Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke za Vrbovčane

S novom prugom dobili i novu glavobolju: Tko je kriv za apsurdno rješenje zbog kojeg propadaju milijuni uloženih kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt izgradnje pruge Dugo Selo-Križevci, vrijedan gotovo 220 milijuna eura, zadaje glavobolje stanovnicima Vrbovca.

Da apsud bude veći, u strateškom projektu izostavljena je skretnica pa će građani Bjelovara do Zagreba, umjesto pedeset minuta, i dalje putovati gotovo dva sata.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti"

"Netko je uložio 270 milijuna kuna i na kraju rezultat toga je nikakav, pruga neće biti spojena, neće biti napravljena. Sada se govori o nekom roku od tri godine i to stvarno nema smisla", kaže Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa.

Iz HŽ infrastrukture kažu kako trenutačno skretnice nema, no traže rješenje. "Iznalazimo mogućnost privremenog spoja. Dali smo u projektiranje privremeni spoj pa ćemo se oldučiti što napraviti", kaže Nikola Ljuban, član Uprave HŽ infrastrukture.

No, investicija vrijedna 220 milijuna kuna brojnim Vrbovčanima zadaje probleme. Uništene su brojne prilazne ceste, radovi kasne i više od četiri mjeseca.

Mira tom izgradnjom nemaju ni mrtvi. Pri izgradnji nadvožnjaka iznad pruge stradali su i brojni gradski spomenici. Građani otežano mogu i do grobova svojih najmilijih.

Problem je ovdje eskalirao na dan Svih svetih kada su mještani Vrbovca, ali i brojni drugi građani koji su svojima najmilijima željeli zapaliti svijeće morali doslovno izvoditi akrobacije kako bi stigli do groblja. Oni stariji moraju biti u dobroj fizičkoj spremni da svojim obiteljima mogu doći zapaliti svijeće.

Razočarani su i djelatnici podizvođača konzorcija. Tvrde kako im plaća kasni već dva mjeseca.

S problemima je upoznat i konzorcij koji je angažirao podizvođača. U tijeku su intenzivne aktivnosti konzorcija da se pronađu brza i efikasna rješenja kako bi se dinamika radova nastavila prema utvrđenim planovima i kako bi projekt zadržao dosadašnju stabilnost.

Sa svime su upoznati i u HŽ infrastrukturi. "Radovi kasne zbog financijskih problema jednog izvođača koji vrši glavninu posla mi nažalost na to ne možemo utjecati", ističe Ljuban.

I dok su svi upoznati s problemima, najviše trpe mještani Vrbovca, ali i radnici, koji za svoj pošteno odrađeni rad ne dobivaju plaću.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene