Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

zbog odgode glasanja

Oporba bjesni i proziva Bandića: "Ucjenjuje Vladu, zastupnici su žrtve njegovih žetončića"; Bandić - bez komentara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava predsjedatelja Furija Radina da će Hrvatski sabor glasanje po raspravljenim točkama umjesto u podne odraditi sat poslije razljutila je u petak saborsku oporbu.

Milan Bandić je, čini se, odlučio pokazati premijeru svoju snagu. Na zakazanom glasanju u Saboru pojavio se samo jedan njegov zastupnik, zbog čega su vladajući odlučili srušiti kvorum i odgoditi glasanje.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Glasanje je pomaknuto za 13 sati, ali i ono je kasnilo petnaestak minuta. Na kraju su zastupnici ipak glasali. No oporbi, ali i dijelu koalicijskih partnera cijeli je igrokaz sumnjiv.

Gordan Maras (SDP) pripisao je odgodu glasanja tome što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ucijenio premijera Andreja Plenkovića. "Ja vas molim da pristupimo glasanju kako ste najavili u 12, većina je ovdje, zašto se ne može glasati? Jer Milan Bandić ucjenjuje Andreja Plenkovića? Pa na šta ste vi sveli državu?" pitao je.

Šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da je to pokazatelj da se vladajuća koalicija ne može dogovoriti ni o terminu glasanja. "U vladajućoj koaliciji nema suglasja ni oko čega, vlada kompletan razdor pa se ne može dogovoriti ni oko termina glasanja", ustvrdio je Bernardić.

Odgodom su nezadovoljni i HSS-ovci, koji su pak tražili stanku, u čemu im je predsjedatelj Radin u konačnici udovoljio.

Petrov: "Odgoda glasovanja govori da su zastupnici taoci Bandića i njegovih žetončića"

Božo Petrov (Most) rekao je kako je žalosno da su saborski zastupnici bili taoci Milana Bandića i njegovih žetončića i odnosa u vladajućoj većini, dok Kažimir Varda (SRS) u odgodi ne vidi nikakav problem.

Petrov je ustvrdio kako MiIan Bandić radi neku pokaznu vježbu i ucjenjuje Vladu. "I na kraju svi mi u Hrvatskom saboru nemamo mogućnost raditi svoj posao", rekao je.

Upitan s kojim ciljem Bandić izvodi pokaznu vježbu, Petrov je novinare uputio na gospodu Plenkovića i Bandića.

Oni bi trebali objasniti zbog čega je danas bilo najavljeno glasovanje u 12 sati, zašto se žetončići na kraju nisu pojavili, rekao je Petrov podsjetivši na Bandićevu izjavu da kada jedan žetončić kihne neće bit Vlade.

Danas smo svi mi bili žetončići, odnosno, žrtve žetončića koji su se prodali, ustvrdio je Petrov.

Komentirajući imenovanje HDZ-ovog zastupnika Lovre Kuščevića, kojem je skinut zastupnički imunitet, u saborski Odbor za zakonodavstvo, Petrov je rekao da vladajući ili pokušavaju rehabilitirati Lovru Kuščevića ili se i dalje ismijavaju svim institucijama.

Isti ti su prije tri godine govorili kako je njihov cilj izgraditi institucije, a sve ono što možemo vidjeti u protekle tri godine je da ih uništavaju, ocijenio je Petrov.

Na upit je li to možda bilo zbog GUP-a zastupnik Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) rekao je kako nema problema ni u GUP-u ni u čemu drugome. Pozvani smo bili na vijeće Turističke zajednice grada Zagreba kao članovi Stranke rada i solidarnosti. Bili smo tamo i zamolio sam predsjednika Sabora da, ako je moguće, odgodi glasovanje i to je sve, dodao je.

Upitan je li važnija Turistička zajednica od glasovanja u Saboru, Varda je rekao kako je glasovanje održano te uzvratio protupitanjem je li problem ako je bilo sat vremena kasnije.

Odgovarajući na novinarski upit je li održan sastanak o pet važnih projekata, Varda je rekao kako će se održati popodne s predstavnicima Grada i Vlada vezano uz strateške projekte Grada Zagreba.

Bandić odbio komentirati

Milan Bandić kaže kako s nedolaskom saborskih zastupnika njegova kluba u dogovoreno vrijeme na glasovanje nema nikakve veze i da za to nije ni znao.

"Nikad ne kasnim, ja dođem ranije na posao. Ne znam da su kasnili, ne mogu to komentirati", rekao je.

(Hina,B.Š.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene