Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporbena inicijativa

Divjak ostaje ministrica, zastupnici glasali protiv nepovjerenja. Opaska HDZ-ovca nasmijala cijelu sabornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blaženka Divjak ostaje ministrica obrazovanja, zastupnici nisu prihvatili oporbeni zahtjev za opozivom.

Zastupnici nisu prihvatili oporbeni zahtjev o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Za opoziv je glasalo 55 zastupnika, njih 77 bilo je protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Nakon glasanja javio se zastupnik Ivan Kirin (HDZ), koji je kazao kako je pogrešno glasao, na što se se iz sabornice začulo "taknuto, maknuto". 

Uoči glasanja šef SDP-a Davor Bernardić je zatražio stanku jer, kako tvrdi, "obrazovna reforma ne postoji".

"Odustalo se od djece i njihove budućnosti i zato su učitelji bili demotivirani, a roditelji ogorčeni", rekao je Bernardić te podsjetio na negativne komentare o ministrici koji su došli iz redova HDZ-a i Bandićeve stranke.

 

Marko Sladoljev iz Mosta kazao je kako je kasna noćna rasprava o povjerenju ministrice bila sramotna. 

"Ovo nije glasanje o ministrici, ovo je glasanje o foteljama. Tražimo stanku da se zastupnici odu u WC, umiju se i vide kako će glasati", rekao je Sladoljev.

Milorad Batinić iz HNS-a rekao je kako danas odlučuju želi li se obrazovanje prepustiti ministrici Divjak koja je uvela obrazovnu reformu ili jeftinom populizmu. 

Šef HSS-a Krešo Beljak također je zatražio stanku te rekao da je HNS "progutan" i "iskorišten" te sada "nestaje s političke scene".

"Napravili ste veliku pogrešku kad ste ušli u koaliciju s HDZ-om. Imate danas mogućnost izbjeći ovo glasanje i sami izaći iz koalicije", rekao je Beljak. 

Batinić: Bernardić i Zekanović htjeli su djeci ukrasti obrazovnu reformu

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u petak, nakon što je u Saboru izglasano povjerenje ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, kako je očekivao takav ishod ustvrdivši da su Davor Bernardić (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) htjeli ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost.

"Očekivao sam ovakav ishod. Potvrdilo se dosta toga danas, prvo Bernardić i Zekanović, znači ljevica i ekstremna desnica, ujedinili su se u rušenju obrazovne reforme, htjeli su ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost te htjeli napraviti da se Hrvatska vrati u prošlost, a ne da ide naprijed", izjavio je Batinić nakon glasanja.

Apelirao je na oporbu da bude razborita i da se neovisno o određenim političkim neslaganjima ne bavi "jeftinim politikanstvom" .

Batinić kaže i kako je natpolovična većina od 76 zastupnika, koja je potvrđena glasovanjem o Divjak, dovoljna većina u parlamentu za ostatak mandata. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene