Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Quo vadis''

Vlada ima plan: Ovako žele pokušati zaustaviti iseljavanje iz Slavonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako Hrvatsku čini 92 posto ruralnog područja, ruralni je turizam u turističkom prometu zastupljen s manje od dva posto.

Turistička domaćinstva nemaju nacionalnu promidžbu, a podliježu i brojnim propisima od onih iz područja turizma, sve do poljoprivrede, okoliša pa i kulture.

Pročitajte i ovo Školarci poljoprivrednici - 3 Vrijedne ruke učenika Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno"

Na konferenciji "Quo vadis ruralni turizam – zašto je bolje ostati?" u Iloku ministar turizma najavio je promjene.

Promjene su vidljive u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja bilježi nagli skok, odnosno povećanje od 40% za prvih devet mjeseci.

No, iza brojki kriju se memorijalni posjeti Vukovaru. Ruralni turizam u okolici nedovoljno je iskorišten, a problem nije samo nedostatak gostiju.

"Kada govorimo o ruralnom turizmu, posebno o OPG-ovima koji se dopunski bave ugostiteljstvom i turizmom, njima može doći 11 inspekcija, preko 50 različitih propisa direktno je i indirektno vezano za njihovu problematiku", govori Dijana Katica iz Udruge za turizam i ruralni razvoj.

U Ministarstvu turizma najavljuju akcijski plan i jednostavnije propise, a krenut će se i u ozbiljniju promidžbu.

"Pravilnikom ćemo dati mogućnost da, recimo, postoji robinzonski turizam u sklopu OPG-a, dakle otvaramo mogućnost smještaja gostiju u sklopu OPG-a, nuđenje hrane i svega onoga što do sada nije bilo moguće", govori Gari Cappelli, ministar turizma.

"Pokrenut ćemo web-stranicu koja će biti sastavni dio portala Croatia.hr, gdje ćemo predstaviti cijelu ponudu kontinentalnog, odnosno ruralnog turizma", kaže Kristijan Staničić iz Hrvatske turističke zajednice.

Jer upravo bi ruralni turizam, smatraju u Vladi, mogao zaustaviti iseljavanje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene