Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija je nemoćna

Ruševna kuća naslonila se na njihovu, a vlasnica, koja je na sudu s Gradom, odbija je srušiti: "Imamo bebu staru šest mjeseci pa nam je stres još veći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuća prijeti urušavanjem, vlasnica tvrdi da stanuje na toj adresi, što zapravo nije istina, a sudsko rješenje ništa ne znači – to je priča stanovnika jednog zagrebačkog kvarta. Godinama vode bitku da se objekt koji se već naslonio na susjednu kuću sruši. Na terenu su bili već bageri i policija – no od cijelog procesa mogli su jedino odustati.

Na zagrebačkoj adresi Kostanjek ulica 34 nalazi se kuća protiv koje se godinama bore građani koji žive u neposrednoj blizini. Naime, trenutačno se nalazi u vlasništvu Grada Zagreba, ali se vodi sudski spor između Grada i vlasnice, koja je upisana u posjedovni list, ali ne živi tamo.

Grad Zagreb je dobio rješenje da se objekt treba srušiti jer predstavlja opasnost za okolinu te je ta odluka postala pravomoćna. Također, sudski je vještak procijenio objekt i zaključio da ne udovoljava osnovnoj namjeni – nema ni sanitarnog čvora, kao ni bilo kakvih priključaka. Samo struja.

Kako nam je ispričao čitatelj – gospođa je u međuvremenu na toj adresi prijavila i još jednog gospodina te od Grada traže privremeni smještaj iako tamo uopće ne žive. Čak su pokušali i prijaviti štetu od potresa da im se obnovi kuća. "Oni žele od Grada iskamčiti stan. Oni tu ne žive. Tvrde svim silama da tu žive i tako se ponašaju. Čak tu dolaze da ih se vidi, glumataju", objasnio je.

Devedesetih godina su u toj kući živjele dvije obitelji – svaka je imala po petero djece. "Svaka obitelj je već od Grada dobila stan, pa su oni vjerojatno shvatili da tu imaju nišu i sada se drže toga i ne puštaju", dodao je.

Toj se kući dodatno pogoršala statika nakon potresa. "Kada je čovjek nakon potresa došao to pogledati, samo je rekao - o je*ote. To je reakcija tko god da dođe", naveo je.

Na fotografijama je vidljivo u kakvom je zaista stanju. "Kada malo jače puše vjetar, crjepovi i cigle padaju po cesti, a najveći je problem što se kuća naslonila na našu kuću i izravna je opasnost za nas. Imamo bebu staru šest mjeseci, pa nam je samim time i svakodnevni stres još veći", rekao je čitatelj.

"U nju nitko nije uložio ni kune u proteklih 40 godina, a možda i duže", komentirao je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Banovina nakon potresa - 4 PROVJERENO DONOSI Slučaj Banovina: Dali smo puste milijune, a nije izgrađena nijedna kuća. Slijedi i nova katastrofa

Pročitajte i ovo Šteta od potresa u Zagrebu - 4 MALI KORACI Građani Zagreba obnovu nakon potresa čekaju kao ozebli sunce: "Dinamika je zabrinjavajuće loša, s tendencijom da takva i ostane"

Rušenje se trebalo odraditi u utorak 23. studenog, ali od toga nije bilo ništa jer su se žena i muškarac zaključali i odbili izaći iz ruševne kuće. "Svi su došli, ali gospodin i gospođa se nisu dali van, tako da ništa od rušenja. Bila je i policija te iako imaju pravomoćno rješenje o rušenju i iako objekt ugrožava sve oko sebe, nisu mogli ništa", izjavio je.

Poslali smo upit PU zagrebačkoj jesu li izašli na teren i kako su postupali. "Jutros smo oko 8:25 primili dojavu. Pristupili smo na mjesto događaja, ali nije bilo poduzimanja aktivnosti u nadležnosti policije", priopćili su.

Također, upit je poslan i Gradu Zagrebu te do objave članka njihov odgovor nismo dobili, a objavit ćemo ga po primitku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene