Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Premijer predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju: "U izradi je sudjelovala i Martina Dalić i to je dobro"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljena je 6. sjednica Hrvatskog sabora.

Prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030. te Izvješće o učincima mjera u borbi protiv koronavirusa od ožujka prošle do sredine siječnja ove godine glavne su teme ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pomoć gospodarstvu Plenković i ministri u Saboru predstavili gospodarske mjere: "Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti, to je početak novog normalnog" Slika nije dostupna struja i neplatišama Premijer Plenković u Saboru: ''Najvažnije je da građani žive na način da izbjegnemo smrt''

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja predsjednik Sabora obratio se zastupnicima. 

"Na današnji dan sjećamo se 6 milijuna izgubljenih života nevinih ljudi. Naša je obveza prema svim žrtvama holokausta da ih nikada ne zaboravimo. I danas se postavlja pitanje zašto se to dogodilo, naše je da se zapitamo zašto je takvo nešto uopće bilo moguće. Holokaust nas mora podsjećati da je uvijek moguće ono što je nezamislivo i moramo se pitati kako možemo postati bolji u empatiji i u suosjećanju s onima koji su različiti, kako preuzeti osobnu odgovornost za budućnost. Zlo je oko nas i moramo ga znati prepoznati", rekao je u govoru predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom je u Saboru održana minuta šutnje. 

Kajtazi pozvao da se ZDS zabrani, odgovorio mu Pavliček

Slobodne govore prije rasprave otvorio je Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine. U kratkom obraćanju pozvao je Vladu i saborske zastupnike da u cijelosti prihvate prijedlog Židovske općine Zagreb da se zabrane ustaška obilježja, uključujući i pozdrav 'Za dom spremni'. 

U ime Mosta govorio je Zvonimir Troskot

"Hrvatska je umorna. Tražimo li previše kada tražimo sigurne prolaze do vrtića i škola? Vrijeme je da se probudite da shvatite da je potrebno hitno otvaranje gospodarstva i otvaranje ugostiteljskih objekata. Tražimo ukidanje obvezne članarine u HGK-u, ona je neefikasna, nedovoljno kompetentna i služi za uhljebljivanje", rekao je Troskot. 

Obratio se i Milorad Pupovac u ime SDSS-a.

"Suglasan sam s onim što je kolega Kajtazi rekao. Želim govoriti o tome kako tretirati područja pogođena potresom onako kako zaslužuju. Nakon potresa dogodila se erupcija solidarnosti, svih uzrasta, svih područja zemlje, svih socijalnih statusa, solidarnost  zemalja s kojima nemamo najbolje odnose", rekao je Pupovac. 

"Očekujemo da ćemo iz Fonda solidarnosti EU-a osigurati sredstva za ono što je potrebno da obnovimo kuće, gospodarske objekte i razvoj, ali nije realno da ćemo dobiti sve što treba. Te ljude nije pogodio samo potres nego i zapostavljenost i siromaštvo. Istovremeno, potencijali koje ta područja imaju stoje potpuno neiskorišteni. Mogućnost trajne obnove života nalaže da počnemo drugačije razmišljati", pozvao je Pupovac. 

Iz redova Suverenista govorio je Marijan Pavliček.

"Ja u Hrvatskoj u 21. stoljeću ne vidim ustaških obilježja i pozdrava. Vidim samo obilježja pripadnika obrambenih snaga. To nije nazadna manjina, nego su to ljudi koji su krvarili za Hrvatsku i vama omogućili da sjedite ovdje", rekao je Pavliček osvrćući se na govor Veljka Kajtazija. 

Grbin: Pavliček ignorira glorificiranje nacističkog i ustaškog režima 

Nezavisna Katarina Peović dala je podršku radnicima u Brodotrogiru koji šest mjeseci nisu dobili plaće. 

"Brodotrogir predstavlja ilustratorni primjer zašto Nacionalna razvojna strategija nije dobra, ilustracija je promašenosti te strategije jer ona ne analizira prethodne dokumente niti primjere kao što je Brodotrogir, što nas je dovelo na začelje Europe", rekla je Peović. 

Zastupnicima se obratio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin te podržao prijedlog Židovske općine Zagreb.

"Naša je dužnost kada smo upozoreni učiniti sve da se ono što se dogodilo ne dogodi ponovo. Ali to ne smije ostati samo na lijepim riječima. Nema riječi koje je izgovorio predsjednik Sabora koje ne bih podržao, ali vrijeme za riječi je prošlo i zato mi pružamo punu potporu inicijativi da se napokon donese zakon i da napokon prihvatimo da smo upozoreni i da ne možemo ignorirati, kao što to ignorira gospodin Pavliček, glorificiranje nacističkog i da, ustaškog režima.  Dakle, puna podrška inicijativi Židovske općine. Pozivam sve da na današnji dan razmislimo o tome što se dogodilo i da ne dopustimo da se igdje ikada dogodi ponovno", rekao je Grbin. 

Podršku da pozdrav ZDS bude kazneno djelo dao je i Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a), ali i upozorio na postupanje državnog odvjetništva koje ga je gonilo zbog verbalnog napada na fašiste, da je vrijeđao njihove osjećaje i političko uvjerenje.

U ime Zeleno-lijeve koalicije govorila je zastupnica Sandra Benčić, koja se osvrnula na slučaj HDZ-ova Žarka Tušeka.

"Pitanje 'Kaj bi ti štel biti?' nekad je bilo benigno, a sada te može odvest u ćuzu. Mi Zagorci kao djeca smo vjerovali da možemo biti što želimo a da nismo nužno članovi neke stranke", poručila je Benčić. 

Plenković brani Strategiju: "Takav dokument dosad nismo imali"

U Saboru se iz 11 sati pojavio i premijer Andrej Plenković, koji je došao braniti Nacionalnu razvojnu strategiju. Iz oporbe su ga pitali o cijeni izrade dokumenta navevši cijenu od 32 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanje Plenković je rekao kako je 32 milijuna kuna koštala izrada podloga za Strategiju te kako je u izradi strategije sudjelovala i bivša ministrica Martina Dalić. 

"Imala je sve kompetencije i dobro je da je radila na takvom dokumentu", rekao je Plenković. Kao glavnu kvalitetu dokumenta naglasio je njegovu sveobuhvatnost. 

"Takav dokument dosad nismo imali", rekao je Plenković. 

"Imamo ispred sebe dokument gdje se odstupilo od akademskih preporuka, font je 14 ne bi li se nabilo toliko stranica', rekao je Mostov Božo Petrov i pitao premijera jesu li hrvatski stručnjaci mogli napraviti bolji dokument od ovog koji je napravila Svjetska banka. Plenković je odgovorio kako bi Petrov možda trebao oftalmologu. 

"Čisto da otklonimo da razabirete font 12 od fonta 14, meni su isprintali u fontu 12 i imamo isti broj stranica", rekao je Plenković, na što je Petrov predsjedniku Sabora krenuo prijavljivati povredu Poslovnika. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene