Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže 4000 kuna

Roditelji njegovatelji u petak prosvjeduju pred Ministarstvom obitelji, upozoravaju na socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su za petak prosvjed pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojem će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.

Roditelji će s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade, navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja koju je u srijedu medijima proslijedila Udruga Sjena.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Udruga Sjena u Saboru "Ovo je skandal" VIDEO U Saboru djevojci s posebnim potrebama pokušali zabraniti da se obrati novinarima? Oglasili se iz Sabora, kažu: "To nije točno"

Tražit će da se prava i obveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi.

Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Tražit će i najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća trebala iznositi 5000 kuna.

Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatraju da se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene