Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sabor kao popravni dom"

Kuščević tema i u Saboru: "Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić, sve su to štetočine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavka ministra uprave Lovre Kuščevića bila je u utorak u Hrvatskom saboru tema slobodnih govora klubova zastupnika, u kojima je oporba poručila da Kuščević nije jedini, a HDZ uzvratio da im neće dijeliti morale lekcije oni koji na to nemaju pravo.

"Kada bi Kuščević bio jedini, bila bi to vijest, ali on nije jedini", izjavio je Mirando Mrsić u ime Kluba HSS i Demokrata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Ustvrdio je da HDZ čvrsto drži Hrvatsku u ''okovima sukoba interesa, korupcije i nepotizma'' koji su, kaže Mrsić, počeli od Franje Tuđmana 90-ih i kao metastaza se nastavljaju do danas.

Mrsić također tvrdi da je Kuščević dao ostavku "samo zato što je dopustio da bude uhvaćen i da ne kompromitira ostale kompromitirane ministre i premijera koji sve zna i ne poduzima ništa".

"Afera sustiže aferu", dodao je Mrsić, navevši – SMS aferu Franje Varge, aferu Mercedes ministrice Gabrijele Žalac, aferu roštilj Tomislava Tolušića, aferu Gorana Marića s nekretninama i aferu ministra Marka Pavića vezanu za razvoj ljudskih potencijala u HZZ-u.

"Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić, sve su to štetočine koje nepovratno uništavaju budućnost ove zemlje, a sve njih štiti premijer koji se rukama i nogama bori da nađe postao izvan Hrvatske... Vrijeme je i da Plenković podnese ostavku, dosta je bilo i izbori su jedina opcija za Hrvatsku", smatra Mirando Mrsić.

Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da "može što hoće, ali ne može dokle hoće" .

Ocijenio je da je nakon višednevnog natezanja, pokušaja relativiziranja postupaka ministra Kuščevića i pokušaja da se ''sve zamota u celofan'' došao trenutak za rastanak. Ocjenjuje da se ostavka se nije dogodila kao čin političke i moralne odgovornosti, već kao pokušaj minimaliziranja medijske štete za HDZ.

"Stječe se dojam da Kuščević odlazi kao nevin čovjek koji kritiku nije ničim zasluži i to je poruka koju ova Vlada šalje, i svoga druga će smjestiti na rezervni položaj", izjavio je Petrov. Upitao je kako je moguće da jedna osoba nije dovoljno časna da bude ministar, ali je dovoljno časna da bude saborski zastupnik.

"Nije Hrvatski sabor popravni dom", rekao je Petrov, dodavši da je ono što je učinio Kuščević neprihvatljivo i da će narod imati priliku dati svoj sud na izborima.

Na nama je da pokažemo da nisu svi isti. Zadatak nas ostalih je pokazati građanima da korupcija i klijentelizam ne mogu carevati u Hrvatskoj. Tome mora doći kraj - ili ćemo iskorijeniti korupciju i klijentelizam ili ćemo s vremenom kao nacija nestati, ustvrdio je Petrov.

 

Bačić: Dežurni moralisti klevetama pokušavaju nanijeti političku štetu HDZ-u i Vladi

Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a uzvratio je da "dežurni moralisti u Saboru" pokušavaju HDZ-u, Vladi i premijeru, klevetama i neosnovanim optužbama nanositi političku štetu, ali, kako kaže, "u tome neće uspjeti".

"Gdje su ti morali standardi bili, gospodine Mrsiću, kada ste bili ministar i kada je tvrtka vaše supruge godinama dugovala Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ogroman iznos... Zašto tada niste tako govorili o uspostavi moralnih standarda i brizi za državne interese i kao znak odgovornosti podnijeli ostavku", upitao je Bačić Mrsića.

Petrovu je pak prigovorio kako je prešutio da je želio mijenjati statut Hrvatskih voda kako bi svog kuma postavio za zamjenika direktora.

"Kada se napada i kleveće treba se posuti pepelom, treba imati jednaki pristup, a ne nekog sotonizirati, a preko svojih grijeha prolaziti kao da se nisu dogodili", kazao je Bačić.

Ocijenio je kako ne igra ulogu je li Kuščević ostavku dao pet ili sedam dana prije ili kasnije, već je bitno da HDZ postavlja visoke standarde postupanja u hrvatskoj politici.

"Tako ćemo se nastaviti ponašati do kraja mandata; želimo postaviti standarde u hrvatskoj politici, ali nećemo dopustiti da oni koji nemaju moralno pravo napadati HDZ ovdje nama dijele moralne packe", naglasio je Bačić. (Hina)

Aktualno Nove cijene goriva: Poskupio benzin, dizel pojeftinio INA, točenje goriva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 INA, točenje goriva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 INA, točenje goriva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Nove cijene goriva: Poskupio benzin, dizel pojeftinio 1/2 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene