Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maras iznervirao Petrova

"Ne pretvarajte ovo u cirkus i ne tjerajte me da vas izbacim"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Zakona o kaznenom postupku u određenim okolnostima se predlaže ukidanje mogućnosti novčanog jamstva kao zamjene za istražni zatvor.

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojima se, među ostalim, u određenim okolnostima predlaže ukidanje mogućnosti novčanog jamstva kao zamjene za istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

Predložena izmjena, pojašnjavaju iz Vlade, znatno je restriktivnija od sadašnje odredbe pa se tako predlaže da institut jamstva ne može biti zamjena za istražni zatvor u slučaju postojanja mogućnosti utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza, ponavljanja kaznenog djela, te kod kaznenih djela za koje je moguće izreći dugotrajni zatvor, a okolnosti kaznenog djela su osobito teške.

Istražni zatvor moći će se i dalje zamijeniti jamčevinom ako je određen zbog opasnosti od bijega. Zakonske izmjene donose se zbog usklađivanja sa europskim zakonodavstvom

Tijek sjednice pratite u nastavku:

13:30 Određena je pauza do 15 sati

11:15 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) na to je upitao Petrova kakva je danas biometeorološka prognoza jer "nismo baš dobro počeli".

11:13 "Ne pretvarajte ovo u cirkus i nemojte me tjerati da vas izbacim iz sabornice", kazao je Petrov nakon što Maras nije prestajao pričati.

11:13 "Ja odbijam pričati samo o onom što vi želite", kazao je Maras.

11:13 "Vi možete pričati samo o onome što je tema", kazao je Petrov i Marasu izdao opomenu i oduzeo mu riječ.

11:12 Petrov ga je upozorio da se drži teme.

11:10 Gordan Maras (SDP) od Petrova je kazao kako naše građane zanima hoće li se pravda ubrzati.

"HDZ je uzeo 30 milijuna kuna, a nije vratio ništa u proračun. Kandidat za gradonačelnika Virovitice je priznao da je uzimao novce za HDZ. Naše građane zanima hoće li novi zakon omogućiti da se pravda ubrza te hoće li i dalje biti moguće da se Hernadi šeće po cijeloj Europi", kazao je Maras.

11:03 "Ne branim ja nikoga, nego održavam red", kazao je Petrov

11:03 Lovrinović mu je na to odgovorio kako je očito da štiti svoje zastupnike

11:02 "Na sudovima imamo puno incestuoznih veza gdje je muž  sudac, a žena odvjetnica", kazao je Ivan Lovrinović na što ga je Petrov upozorio da se drži teme.

10:54 Peđa Grbin (SDP) kazao je kako se izmjenama zakona predvišeno da Hrvatska dobije Visoki kazneni sud koji nije predviđen Zakonom o sudovima.

"Imamo Vrhovni sud i njegov kazneni odjel koji konstantno smanjuje zaostatke u kaznenim predmetima"

10:53 Branimir Bunjac tvrdi da je prekršen poslovnik te ponovio kako smatra da treba provesti pojedinačnu, a ne objedinjenu raspravu.

"Ako inzistirate na objedinjenoj raspravi, naš klub će tražiti pisano obrazloženja Odbora za poslovnik i Ustav", kazao je Bunjac.

10:31 Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku.

"Razlog izmjena je usklađivanje s pravnom stečevinom EU", kazao je Šprlje.

10:27 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku

10:25 Tomislav Saucha vrijeme prije početka sjednice kratio je čitajući "Proces" Franza Kafke.

10:23 Vesna Bedeković (HDZ) također se osvrnula na situaciju s Hrvatskim studijima.

"Nije riječ o nikakvoj odmazdi. Autonomija sveučilišta obuhvaća i utvrđivanje obrazovnih programa pri čemu Senat odlučuje i o upisnim kvotama. Studenti upisani na Hrvatskim studijima imaju pravo završiti studij prema uvjetima koji su vrijedili kada su se upisivali. To što se studenti neće upisivati na studij filozofije ne znači da se ukida Odsjek za filozofiju", kazala je Bedeković.

10:18 Bojan Glavašević (SDP) kazao je kako su studenti Hrvatskih studija na ulici.

"Traže smjenu uprave i da se vrate upisne kvote. Kako da Hrvatska bude zemlja znanja kada izvrsnost nije kriterije, a cvjeta nepotizam i korupcija. Zar Borasu i Barišiću ne izaziva mučninu kada vide uniformirane policajce na fakultetu", kazao je Glavašević i studentima poručio kako su uz njih.

10:13 Ivan Lovrinovć (Promijenimo Hrvatsku) kazao je kako je Hrvatska lani iz Brazila uvezla hrane, pogotovo mesa,  u vrijednosti pola milijarde kuna.

"Konstantan rast uvoza mesa sumnjive kvalitete je veliki problem. Tražimo da se Vlada očituje što će učiniti po tom pitanju", kazao je Lovrinović.

10:08 Miro Bulj (Most) povodom obilježavanja Svjetskog dana voda kazao je kako je pitka voda glavni hrvatski resurs.

"Zbog slabe zaštite upitna je kvaliteta vode na nekim područjima. Mi smo peta najbogatija zemlja kad je riječ o vodama", kazao je Bulj.

10:07 "Ministarstvo nagomilane dugove planira prebaciti na građane. Bilo bi pošteno da za loše poteze Vlade odgovaraju premijer i ministri", kazao je Bunjac.

10:03 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) osvrnuo se na najavljeno poskupljenje cestarina i kazao da će Hrvatima biti jeftinije putovati avionom do Splita nego voziti se autocestom.

"Vinjete su isplativije od cestarina, a dovele bi do porasta BDP-a i turizma", kazao je Bunjac.

10:01 "Slati policiju na vlastite studente je sramota. Ono što nije normalno ne smije postati normalno" kazao je Beus Richembergh.

9:57 Goran Beus Richembergh (HNS) upozorio je kako blokada Hrvatskih studija traje već treći dan.

"Radi se o paradoksu da se institucionalnim pritiskom pokušava ukinuti studije filozofije dok je ministar obrazovanja filozof. Ukidanje upisnih kvota na filozofiji samo je prvi korak prema ukidanju Hrvatskih studija. Nerazumno je ovakvo instuticionalno nasilje i vršenje pritiska samo zato jer su neki profesori filozofije potpisali peticiju kojima se suprotstavljaju plagijatu", kazao je Beus Richembergh (HNS).

9:38 Stanku zbog stanja na Sveučilištu zatražio je i klub zastupnika HDZ-a

9:37 Bojan Glavašević (SDP) traži stanku zbog teškog položaja studenata i profesora na Hrvatskim studijima

9:36 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) stanku je zatražio zbog uvoza nekvalitetnog mesa i "katastrofalnog stanja u poljoprivredi"

9:36 Miro Bulj (Most)  traži stanku zbog ugroženosti pitkih voda

9:35 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) traži stanku zbog "slabog rada" Ministarstva prometa

9:35 Goran Beus Richembergh (HNS) zatražio je stanku zbog situacije na Sveučilištu u Zagrebu

9:35 Zastupnici su minutom šutnje odali pošast preminuli zastupnicima Ivanu Pauletti, Ivanu Grubišiću i Juri Šonji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene