Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog izbacivanja bulja

Buran početak saborske sjednice: ''Ovo nije silovanje demokracije, nego ubojstvo demokracije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči poslijepodnevne rasprave o SDP-ovoj Interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje izraelskih aviona, Sabor će raspravljati o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Sjednica je počela primjedbama na sinoćnju drakonsku kaznu Mostovom zastupniku Bulju.

Na početku sjednice Mostov Božo Petrov zatražio je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da revidira odluku predsjedavajućeg Milijana Brkića o udaljavanju Mire Bulja sa sjednice na dva dana. ''Pogledao sam snimku, kazna je bila opravdana. Iako je Valentinovo, neću pokazivati preveliko razumijevanje'', rekao je Jandroković.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

''Napravili ste presedan, pa ću i ja kad budem predsjedavajući tako postupati'', uzvratio je Petrov. Jandroković je rekao da je Bulja predsjedavajući upozoravao desetak puta, ali on nije poslušao.

SDP-ov Predrag Matić također je upozorio da se dogodio presedan i da postoji opravdana sumnja da su htjeli spriječiti Bulja da sudjeluje u današnjoj raspravi o interpelaciji. ''Ovo nije silovanje demokracije, nego ubojstvo demokracije'', zaključio je.

''Vi ste zagovornici političkog nasilja. Netko može vrijeđati i kršiti Poslovnik, a da mi šutimo'', rekao je Jandroković naglasivši da je jučer bio eklatantan primjer nepoštivanja predsjedavajućeg.

I Maras dobio dvije opomene

Ranko Ostojić (SDP) rekao je da je kazna pretjerana i da je najgore što se zastupniku može dogoditi jest zabraniti mu da govori.

Jandroković je više puta ponovio da se Miro Bulj treba obratiti Odboru za Ustav koji će donijeti odluku. ''Odgodite sjednicu onda'', rekao je Ostojić. ''Da, kako da ne'', odgovorio je Jandroković.

''Ovo je drakonska kazna'', rekao je Gordan Maras iz Kluba SDP-a. Podsjetio je da takva kazna nikad nije primjenjena u Saboru.

''Sjednite, nemate pojma'', vikao je Janadroković na Marasa. Dobio je opomenu. Onda i drugu zbog kršenja Poslovnika.

''Do kazne je došlo jer je prekršen Poslovnik, pozivam vas sve da poštujete Poslovnik i pravila. Kad bi se svi ponašali kao taj zastupnik, ne bismo mogli raditi'', zaključio je predsjednik Sabora.

Poslijepodne, u slobodnom govoru, Sunčana Glavak iz HDZ-a osudila je sve oblike govora mržnje. ''Budimo odgovorni jer što je inače smisao našeg političkog djelovanja'', zaključila je zastupnica.

Anka Mrak-Taritaš pozvala je Vladu na hitno donošenje Akcijskog plana za zdravlje žena. ''Obaveza svih nas je da prekinemo šutnju ne samo danas, nego svaki dan'', zaključila je šefica GLAS-a.

I Mostova zastupnica Ines Strenja osvrnula se na nepotrebno trpljenje bolikod žena. Rekla je da ima informacije da se u posljednje vrijeme bolje postupa prema ženama, a nakon šokantnog istupa njezine stranačke kolegice Ivane Lesandrić. I ona je pozvala na donošenje Akcijskog plana za zdravlje žena.

Sinoć Pupovac žestoko istupio u sabornici

Isprovociran prethodnim govornicima, među kojima se našao i Ivan Pernar, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu navečer u Saboru je pobjesnio ioštrim se rječnikom obrušio na kolege. Nakon što se u srijedu navečer u Saboru poteglo pitanje o vjerodostojnosti potpisa za referendum koje je prikupljala inicijativa "Narod odlučuje" te toga sabotira li Vlada taj referendum kako bi zaštitila vlastite interese i određene skupine u društvu, a obmanula javnost, istupio je i Milorad Pupovac koji je stvar shvatio jako osobno.

''Kao što smo čuli danas ovdje, i prošlo je kao da nitko ništa nije rekao, a sve veliki kršćani, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam tko drugi! A tko ih ugrožava? Oni sami! Neostvareni, neiživljeni pederi! U moralnom i svakom drugom smislu te riječi! Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju shvatiti da im nisu Srbi koji su ostali živjeti u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem, problem su oni sami'', rekao je Pupovac.

Aktualno Čak je i češki trener ostao u čudu: Najveći Dinamov misterij i je li Bjelica zauzdao Mamića? Nenad Bjelica s igračima Dinama (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Nenad Bjelica s igračima Dinama (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) +0 Igrači i trener Dinama posjetili izložbu Dinamovo proljeće Nogomet Čak je i češki trener ostao u čudu: Najveći Dinamov misterij i je li Bjelica zauzdao Mamića? 1/2 >>

Aktualno Severina u izlasku sa suprugom nakon dugo vremena, crna haljina istaknula njezinu vitku figuru Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Severina (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Emina Pršić, Lana Klingor (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Emina Pršić, Lana Klingor (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Emina Pršić, Lana Jurčević (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Emina Pršić, Lana Jurčević (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) +0 Emina Pršić (FOTO: Borna Filic/PIXSELL) Celebrity Severina u izlasku sa suprugom nakon dugo vremena, crna haljina istaknula njezinu vitku figuru 1/6 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene