli i tako pomogli i Plenkoviću i HDZ-u. Ovako je pitanje zašto ste u ovu situaciju doveli čovjeka koji vam je dao povjerenje."

Cijelo izlaganje šefa oporbe možete pogledati OVDJE.

10:04 Na sjednicu je stigao i premijer Andrej Plenković.

10:03 Goran Dodig je u ime Kluba zastupnika HDS-HSLS-HDSSB-a pozvao zastupnike da se suzdrže od međusobnog vrijeđanja. Podsjetio je na to da su im građani dali povjerenje, a oni im ovako vraćaju. "Politika je ovdje u drugom planu."

9:55 Ivan Vrdoljak se u ime Kluba HNS-HSU osvrnuo "na neke jučerašnje izjave" i istaknuo kako je riječ o teškim lažima. "I to od osobe koja se poziva na kršćanske vrijednosti. Podsjetio je na Božju zapovijed - ne izreci lažno svjedočanstvo. Neću nastaviti s onim: tko laže - taj i krade. Nismo svi isti. Mi biramo drugačije, biramo da se sukobimo na idejama i rezultatima, a ne na lažima. Kad se glasalo o lex Agrokoru, mi smo davali i neke amandmane. Ruke HDZ-a i Mosta, koji su jednako odgovorni za ovu situaciju, digle su se za lex Agrokor. Biram drugačije."

9:54 Nikola Grmoja kazao je kako "vladajući žele ovu agoniju produžiti do iza lokalnih izbora i onda sastaviti vladajuću većinu, ali većine nema". Ponovio je kako su i neki koji su bili iz HDZ, kao što su Bruna Esih i Željko Glasnović, jučer kazali da neće podržati HDZ.

"Neovisno o tome kako prođe glasovanje o ministru Mariću, očito je da Vlada nema podršku. Ministri su maknuti zato što se nisu složili s mentorima premijera Plenkovića. Ako ste pošteni prema hrvatskim građanima nemojte tezgariti, izađimo na izbore! Premijer je prevario građane i za to treba odgovarati."

9:51 Dražen Bošnjaković je u ime Kluba HDZ-a kazao kako je SDP-ova Vlada bila jedna od najgorih u povijesti Hrvatske, što je izazvalo burnu reakciju u sabornici, pa je predsjedavajući Božo Petrov morao pozvati zastupnike da se smire. "Mi smo Hrvatsku digli, i Hrvatska treba ići dalje. Bilo je puno priča da se štiti kriminal u Agrokoru - Hrvatska ima institucije koje o tome trebaju voditi računa. Nećemo dozvoliti da se Hrvatska ponovno vrati u recesiju, gdje je bila za vrijeme vašeg vladanja."

9:45 Grbin je u ime Kluba SDP-a kazao kako treba govoriti "o mreži sukoba interesa koja je obuhvatila čitavu Vladu RH, na čelu s Andrejem Plenkovićem". Naveo je primjer Martine Dalić, koja odlučuje o Ini, iako se zbog Ine protiv nje vodi postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Nadalje, spomenuo je ministricu i u kontekstu odvjetničkog društva koje je radilo za rusku banku, a potom je radilo i za Agrokor te pomagalo u sasatavljanju lex Agrokora. "Gdje god zagrebete kod ove Vlade, jedino što izlazi van je sukob interesa!"

"S ove je govornice gospodin Plenković govorio kako će lex Agrokor spasiti hrvatsku ekonomiju, a mali dobavljači su sada prisiljeni isporučivati robu Agrokoru bez naknade. Ova Vlada mora otići!"

9:32 Peđa Grbin je u ime Kluba SDP-a zatražio stanku zbog sukoba interesa u Vladi te zbog Agrokora, a stanku su zbog aktualne političke situacije zatražili i klubovi HDZ-a, Mosta, HNS-HSU-a te HSLS-HDSSB-a.

9:29 U Sabor je došao i ministar financija Zdravko Marić, o povjerenju kojemu se danas raspravlja.

9:25 ''Mostovci su spremni u ovom trenutku na raspuštanje Sabora. Bolje to nego tezgarenje i kupovanje. Pupovca će Plenković platiti tri puta više nego što će koštati izbori'', rekao je Nikola Grmoja za N1.

9:20 Davor Bernardić je na ulasku u Sabor samo kratko dobacio ''očekujem obraz i odgovornost''.

Opoziv ministra financija

Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor. SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna.

Prema najnovijoj analizi neće biti dovoljno glasova za opoziv Marića, ali i sama rasprava mogla bi nanijeti veliku štetu kako njemu, tako i cijeloj Vladi Andreja Plenkovića.

GLASOVI ZA OPOZIV ZDRAVKA MARIĆA

SDP 36
SAUCHA 1
MOST 14
ŽAGAR 1
IDS 3
ŽIVI ZID 3
HNS 9
HSU 1
SNAGA 1
HSS 5
___________
UKUPNO 74

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene