Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o proračunu

"Opet nas je u Saboru samo 20-ak, a raspravljamo o važnoj temi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017. godine, raspravom o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu te projekcijama za 2018. i 2019.

Zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ocijenio je u četvrtak u saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu i projekcijama za iduće dvije godine kako predloženi proračun nije ni pravedan ni razvojan, a da je prognoza rasta BDP-a od 2,9 posto dovoljna samo za servisiranje kamata.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

"Tu nema razvoja i takva politika je besperspektivna", ustvrdio je Lovrinović u pojedinačnoj raspravi , dodavši da se refinaciranjem kamata na javni dug moglo uštedjeti puno više.

"Refinanciranjem se moglo uštedjeti 4,8 milijardi kuna, no Vlada nema snage presjeći da kaže da neće više puniti blagajne banaka i kreditora. Da je refinancirala samo HAC-ove dugove, mogla je na kamatama u dvije godine uštedjeti za Pelješki most", kazao je.

Dodao je da u predloženom proračunu također nisu točne brojke o javnom dugu jer nije uključeno 14 milijardi dugova trgovačkih društava u vlasništvu lokalne uprave i samouprave kao ni 8 milijardi kuna duga u zdravstvu.

Lovrinović je opisao hrvatski proračun kao prizor obiteljske večere na kojoj otac kaže ženi i djeci da iduće godine neće biti gladni i žedni, goli i bosi, ali neće imati ni za novi auto, ni za putovanja, ni za liječnika, ni obrazovanje, ni internet.

Sabina Glasovac (SDP) upozorila je na smanjenje sredstava za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, posebice za stručno usavršavanje i osposobljavanje učitelja i profesora.

"Za stručno usavršavanje i osposobljavanje odgojno obrazovnih djelatnika u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja sredstva se smanjuju za 24 posto što demantira ministricu (Blaženku) Divjak koja kaže da smo u punim pripremama za provedbu kurikularne reforme", kazala je Glasovac, naglasivši da nakon dokumenata i programa ključan element u reformi je upravo edukacija učitelja i nastavnika.

Mostov Miro Bulj ukazao je na smanjenje sredstava za financiranje jedinica lokalne uprave i samouprave kojima je, kako tvrdi, 2015. godine uzeto 100 milijuna kuna a sada se vraća samo 20 milijuna kuna.

Branko Bačić (HDZ) naglasio je da je porezna reforma rasteretila hrvatske građane dok su istovremeno povećani prihodi po svim stavkama, a da je vladine projekcije o rastu BDP-a potvrdila danas Europska komisija (EK).

EK je objavila jesenske ekonomske prognoze u kojima je povećala procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2,9 na 3,2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati. Komisija procjenjuje da će ove godine hrvatsko gospodarstvo porasti za 3,2 posto, 2018. za 2,8 posto, a 2019. za 2,7 posto.

Ivan Pernar (Živi zid) prozvao je ministra financija Zdravka Marića da sve gleda kroz ružičaste naočale i, kako je rekao, ponaša poput Ivice Todorića koji je skrivao dugove a sada "bježi po Londonu".

Tijekom rasprave Pernar je uspio izbaciti iz takta predsjedavajućeg Furia Radina koji ga je prozvao zbog neopravdanog korištenja instrumenta povrede poslovnika. "Gospodine Pernar nemojte nas zafrkavati, nemojte, sjedite!", rekao mu je Radin povišenim tonom i dodijelio opomenu.

Iako se u Saboru očekivala i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ona je odgođena za idući tjedan zbog velikog broja prijavljenih zastupnika za raspravu.

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

Događanja u Saboru prijepodne

12:00 Ivana Ninčević Lesandrić (Most) svoje je izlaganje počela konstatacijom kako ih je u Saboru tek 20-ak.

"Opet nas je u Saboru samo 20-ak dok raspravljamo o ovako važnoj temi", kazala je Ninčević Lesandrić.

10:20 - Ministar financija Zdravko Marić započeo je s predstavljanjem rebalansa proračuna

10:13 - U obranu Strenje Linić stao je i Željko Jovanović (SDP) tvrdeći da je tematska sjednica Odbora za zdravstvo bila dobro pripremljena, da je poziv bio uredno poslan te da su materijali bili pripremljeni. 

"Posao ministra nije više da operira tumore. Ako smatra da operira bolje nego što vodi Ministarstvo, neka ide operirati“, rekao je Jovanović, dodajući da je ministar Kujudžić uvrijedio sve medicinske sestre i članove Odbora. 

Kritizirao ga je i zbog lista čekanja koje su danas, kako kaže, tri puta više nego u vrijeme SDP-ova ministra zdravstva Siniše Varge, kada je na tim listama bilo 400 tisuća ljudi. "Ukupan dug zdravstva iznosi 8,2 milijarde kuna. Zakonska je obaveza da država za zadravstvo uplaćuje 4,2 milijarde, a godinama se uplaćuje samo 2,5 milijardi kuna", rekao je Jovanović, podsjećajući da je HDZ u kampanji obećavao da će zdravlje biti dostupnije i sveobuhvatnije te da neće biti povećanja cijena zdravstvenih osiguranja. "A ministar Kujundžić radi sve suprotno, dakle vara sve građane Hrvatske. Lista čekanja za kardiovaskularne zahvate svakog dana raste. Ako se i smanji, onda je to zato što pacijenti umru", rekao je Jovanović.

9:56 - Ines Strenja Linić prozvala je ministra zdravstva Milana Kujundžića što u srijedu nije došao na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Nakon njezine kritike Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, upitao ju je da li je sjednica Odbora imala kvorum i jesu li članovi dobili materijale i pozive na vrijeme. "Poziv je na vrijeme poslan. Na sjednicu nisu došli zastupnici HDZ-a jer nije došao ni ministar. Zato nije bilo kvoruma", odgovorila mu je Strenja Linić, no Jandroković je ipak inzistirao da ona zastupnicima nije dala punu informaciju. Iako je na njegove riječi bilo traženja opozicije za repliku, Jandroković ju nije dopustio.

9:45 - Ivan Vilibor Sinčić nakon stanke je govorio o preprodaji dugova građana citirajući nekoliko iskustava dužnika. "Ovo je strašno što se događa, kršenje ljudskih prava, nedopustivo. Zbog toga Živi zid pušta u proceduru Zakon o zaštiti dužnika kojim će se dokinuti ovaj teror", rekao je Sinčić, objašnjavajući da bi prema tom zakonu agencijama za naplatu dugova bilo zabranjeno prijetiti dužniku, nazivati ga u noćnim satima, zvati mu susjede i rodbinu. "Agencije za naplatu potraživanja više neće mirno spavati", rekao je Sinčić.

9:35 - I ova je saborska sjednica započela desetominutnom stankom koju su ovoga puta zatražili zastupnici pet stranačkih klubova. Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nakon stanke namjerava govoriti o stanju dužnika u Hrvatskoj, Ines Strenja Linić (Most) reći će koju o stanju u hrvatskom zdravstvu, o istoj temi govorit će i Željko Jovanović (SDP), Marija Puh (HNS) o smjeru razvoja kontinentalnog turizma, a Branko Bačić (HDZ) o aktualnoj političkoj situaciji

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, kad je odslušao teme o kojima zastupnici namjeravaju govoriti, odredio je desetominutnu pauzu i dometnuo: "Dobro, nema ništa."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene