Obavijesti Video Pretražite Navigacija
72 zastupnika za, 6 suzdržanih, 4 protiv

Nakon svađe, opomena i žestoke rasprave Sabor većinom glasova donio Zakon o udomiteljstvu, HNS suzdržan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je donio zakon o udomiteljstvu i usvojio paket mirovinske reforme

Burna saborska sjednica koja je obilovala opomenama, svađama i žestokim riječima okončana je glasanjem o Zakonu o udomiteljstvu. Tijek možete pratiti u nastavku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

14:57 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da idući tjedan rade od ponedjeljka do petka. Prvi je na redu zakon o minimalnoj plaći.

14:55 - Sabor je većinom glasova donio Zakon o udomiteljstvu. 72 zastupnika bila su za, 6 suzdržanih i 4 protiv. HNS je bio suzdržan. Ranije je odbijen njihov amandman da se i istospolnim parovima omogući udomljavanje djece.

14:53 - Određena je još jedna stanka.

14:40 - Marija Jelkovec iz HDZ-a i Furio Radin uime Kluba nacionalnih manjina zatražili su još jednu stanku. Furio Radin najavio je da će zatražiti mišljenje Ustavnoga suda jer, kako je rekao, "ovakav prijedlog zakona o udomiteljstvu diskriminira jednu skupinu".

14:37 - Odbijen je HNS-ov amandman kojim se tražilo da se udomljavanje omogući i istospolnim partnerima. Protiv amandmana bilo je 68 zastupnika, jedan je bio suzdržan, dok je 29 zastupnika bilo za amandman. Protiv amandmana glasao je i bivši SDP-ovac Zdravko Ronko.

14:34 - Davor Bernardić iz SDP-a zatražio je stanku zbog zakona u udomiteljstvu. "Plenkovićeva Vlada želi diskriminirati jednu skupinu", rekao je Bernardić. Pozvao je HNS-ove saborske zastupnike da izađu iz sabornice za vrijeme glasanja o zakonu.

14:32 - Sabor je nastavio sjednicu.

14:21 - Određena je još jedna stanka.

14:20 - Hrvoje Zekanović iz Hrasta rekao je da se on ne boji glasati o zakonu, a onda je zaradio opomenu.

14:19 - HNS je zatražio stanku uoči glasanja o zakonu o udomiteljstvu. Stjepan Ćuraj pozvao je one koji su napustili sabornicu da se vrate i zajedno donesu dobar zakon koji štiti djecu. ''Previše je djece u domovima, ne smije biti ideologije'', poručio je.

13:42 - Sabor je izglasao Zakon o državnom inspektoratu.

13:40 - Branimir Bunjac iz Živog zida: "Raspišite parlamentarne izbore. Povlačim se iz ovog cirkusa i u njemu ne želim sudjelovati. Tu se ne zna tko za koga glasa", poručio je Bunjac. "Zakoni se donose proceduralnim nasiljem. Više se ne zna tko su zastupnici većine, a tko oporbe", dodao je Bunjac. Iz Sabornice se povukao i Ivan Lovrinović.

13:19 - Sabor je većinom glasova izglasao mirovinsku reformu.

13:10 - SDP-ov Gordan Maras zatražio je premještaj bivših saborskih zastupnika SDP-a koji omogućavaju većinu Plenkoviću. "Ne poštuje se odluka Predsjedništva Sabora o premještanju zastupnika koje je gradonačelnik Milan Bandić kupio novcem zagrebačkih poreznih obveznika", rekao je Maras i zaradio opomenu.

13:15Milanka Opačić zatražila je da se zaštiti zastupnike, kako je rekla, od napada, kleveta i laži da je netko kupljen.

"Ja nisam na prodaju, kolega Maras, ja nisam nikada ništa tražila. Mjesto sam zaradila s 25.000 preferencijalnih glasova koje vi nikada nećete dobiti na izborima. Glasam samo za projekte koji su dobri za građane", poručila je Opačić.

"Deprimira način na koji se stvara većina", izjavila je čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš te je zatražila još jednu stanku.

12:27 - Miro Bulj iz Mosta: "Prekinite agoniju, stvarate cirkus u Saboru, nemate većinu i prekinite sjednicu", poručio je Bulj predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću. Zastupnici Mosta napustili su saborsku sjednicu. "Nema Pupovca u Saboru, nema Dumbovića, vladajuću većinu spašavaju bivši SDP-ovci i mi u ovome ne želimo sudjelovati. Odlazimo", rekao je Nikola Grmoja.

12:25 - Tijekom glasanja o oporbenim amandmanima na mirovinsku reformu srušen je kvorum.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je da nema rasprave o amandmanina. Upozorenja je uputio Nikoli Grmoji iz Mosta.

"Vi radite budale od građana time što odbijate prijedloge sindikata na mirovinsku reformu", poručio je Ivan Pernar iz Živog zida predsjedniku Sabora, nezadovoljan što se redom odbijaju amandmani.

Stav HNS-a

Uoči glasanja o zakonu o udomiteljstvu novinarima se ispred sabornice obratio zastupnik HNS-a Milorad Batinić. "HNS je i dalje stava da će, ne prođe li njihov amandman kojim se pravo na udomljavanje traži i za istospolne parove, biti suzdržani pri glasanju u vezi sa Zakonom o udomljavanju", izjavio je Batinić.

Predstavnici triju sindikalnih središnjica ispred Sabora

U majicama s natpisom Referendum!, predstavnici triju sindikalnih središnjica: SSSH-a, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata, okupili su se u petak ispred Hrvatskog sabora, izražavajući nezadovoljstvo paketom zakona za cjelovitu mirovinsku reformu o kojem bi danas trebali glasati zastupnici.

"Došli smo samo dati poruku koju trebaju iščitati oni koji danas glasaju, prije nego što uđu unutra, neka vide da ćemo ih sačekati u slijedećem koraku kroz koji mjesec prikupljajući potpise za referndum protiv nekih od odredbi u reformi", izjavio je čelnik NHS-a Krešimir Sever te je potvrdio da bi se referendum mogao održati u proljeće iduće godine, pred izbore za Europski parlament.

Sad imamo svoje vrijeme, tempirat ćemo kad ćemo izići van, rekao je Sever. Objasnio je da su s referendumom čekali dok se donesu ''mirovinski'' zakoni kako bi bilo što manje vjerojatnosti da ga Ustavni sud "sruši" zbog proceduralnih razloga.
"Onda ćemo odabrati vrijeme i dovoljno blizu izborima za europski parlament", rekao je Sever.

Današnja je akcija, napominje, nastavak akcije koju su sindikati pokrenuli prije nekoliko mjeseci zbog stanja u mirovinskom sustavu i najavljene reforme, a koja je ''uključila'' prosvjed, te nekoliko dolazaka u Sabor i ispred njega. Neposredan povod za dolazak bilo je Vladino odbijanje amandmana kojima su sindikati, preko zastupnika, htjeli "ublažiti ovakvu nepravdu u novoj mirovinskoj reformi", rekao je čelnik NHS.

Podršku sindikatima, dali su zastupnici Mosta, koji su u sabornici, na svojim mjestima postavili natpis sa slovima koji tvori riječ "referendum"! (MT/Hina)

Aktualno Čuvali strašne tajne: Bilo bi bolje bilo gdje, samo ne u domu – potresne priče bivše domske djece o paklu koji su prošla U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 7 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 8 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 6 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 5 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 U jeku rasprave o udomljavanju progovorila domska djeca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Čuvali strašne tajne: Bilo bi bolje bilo gdje, samo ne u domu – potresne priče bivše domske djece o paklu koji su prošla 1/8 >>

Aktualno Sjećate se njega? Nesretni dječak koji je osvojio srca svih ostao bez Messijeva dresa Murtaza Ahmadi i Lionel Messi (Foto: AFP) Murtaza Ahmadi i Lionel Messi (Foto: AFP) Foto: Afp Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Foto: Afp Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Foto: Afp Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Foto: Afp Lionel Messi i Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Lionel Messi i Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Murtaza Ahmadi (Foto: AFP) Nogomet Sjećate se njega? Nesretni dječak koji je osvojio srca svih ostao bez Messijeva dresa 1/7 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene