Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Mrsić u Saboru: "Vi ćete imati eksploziju minimalne plaće. Promovirate rad na crno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnja sjednica počela je prisegom zastupnika Ante Pranića, a nastavila se uobičajenom stankom.

13:27 - Nakon još jedne stanke, za saborsku govornicu stao je Mirando Mrsić koji je rekao da je porast minimalne plaće od 131 kunu degradirajući, kao da su i radnici zaslužili više.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

"Uzimanje novca zdravstvu jednako je skandalozna mjera i mogu reći da ovo nije uredba o minimalnoj plaći za radnike, nego uredba o mininalnoj plaći za poslodavce. Vi ćete imati eksploziju minimalne plaće. Promovirate rad na crno umjesto da ga suzbijate", rekao je Mrsić.

"Gospod,o ovo je minimalna plaća ne za radnike, nego za poslodavce", zaključio je.

10:19 -  Sabor sjednicu nastavlja idućom točkom dnevnog reda.

10:15 - U ime Kluba HDZ-a govorio je Branko Bačić.

"U ovom trenutku na niti jednim institucijama, niti u Vladi, niti u Saboru ne raspravlja se o privatizaciji HEP-a. Prema tome, plašenje građana je neprimjereno i ne zna iz kojeg to razloga kolega Panenić drugi dan zaredom ističe", rekao je Bačić.

"Raspravom o zakonu o vodama i donošenjem zakona samo ćemo pridonijeti snaženju HEP-a. Jučer tijekom same rasprave kad se moglo o tome razgovarati nismo čuli nikakav argument koji bi išao tome u prilog", rekao je Bačić.

10:10 -  HSS je govorio o dokapitalizaciji HPB-a, odnosno "tihoj privatizaciji jedine hrvatske banke".

"Mi iz HSS-a tražimo da ova banka ostane u pretežitom hrvatskom vlasništvu i da postane servis građana i institucija", rekao je Davor Vlaović.

10:07 - U ime Kluba SDP-a govorio je Stjepan Kovač.

"Nažalost, ponovno su svjedoci kako se stanovnike Međimurja ugrožava na najgori mogući način. Truju se naša tla i dovodi u opasnost naše zdravlje i generacija iza nas. Zanima me kako je moguće da temeljem javnog natječaja kompleksan posao zbrinjavanja opasnog mulja dobije tvrtka koja nema potrebne dozvole niti kapacitete. Prema svim pravilima, mulj ovakvog sastava uopće nije moguće spaliti. Kako je moguće da nitko nije vršio nadzor nad time kako se obavlja navedeni posao, a imamo informaciju da je inspkeciji javljeno da se odvija kriminal? Hrvatskom vlada otpadna mafija, mislim da ste toga svjesni svi", rekao je. Dodao je i da ga zanima kako je moguće da se zagrebački mulj međimurskim poljoprivrednicima iskrcava na njihove oranice bez njihova znanja.

"To je sramotno i zahtijevam hitno očitovanje svih nadležnih tijela, pa i samog ministra okoliša. Neka gospodin Bandić jasno kaže po kojim je kriterijima dodijelio tvrtki koja nema odgovarajuće dozvole. Kako ovo komentira direktor fonda za zaštitu okoliša?" upitao je Kovač i još jednom ponovio da je ovo stvarno sramotno.

09:49 - Nakon stanke prvi je govorio Tomislav Panenić. "Jučerašnji dan su izgleda obilježili paketi", rekao je Panenić koji je zatim govorio o privatizaciji HEP-a.

"Afera koja sada počinje, ona će trajati i opet će biti ključna tema niz mjeseci dok vladajući ili ne odustanu od toga ili dok se ne suočimo s tim da ćemo imati privatizaciju. Čim kolega Horvat spominje zakon o privatizaciju HEP-a, znači da ideja postoji", rekao je Panenić.

A onda se osvrnuo i na drugu vrstu paketa. Radi se o priči objavljenoj u Dnevniku Nove TV - paketići namijenjeni siromašnoj djeci završili su u privatnom katoličkom vrtiću.

Ministrica Nada Murganić i njezina tajnica Margareta Mađerić od kamera Nove TV pobjegle su čim smo ih upitali zašto su paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda, dakle za siromašnu djecu, završili u privatnom vrtiću. Panenić kaže da ga je ovaj slučaj pogodio.

"A ono što me jučer puno više, posebno kao osobu, čovjeka pogodilo jest dodjela paketića u jednom vrtiću u kome je iz fonda za najpotrebitiju djecu... Na kraju jedna televizija otkrije slučajno iako su bili tamo da bi popratili događaj, napravili od toga važno za roditelje i djecu, što je nešto što svi žele, ispadne nova afera. I što nam kaže ministrica, pobjegne.  Nemamo izjavu ni premijera, ni ministra Ćorića, ni izjavu ministrice Murganić što ti paketi tamo rade, kome su dodijeljeni. Ako pogledate fond za najpotrebitije, jasni su kriteriji. Nemate što bježati. O tome se netko treba očitovati ili nastradati, ali nešto se mora dogoditi", rekao je Panenić.

09:31 - Sjednica je počela prisegom Ante Pranića koji na mjesto zastupnika dolazi umjesto Ivana Kovačića. Nakon toga je Tomislav Panenić zatražio stanku "zbog afere paketa koju smo pratili tijekom jučerašnjeg dana''. Željko Glasnović također je tražio stanku, kao i zastupnik Branimir Bunjac koji želi govoriti o deložacijama. O nezakonitom zbrinjavanju mulja želi govoriti SDP, a HSS o privatizaciju Poštanske banke. Branko Bačić stanku je zatražio zbog aktualne političke situacije. Sjednica se nastavlja u 9:45 sati.

Sabor o regionalnom razvoju Hrvatske

Saborski zastupnici raspravljaju o regionalnom razvoju Hrvatske, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju kojima se, među ostalima, predlaže nova metodologija izračuna indeksa razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Predloženim izmjenama namjerava se unaprijediti sadašnji pravni okvir politike regionalnog razvoja koji se odnosi na postupak ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te određenje potpomognutih područja, navodi predlagatelj u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Prema procjenama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, broj lokalnih jedinica koje se svrstavaju u potpomognuta područja mogao bi se tako povećati u odnosu na prethodno razdoblje za 40-ak.

Predloženim izmjenama predviđeno je i skraćivanje roka za provedbu ocjenjivanja stupnja razvijenosti, i to s pet na tri godine. Time bi se, smatraju predlagatelji, unaprijedila dinamika praćenja razvojnih procesa kod nositelja regionalne politike i potaknula proaktivnost nositelja razvoja u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i konačni prijedlog zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, čijom se provedbom očekuje niz poboljšanja u oblikovanju i provedbi javnih politika s učincima na razvoj Hrvatske.

Tim se zakonom osim toga predviđa izrada Nacionalne razvojne strategije za razdoblje od 10 godina koja će sadržavati dugoročnu viziju razvoja Hrvatske te definirati razvojne smjerove i strateške ciljeve koji će se detaljnije razrađivati u nacionalnim planovima te planovima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene